Kosovo dobija svoj pozivni broj?

Beograd i Priština se u pregovorima igraju „gluvih telefona“

18.5.2013.
15:57
VOYO logo

Edita Tahiri izjavila da je postignuta saglasnost da Srbije ne pravi smetnja da Kosovo dobije međunarodni telefonski prefiks, a šef beogradskog tima je to dematovao.

U izjavi za portal gazetaexpress.com, šefica prištinske delegacije u razgovorima s Beogradom je izjavila da se razgovaralo i o plaćanju odštete Kosovu za štetu koju je Srbija nanela u oblasti energetike od 1999.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Najvažniji napredak je da se Srbija saglasila da Kosovo ima svoj državni pozivni telefonski broj. Kada kažem da se saglasila to znači da je saglasna da se otklone smetnje koje su do sada stvaranje Kosovu i da ITU Kosovu dodeli pozivni broj 383 ili 384 - kazala je Tahiri, prenosi Beta.

Iako su razgovori bili dugi i teški, Tahiri je rekla da ima napretka i u pitanjima koja se tiču energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Prvo, Srbija je priznala nezavisnost kosovskog sistema trasmisije električne energije (KOST). To je dobar signal da je Srbija prihvatila Atinski sporazum i zvanični stav Sekretarijata zajednice energetike da je Srbije pogazila Atinski sporazum o pitanjima transmisije energetike - rekla je Tahiri.

Prema njenim rečima, srpska strana je zatražila da se u oblasti telekomunikacija licencira jedna operater mobilne telelfonije na Kosovu, što je naišlo na suprostavljanje kosovske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavićević demantuje

Međutim, šef beogradskog tima za tehničke pregovore s Prištinom Dejan Pavićević demantovao je takve tvrdnje. On je u izjavi Tanjugu kazao da ''izjave gospođe Tahiri često umeju da budu senzacionalističke i vrlo često dosta daleko od onog što je istina i realnost''.

- U Briselu se razgovaralo o mnogo tema, ali ništa nije dogovoreno, Beograd se nije saglasio ni sa čime - istakao je Pavićević, dodavši da je prilikom jučerašnjih razgovora i jedna i druga strana iznela niz predloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče međunarodnog pozivnog broja za Kosovo i saglasnosti naše strane za tako nešto, do toga nije došlo. To je predlog koji je iznela kosovska strana, naveo je Pavićević i istakao da po pravilima ITU samo priznate države mogu dobiti međunarodni prefiks, tako da Srbija, kako objašnjava, nema šta da otklanja ili ne otklanja bilo kakve prepreke, jer Kosovo "kao nepriznati entitet ne može samo po sebi dobiti takav prefiks".

Ljajić: Samo članice UN mogu da dobiju međunarodni pozivni broj

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić je u izjavi agenciji Beta precizirao da su na jučerašnjem sastanku u Briselu definisana ključna pitanja koja treba rešiti u oblasti mobilne, fiksne telefonije, kao i frekvencija, a kao posebno sporan izdvojio je zahtev Prištine da dobije novi pozivni telefonski broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ostalo je da obe strane definišu svoje zahteve, dostave dokumentaciju i predlože rešenja za sporna pitanja - rekao je Ljajić.

Ministar je naveo da je jedan od ključnih zahteva i to da "Telekom" dobije licencu za poslovanje na celoj teritoriji Kosova, a prištinska strana se tome protivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Samo članice UN mogu da dobiju međunarodni pozivni broj, a Kosovo to nije - rekao je ministar. On je dodao da dogovor ne može biti postognut pojedinačno već u celom paketu oko svih tačaka.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo