SVE JE MOGUĆE / Krasnec iz Bruxellesa: 'Ako je Hrvatska ikada bila blizu tome da iznjedri šefa EK-a, onda je to sada'

Za čelna mjesta u EK jedino Hrvatska ima dva imena koja se spominju kao mogući kandidati

20.6.2019.
19:03
VOYO logo

U Bruxellesu je počeo dvodnevni summit na kojem se očekuje rasprava, a moguće je i odluka o novom šefu ili šefici Europske  Komisije. Potpuno neočekivano počelo se kalkulirati kako bi na to mjesto mogli zasjesti ili premijer Andrej Plenković ili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I premijer i predsjednica špekulacije ne žele komentirati, ali očito je da se traži nova opcija, a zanimljivo - za čelna mjesta jedino Hrvatska ima dva imena koja se spominju kao mogući kandidati. 

Iz Bruxellesa se za RTL Danas javio Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista, koji je kazao kako su špekulacije o mogućoj kandidaturi Plenkovića na prvu loptu neutemeljene jer za EU nije uobičajeno da šef Europske komisije dolazi iz jedne male zemlje koja nije u eurozoni, koja nije u Schengenu, nego je negdje na začelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba znati da su ovo nove okolnosti, put kojim su europski političari krenuli nakon izbora, je neistraženo područje. Baš zato moguća su iznenađenje i ovakve špekulacije. Ako je ikad Hrvatska bila blizu toga da daje šefa ili šeficu EK-a, to je čini se sada. Le Soir su ozbiljne novine, njihov novinar je razgovarao s dobro upućenim izvorima. Sama činjenica da ih netko spominje, dovoljno govori. Svi su pučani došli na summit s čvrstim stavom da će braniti Webera kao svog čovjeka. Ako pučani i kad odustanu od Webera, onda se otvaraju ova imena", kazao je Krasnec.

Na pitanje je koliko je izgledno da ovo zasjedanje iznjedri nova vodstvo za glavne pozicije u Europskoj komisiji, Krasnec kaže kako se to možda neće dogoditi večeras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostat će vjerojatno zatvoreni do kasno u noć. Zato što su svi zakopani na svojim dosadašnjim pozicijama, baš zato će biti teško smisliti neki konsenzus, ali nije nemoguće."

Ako bude još jedan izvanredni summit, to će se morati dogoditi kroz sljedećih 10-ak dana jer se do 2. srpnja treba naći ime. Naime, tada se konstituira Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo