'MORA IGRATI DO KRAJA' / Kotromanović se ne slaže s Milanovićem: 'Pa znate li što bi se dogodilo da Zelenski kaže da želi okončati rat?'

Image
Foto: Profimedia

Kotromanović smatar da bi borbeni zrakoplovi značajno ojačali ukrajinske oružane snage

10.2.2023.
23:18
Profimedia
VOYO logo

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane u Milanovićevoj Vladi, komentirao je za N1 razvoj rata u Ukrajini. Govoreći o aktualnim masovnim raketnim napadima, kazao je da ne isključuje opciju da bi to mogla biti ofenziva o kojoj su Rusi pričali, kao ni opciju da je to svojevrsni 'pozdrav' ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji se vratio iz Bruxellesa.

"Ali meni se više čini da bi ovo mogao biti uvod u početak neke ozbiljne operacije. Vidimo te silne raketne napade i dronove koji kontinuirano mjesecima teroriziraju cijelu Ukrajinu, ali na tlu ne vidimo pokrete većih formacija. Po meni Rusima definitivno treba nešto, neka značajna pobjeda. Ovo im je zadnja šansa. Ovo što su dosad pokazali je jako loše. Ako sada ne naprave nešto, pitanje je hoće li ikada više imati priliku pokrenuti takve veće ofenzive s obzirom da su svi iscrpljeni. Dosad je poginuli oko 200.000 vojnika s obje strane, ranjenih je kao u priču, najbolje formacije su izbačene iz stroja”, kazao je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ukrajinci su majstori improvizacije'

Kotromanović smatar da bi borbeni zrakoplovi značajno ojačali ukrajinske oružane snage, ali ističe da će im snagu dati i tenkovi koji već stižu od zapadnih saveznika. Dodao je da će europska i američka potpora biti stalna te da neće biti oscilacija.

"Vidjeli smo da su Ukrajinci majstori improvizacije. U nizu slučajeva su improvizirali u planiranju, imali su hrabrosti preuzeti nova sredstva i poslati ih brzo na ratište", rekao je Kotromanović pa dodao: "Pod patronatom SAD-a i svih savjetnika koji su proveli nekoliko godina gore, Ukrajinci su promijenili narativ i zato su uspješniji nego ruska vojska koja je direktna, tamo se ništa ne smije dogoditi dok ne odobri glavni zapovjednik."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se odugovlačilo sa slanjem oružja ukrajini jer se željelo vidjeti kako će Rusija reagirati, ali i zbog unutarnje politike u pojedinim zemljama. Kaže da su prevladali lideru koji podržavaju slanje svog potrebnog oružja.

Image
DRAMA U SAD-u /

Nepoznati leteći objekt upao u američki zračni prostor! Biden naredio njegovo obaranje: 'Bio je veličine automobila'

Image
DRAMA U SAD-u /

Nepoznati leteći objekt upao u američki zračni prostor! Biden naredio njegovo obaranje: 'Bio je veličine automobila'

'Da Zelenskij kaže da želi prestati ratovati…'

Kotromanović kaže da mu je žao što se to nije dogodilo ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se ne slažem s tezom da je naoružavanje Ukrajine produženje rata. Zamislite bilo kojeg političara koji može zaustaviti rat tako da kaže ‘okej, što smo uzeli, to je dosta’. On bi bio bivši za 5 minuta. Ili na suprotnoj strani. Treba sada istrpjeti i prepustiti Ukrajincima da odluče hoće li dalje ratovati", rekao je Kotromanović.

Na komentar, da je to suprotno mišljenje od predsjednika Zorana MIlanovića, kazao je da on ima svoje mišljenje i da trenutno ne vidi kraj ovog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da Zelenskij kaže da želi prestati ratovati, mislim da bi bio za pet minuta likvidiran jer je dosad poginulo 100-ak tisuća ljudi, dio teritorija je okupiran i tu se mora jednostavno igrati do kraja. Kad imamo ovakvu poziciju, neizbježno je da se sukob vodi do određene točke kada neće biti resursa, ljudi…"

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo