Kosor potpisala olakšicu za otplatu kredita u francima

17.6.2011.
15:24
VOYO logo

Kako je i najavljeno u četvrtak na Vladi, svi korisnici stambenih kredita u švicarskim francima moći će zbog ovog memoranduma produljiti rok otplate bez naknade, a kako bi im se smanjila mjesečna rata kredita.

Neke banke naime već imaju u ponudi mogućnost produljenja roka otplate takvih kredita, no Vladin doprinos je dogovor o smanjenju javnobilježničkih naknada. Pa će se solemnizacijom ugovora umjesto dosadašnjih oko dvije to tri tisuće kuna sada ta naknada plaćati oko 300 kuna. Upravo iz tog razloga, rekli su bankari, ovaj su potez napravili u suradnji s Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prka: Očekujemo da će se franak vratiti na prijašnju razinu

"Potpisivanje ovog Memoranduma znači jačanje financijske stabilnosti. Na taj način pomogli smo građanima koji su u teškoćama i koji zbog jačanja švicarskog franka osjećaju tjeskobu – što će biti danas, sutra", rekla je premijerka Jadranka Kosor i zahvalila upravama banaka zbog postignutog dogovora.

Predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka objasnio je kako je grčka kriza utjecala na jačanje franka, te napomenuo kako će ta zemlja završiti u bankrotu ako ne provede reforme. "Ipak očekujemo da će se franak vratiti na prijašnju razinu", rekao je Prka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se ovim potezom ide na ruku onima koji su kredit uzeli u švicarskim francima, ipak je činjenica kako su ti korisnici kredita još uvijek u povoljnijem položaju nego oni koji su kredit uzeli u eurima.

Produženje otplate bez naknade samo za dužnike u francima

"Onaj tko je uzeo kredit prije pet godina u CHF još uvijek ima benefit od osobe koja je uzela kredit u eurima, a zbog nižih kamata koje imaju krediti u švicarskim francima", rekla je Tea Martinčić, članica uprave Hypo Alpe Adria banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član uprave Erste Steiermarkische banke Christoph Schoefboeck pojasnio je kako isti problem imaju i druge zemlje, uključujući i Austriju, gdje su također poduzete mjere da se situacija olakša. Produljenje roka otplate moći će se primjeniti i za kredite u eurima, ali uz bankarsku naknadu. Naime, otplata kredita uslijed krize je otežana, pa tako i povećan udjel nenaplaćenih kredita.

Vezani članci:

arti-201106160539006 arti-201106160221006 arti-201106150226006 arti-201106130873006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo