Kosor: Za Todorića vrijede zakoni kao i za sve druge

Premijerka Kosor još jednom se, potaknuta pitanjem novinara, morala očitovati o rokovima plaćanja i visini dugovanja najvećeg domaćeg poduzetnika, vlasnika koncerna Agrokor, Ivice Todorića.

6.7.2010.
23:29
VOYO logo

Gostujući u 'Dnevniku plus' HRT-a povodom godine dana od preuzimanja premijerske pozicije, Jadranka Kosor u nekoliko se navrata pohvalila činjenicom da je dospijela dugvanja države uspjela smanjiti sa 1,8 milijardi na 128 milijuna kuna duga. Predsjednicu vlade nije zbunilo ni pitanje voditelja Dnevnika Zorana Šprajca ima li istine u tome da postoje nefakturirani računi za koje su pojedini ljudi u državi zamoljeni da ih ne šalju.

arti-201007060731006''Ne znam za takve račune. Molim ih da ih, ako postoje, pošalju meni zajedno s imenima osoba koje su zatražile da se računi ne fakturiraju'', pozvala je Kosor, te je najavila skori početak likvidacije poduzeća bez ijednog zaposlenika koja su uspjela nagomilati 12 milijardi kuna duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjedbu kako su to fantomska poduzeća, a da se mnogi žale na iznos i visinu dugovanja Todorićeva koncerna Kosor je također imala odgovor.

''Moramo naći načina. Za sve u Hrvatskoj propisi i zakoni su isti'', bila je neodređena Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šprajca je prozvala da spominjući 10 do 12 milijardi kuna deficita zapravo iznosi detalje s koalicijskog sastanka na kojem nije bio te je uputila poruku kako ''situacija nije dramatična te da će vlada i dalje isplaćivati plaće, mirovine i ostala socijalna davanja''.

Kome će se rezati troškovi u najavljenom rebalansu nije otkrila jer je to, kaže, još uvijek predmet razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgnula je kako je odabirom ministra gospodarstva pokazala veću naklonst poslodavcima i krupnom kapitalu. Odabrala ga je, kaže, zbog njegovih kvalifikacija i sposobnosti. Odbacila je kritike kako je izmjenama poreza na dohodak teret krize zapravo prebacila na gradove i općine u kojima vlast mahom drži oporba.

''To nije istina. Gradovi, općine i županije sastavni su dio Hrvatske i jednako kao i svi moraju ponijeti teret krize'', poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavnu najavu rezanja pristojbe HRT-u objasnila je smanjenjem neporeznih davanja što je osnovni dio programa izlaska iz krize.

''Trebali ste napraviti anketu i pitati građane što misle o tom smanjenju. Sigurna sam da bi ga podržali'', podučila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju intervjua urednik Dnevnika Zoran Šprajc pitao je premijerku Kosor može li građanima obećati da će svoj mandat odraditi do redovnih ili izvanrednih parlamentarnih izbora i da se neće jedno jutro probuditi i reći 'ja odlazim'.

'Sasvim sigurno ostat ću do kraja mandata. Vrijeme je za hrabre, a ja mislim da spadam među takve. Neću dići sidro, neću otići', rekla je premijerka koju je pitanje nasmijalo, na što je Šprajc zaključio kako se nada da će održati obećanje, jer bi se još jedan takav šok 'teško mogao izdržati'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201007050884006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo