uspjeh malog OPG-a / Kralj aronije u zemlji mandarina: Prvi su u Neretvu donijeli plod, a prodaju sve što proizvedu

Zbog problema s otkupom i beračima tone će mandarina u dolini Neretve ostati neobrane, ali ne i nasadi Sibirske aronije na istom plodnom polju

21.10.2018.
11:00
VOYO logo

Nakon što im je tuča 2009. uništila većinu mandarina, izvadili su stabla, a na  njihovo mjesto odlučili posaditi sibirsku aroniju. "Nekako nam se učinilo zgodno da bi možda mogla uspjeti u Neretvi, tako da smo je 2012. posadili i evo uspjeli", kazao je Luka Jelčić, uzgajivač aronije "OPG Jelčić".

Sada broje 1700 stabala aronije. Prvi su u Neretvu donijeli ovaj plod, po cijelom svijetu poznat po svojim iznimnim svojstvima. "Znači nama se najbolje pokazala i našim kupcima, da čini benefite što se tiče samog željeza, popravljanja krvne slike, pa čak dobar je borac protiv dijabetesa", tvrdi Jelčić. Od aronije proizvode sok, čaj i džem. Sve što proizvedu i prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugačija priča po pitanju mandarina

Potpuno suprotna priča je kod uzgajivača mandarina. "Vrlo loša, vrlo teška godina za uzgajivače mandarina, trenutna otkupna cijena je 2,20 odnosno 1,20 kuna, ovisno o klasi proizvoda, tako da možemo reći da danas uzgajivač za kilogram mandarina može dobiti 1, 60 kn", kazao je Željko Bjeliš, agronom i uzgajivač mandarina.

Ne dovoljno ni za pokrivanje troškova proizvodnje. Ogroman urod, velikim dijelom ostat će na stablima, čiju je sadnju svojevremeno, subvencijama poticala sama država. "Rezultat svega toga je bilo da je proizvodnja mandarina po površini narasla za više od 100 posto, što danas imamo proizvodnju na na više od 2 tisuće hektara mandarina koje dobar dio jednostavno neće naći svoga krajnjeg potrošača", tvrdi Bjeliš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruju u sebe, a ne u pomoć države

Država je zamalo presudila i Lukinoj uspješnoj priči s aronijom. Zavod za zapošljavanje tri godine mu je blokirao račun. "Krajem osmog mjeseca mi je odblokiran račun nakon tri godine nepune, bili smo na sudu sa zavodom za zapošljavanje zbog poticaja, na kraju se ispostavilo ni kriv ni dužan, tako da protekle tri godine nije bilo jednostavno ni radit ni živit", kazao je Jelčić.

Uspješna je ovo priča samo zbog upornosti jedne obitelji i vizije koju su "po što, po to" slijedili. Vjeruju u sebe, a ne u pomoć države, pa isto savjetuju i uzgajivačima mandarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo