prečno kod ivanić grada / Krda svinja i konja tumaraju poljima kukuruza, cestama i dvorištima. Mještani ogorčeni, a institucije gluhe

Svi prstom upiru u farmu susjeda Branka Borkovića - Mladog Jastreba

8.9.2022.
7:40
VOYO logo

Krda svinja i konja tumaraju poljima kukuruza, prometnicama i dvorištima - prizori su to kojima svjedoče stanovnici sela u okolici Ivanić Grada. Tvrde, vlasnik im je Branko Borković Mladi Jastreb koji o njima ne brine pa s njim već 20 godina imaju problema. On pak uzvraća da mu životinje povremeno pobjegnu, ali on ih vraća natrag. Institucije su gluhe za njihove prijave.

Malobrojni stanovnici sela Prečno imaju na desetke snimki. Kažu, životinje im svakoga dana ulaze u polja jer su gladne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U meni bukti puno emocija. I ljuta sam i tužna sam i ne možemo si nikako pomoć", kazala je Mirela Benko iz Prečnog.

Kako ih ne bi pojele svinje, obitelj Benko bere nezreli kukuruz i sprema ga na tavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodinu Željku već su pojele prikolicu kukuruza.

"U vrt mi dolaze, ljudi! To nije normalno", poručuje Željko Jambrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi prstom upiru u farmu susjeda Branka Borkovića - Mladog Jastreba.

Image
'MI NJIMA ZADIREMO U STANIŠTE' /

Kako postupati prilikom susreta s divljim životinjama? Stručnjaci za RTL: 'Nemojte ih uzimati'

Image
'MI NJIMA ZADIREMO U STANIŠTE' /

Kako postupati prilikom susreta s divljim životinjama? Stručnjaci za RTL: 'Nemojte ih uzimati'

"Pokušao sam razgovarati s njim i onda mi je rekao da je to u redu što svinje rade i da će sad on krenuti u rat protiv sela. I drugi dan je raspustio konje", tvrdi Tihomir Benko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Borković nije htio pred kameru. Telefonom nam je rekao da mu susjedi, s kojima nije u dobrim odnosima, namjerno uništavaju ogradu. Ako koja životinja tu i tamo iziđe na ulicu, tvrdi, on ju zatvori natrag, te da ne zna za nikakvu štetu. Znaju zato sve nadležne institucije, ali nitko ne poduzima - ništa.

"Zato što on ima nekoga u vrhu tko ga štiti. Štiti ga svaki. Tu policija dođe svoje odradi, napravi zapisnik. Ali dalje više ne ide", kazao je Jambrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrdili smo počinjenu štetu, utvrdili smo postojanje životinja, svinja, u daljini. Teško je bilo utvrditi čije su svinje", tvrdi Tomislav Abramović, komunalni redar u Ivanić Gradu.

Jer nemaju ušne markice, pa često i sam Borković kaže da on ipak nije vlasnik. U nadzoru je bio i Državni inspektorat. Kažu životinje su bile unutar ograde, a ako imaju štetu, vlasnici privatnih parcela sami moraju podnijeti tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka zasluga njemu za sve ono što je on napravio, ali da li je to razlog da on terorizira godinama cijelo selo. Gospođa je sletjela s ceste jer joj je izletjelo krdo svinja na cestu. Razbila je auto, ozlijedila sebe", ispričala je Snježana Kovaček, predsjednica mjesnog odbora Prečno.

Posljednji zapovjednik Vukovara već ima kaznenu prijavu za ubijanje ili mučenje životinja. Prije nekoliko godina objavljen je potresan video, u kojem su gladni psi jeli dvije njegove kobile. Životinje su danas site, jer ih, kako kažu mještani, hrani selo. A sudeći prema odgovoru institucija, drugo im ni ne preostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo