prihvatila bi poziv na kavu / Kosor o Plenkoviću, Stieru i novoj garnituri: 'Sve su to moji dečki, a sada upravljaju HDZ-om!'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kosor je visoko na listama za Sabor na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine postavila Andreja Plenkovića, Davora Stiera, Davora Božinovića i Damira Krstičevića

20.7.2016.
8:21
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Novi prvaci HDZ-a, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Davor Božinović te Damir Krstičević, sve su ljudi koji su Jadranki Kosor bili prvi suradnici ili u Vladi ili u HDZ-u, a Plenković i Božinović u njezino su se vrijeme i učlanili u HDZ. Stiera je pak uvela u Predsjedništvo HDZ-a, Plenković joj je bio kandidat za zamjenika na izborima u HDZ-u, a sve je i postavila visoko na listama za Sabor na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine.

"Sve su to moji dečki", konstatirala je uz smijeh Jadranka Kosor za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Božinović, nastavila je, izvorno je njezin ministar kojeg je ona uvela u Vladu za ministra obrane nakon što joj je Ivo Sanader prepustio stranku i poziciju u Banskim dvorima. 

Božinovića bi Andrej Plenković, novi šef HDZ-a, mogao postaviti za međunarodnog tajnika stranke, a zasad ga je uveo u pregovarački tim s potencijalnim koalicijskim partnerima HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davora Stiera, jednog od Plenkovićevih najbližih suradnika i novog političkog tajnika HDZ-a, upravo je Jadranka Kosor, kako nam je rekla, izvukla na svjetla političke pozornice.

"Božinović i Stier bili su moji prvi suradnici u pregovorima sa Slovenijom oko deblokade ulaska u EU. Pahor je imao svoja dva savjetnika, a Božinović i Stier u to su vrijeme s hrvatske strane odrađivali tihu diplomaciju", prisjetila se bivša premijerka. 
Stier je Jadranki Kosor bio glavni vanjskopolitički savjetnik u Vladi, a ona ga je uvela i u Predsjedništvo HDZ-a tako što ga je postavila za međunarodnog tajnika. Umirovljenog generala Damira Krstičevića, koji je Plenkoviću vodio stožer za izbore u HDZ-u i koji bi mogao biti kooptiran u Predsjedništvo, Kosor kao tadašnja premijerka angažirala je za svojeg savjetnika za obrambenu politiku i vojna pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada neću zaboraviti kako mi je tada rekao: 'Predsjednice, ovim ste mi činom vratili ljudsko i vojničko dostojanstvo'. Baš sam bila ponosna i ispunjena zbog tih njegovih riječi, posebno kada je riječ o vojničkom dostojanstvu" prisjetila se bivša predsjednica HDZ-a i Vlade. Krstičević joj je bio, nastavila je, prvi suradnik s kojim se konzultirala nakon presude generalima u Haagu, a bio joj je i veza s generalom Gotovinom.

"Plenković, koji zajedno s Božinovićem pripada generaciji 2011. godine, kako ih ja zovem, koja se tada učlanila u HDZ. Plenković je, dok sam ja bila premijerka, došao u Ministarstvo vanjskih poslova, a i njega sam stavila na visoko mjesto na listi pa je postao zastupnik", pohvalila se, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novoj je HDZ-ovoj nomenklaturi i Vladimir Šeks, ali i Branko Bačić, koji su je također podržavali, a jedino nedostaje Martina Dalić (ministrica financija u Vladi J. Kosor), koja je napustila HDZ u Karamarkovo vrijeme. Kosor kaže da joj se sada Plenković ili Stier nisu javili. Kada bi je pozvali, kavu bi prihvatila. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike