Kosovo počinje pregovore o potpisivanju SSP

Evropska komisija je dala preporuke Kosovu zbog sporazuma sa Beogradom

22.4.2013.
15:03
VOYO logo

Evropska komisija preporučila je danas Savetu ministara EU da sa Kosovom počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P), konstatujući da se Kosovo ozbiljno i konstruktivno angažovalo u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Komisija je u izveštaju, koji je danas usvojen na kolegijumu i odmah zatim predočen šefovima evropskih diplomatija koji zasedaju u Luksemburgu, ocenila da je Kosovo postiglo dovoljan napredak za otvaranje pregovora o S S P, kako u dijalogu sa Beogradom tako i u unutrašnjim reformama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reč Kosovo je i u ovom izveštaju EK napisana sa zvezdicom i fusnotom u kojoj se pominje Rezolucija SB UN 1224 i mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Prema mišljenju eksperata EK, pregovori i eventualno potpisivanje S S P sa Kosovom ne prejudiciraju njegov status, jer EU već ima nekoliko pravnih ugovora sa entitetima koji nisu međunarodno priznate države, kao što su Tajvan i Hong Kong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i u izveštaju o Srbiji, dokument EK se sastoji iz dva dela, od kojih je jedan posvećen toku dijaloga i sprazuma koji su šefovi pregovaračkih timova parafirali u petak, a drugi unutrašnjim reformama i izgradnji vladavine prava.

- EU očekuje da će obe strane u duhu novog odnosa i razumevanja nastaviti da se, bez prejudiciranja u vezi svojih stavova o statusu Kosova, nastaviti da rade na normalizaciji međusobnih odnosa i da će se u tom okviru, između ostalog, posvetiti pitanju integrisanja i članstva Kosova u međunarodnim telima - piše u izveštaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U delu izveštaja koji se odnosi na unutrašnje reforme, EK je konstatovala da Kosovo podržava rad pravosudne misije Euleks, a naročito specijalnog istražnog tima koji ispituje navode iz izveštaja Dika Martija o otmicama civila i ilegalnoj trgovini organima 1999. i 2000. godine, prenosi Tanjug.

Komisija je pohvalila donošenje kosovske strategije za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i trgovine narkoticima i ukazala da bi Kosovo trebalo da nastavi da ih primenjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo