Kosor nema prijatelja u vlastitoj Vladi

Šefica je sa svim ministrima na 'vi', a s obzirom da je naslijedila Sanaderovu garnituru, malo je onih kojima vjeruje.

3.12.2009.
13:50
VOYO logo

Među članovima svoje Vlade premijerka Jadranka Kosor nema prijatelja. Čak i u razgovorima koji se vode daleko od javnosti sa svim je ministrima na "vi", a malo je onih kojima u potpunosti vjeruje s obzirom na delikatan odnos ministara s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji je postao njezin najveći kritičar.

Kako procjenjuje Jutarnji list, premijerka najopušteniji odnos ima sa šefovima koalicijskih stranaka, a najviše vjeruje predsjedniku HSS-a Josipu Friščiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz redova HDZ-a premijerka najviše poštuje ministricu Marinu Matulović-Dropulić , iako nisu osobno bliske. Pouzdani stranački vojnik je i Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, koji izuzetno dobro surađuje s premijerkom. Među premijerkine "mile i drage" spada i HSS-ovac Božidar Pankretić.

S druge strane, posebno hladan odnos Kosor ima s ministricom Biancom Matković. Sanaderova miljenica pokušava popraviti svoj rejting, ali teško da će joj premijerka zaboraviti krive korake, tvrdi sugovornik iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je premijer bio Sanader, Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade, i Kosor se nisu slagale. HSLS-ovka se sada pokazuje kao saveznica, ali Kosor joj potpuno ne vjeruje, što je pokazala kada je Darinku Kosoru ponudila Đurđino mjesto.

Šef diplomacije Gordan Jandroković Sanaderov je čovjek, ali je prihvatio političku realnost i novu šeficu. U važnim pregovorima sa Slovenijom dosljedno je izvršavao dogovorenu politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biškupić – Sanaderov prijatelj i poslušni ministar

Božo Biškupić je bio najbliži Sanaderov suradnik i osobni prijatelj. Prihvatio je novu šeficu, ali dolaskom Kosor njegova je uloga značajno oslabljena. Djelovanje mu je svedeno usko na resor kulture.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs od početka je lojalan premijerki, a to se može reći i za Tomislava Ivića, ministra obitelji i branitelja, koji je ranije bio Kosoričin državni tajnik u Ministarstvu branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od svog stranačkog kolege Pankretića, ministar turizma Damir Bajs nije miljenik premijerke. Bajs spada u drugu struju HSS-a koja ne podržava bezuvjetno koaliciju s HDZ-om i ne dijeli Friščićevu odanost premijerki.

Božidar Kalmeta, ministar mora i razvitka, kao pripadnik desne HDZ-ove frakcije, nikada nije bio blizak s Kosor. Brojne afere iz njegova resora postale su mu teret, ali ga zbog njegova utjecaja unutar stranke Kosor mora trpjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem ministra policije Tomislava Karamarka u odnosima s premijerkom jest činjenica da ga dio desne frakcije HDZ-a drži odgovornim za istrage koje štete stranci.

Poslušni Vukelić i problematični Milinović

U ministra financija i potpredsjednika Vlade Ivan Šukera premijerka ima veliko povjerenje. Njihovi dobri odnosi datiraju još iz prve Sanaderove vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je postala premijerka, Kosor je najviše problema imala s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem, koji je njezin stranački zamjenik i glavni suparnik. Iako je više puta javno oponirao stavovima premijerke, morala ga je imenovati potpredsjednikom Vlade jer on iza sebe ima snažnu stranačku potporu.

Branko Vukelić, ministar obrane, dosljedno provodi Vladinu politiku i poštuje odluke šefice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Ivanu Šimonoviću, ministru pravosuđa, Kosor nema neko posebno mišljenje, ali joj je potreban zbog relativnog ugleda koji uživa među predstavnicima EU-a koji ga, pak, drže važnim za provođenje reforme pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Položaj Davorina Mlakara, ministra uprave, ovisit će o uspjehu ili neuspjehu reforme koju treba provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade, nije imao sukoba s premijerkom i dobro surađuju.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač u Vladu ušao zadnji, i to kao premijerkin izbor. Njegov angažman je dogovarala s poslodavcima koji su spremni pomoći joj u prevladavanju gospodarske krize, što nije dobro prihvaćeno u dijelu HDZ-a. Za Kosor je važno da Popijač opravda povjerenje koje mu je ukazala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912020334006 arti-200911300687006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo