Kosor: U našim agencijama, svaki peti zaposleni je šef!

Jadranka Kosor obišla je danas Ministarstvo uprave. Neće smanjivati broj općina i gradova ako se s nepopularnim potezom javno ne složi i oporba.

17.5.2010.
14:49
VOYO logo

Vlada razmišlja o mogućoj racionalizaciji državnih uprava, zavoda i agencija, kazala je premijerka, dodajući da će ministarstvo kojim upravlja Davorin Mlakar izraditi popis kriterija po kojima će se to provoditi.

"Takvih je tijela sada više od 90, u njima radi impresivan broj zaposlenih. Svaki peti u upravi je rukovodeći kadar i to je nešto čime se treba pozabaviti!", rekla je premijerka, domećući kako ne smije biti zaposlenih u agencijama koji dobivaju veće plaće od ostalih državnih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stolu je smanjivanje broja zaposlenih u tim tijelima, gašenje, njihovo spajanje ili uklapanje u ministarstva. Raspravlja se i o ukidanju pojedinih općina, gradova i županija. Već je 75 posto lokalnih i regionalnih samouprava u Hrvatskoj Ministarstvu uprave dostavilo podatke koje su tražili, a ostale je premijerka pozvala da to učine što prije.

Mlakar: Čujte... treba nam program na kompjutoru...

Za rezanje tijela i broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, napomenula je, bit će potreban "konsenzus" svih političkih stranaka i to će se dogoditi "ususret idućim lokalnim izborima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave kazao je da će Registar zaposlenih u javnoj upravi biti napravljen do ožujka 2011. godine kada će se krenuti u racionalizaciju. Upitan zašto državi treba godinu dana da izbaci kome sve mjesečno uredno uplaćuje plaće, doprinose i slično, Mlakar objašnjava: "Registar neće sadržavati samo podatke o plaćama", te da je "potrebno raspisati natječaj za nabavu kompjutorskog programa kojim će se Registar napraviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo