KRAH PRVOG DOMAĆEG PROIZVOĐAČA PAMETNIH TELEFONA: / Hangar 18 češljaju poreznici i financijska revizija, a mogla bi i policija

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Prvi hrvatski proizvođač pametnih telefona je ušao u financijsku dubiozu zbog nepodmirivanja obveza prema bankama

31.7.2019.
22:51
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Koprivnička tvrtka Hangar 18, koja je poznata po proizvodnji i distribuciji prvih hrvatskih pametnih telefona NOA, upala je u financijske probleme. Danica doznaje kako je jedna banka jutros blokirala račun tvrtke na višemilijunski iznos. No, u kuloarima, to je samo početak posrtanja tvrtke u kojoj radi sto ljudi.

Naime, osoba upućena u poslovanje Hangara 18 tvrdi kako tvrtka više ne može servisirati financijske obveze prema bankama i dobavljačima. No, iz tvrtke su se u javnosti pojavljivale samo vijesti o otvaranju novih maloprodajnih trgovina, ulaganju u televizore NOA i širenju u inozemstvo. No, koprivnička je tvrtka prestala podmirivati svoje obveze prema bankama, a njena imovina ih ne pokriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Game over

Prošlogodišnji financijski izvještaj dao je naslutiti takvo stanje, iako upućeni izvori tvrde kako je ono gore od prikazanoga. A prikazano je to da su kratkoročne obveze Hangara 18, koje su uglavnom usmjerene prema kreditorima, lani skočile za 45 posto, na otprilike 84 milijuna kuna. Dugoročne obveze, pak, narasle su s 23 na 25 milijuna kuna. Sa sedam na 15 milijuna kuna su skočile i obveze prema dobavljačima, a zalihe gotovih proizvoda su utrostručene u usporedbi s 2017. godinom.

“I te su brojke dovoljan razlog za paniku, a ja vas uvjeravam kako je stanje ovog časa stoput gore. Gotovo je. Game over“, kaže zaposlenik jedne banke koja ima velika potraživanja od Hangara 18.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim podacima, tvrtka je prošlu godinu imala 148 milijuna kuna prihoda, što je osam posto više nego 2017. Dobit je narasla za 19 posto, na 5,7 milijuna kuna. U financijskom izvještaju stoji kako Hangar 18 redovito podmiruje svoje obveze. No, ispostavilo se kako to nije tako, a neslužbeno se doznaje kako porezni inspektori i financijski revizori češljaju papire tvrtke, a uskoro bi im se mogla priključiti i kriminalistička policija.

Restrukturiranje

Iz tvrtke su za Večernji list odgovorili kako ulaze u proces restrukturiranja i organizacijskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 15 godina uspješnog poslovanja, tvrtka Hangar 18 trenutno se nalazi u fazi restrukturiranja, a to znači da će u dogovoru s bankama pokušati pronaći najbolje rješenje za postojeću situaciju. S druge strane, s obzirom na broj zaposlenih, djelatnosti s kojima se bavi i tržištima na kojima posluje, Hangar 18 će provesti određene organizacijske promjene i uvesti poboljšanja u poslovne procese. Svima je u interesu da tvrtka sa 100 zaposlenih opstane na tržištu i da dalje normalno funkcionira jer osim Hrvatske posluje u osam zemalja", kažu iz Hangara 18.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo