Kosor: Dobro čuvajte akreditacije, bez njih nema glasanja

"Želim nam svima lijep i uspješan dan", rekla je Kosor koja je u prijepodnevnom dijelu sabora HDZ-a održala poduži govor podnoseći izvješće o radu.

20.5.2012.
11:56
VOYO logo

Tijek prijepodnevnog dijela sabora HDZ-a te podsjetinik na tijek kampanje za predsjednika HDZ-a pročitajte u nastavku:

Mlaka podrška Kosorici iz dvorane

11:27 Jadranka Kosor završila je govor, dobila je konačno i formalni, ali mlaki pljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:22 Jadranka Kosor prešla je 20-tu minutu govora. Sad se prisjeća Facebook prosvjeda.

"Facebook prosvjedi, koji su bili politički inicirani, išli su pred vrata HDZ-a. Vrijeđali su nas i ponižavali. Bacali su cigle, boju, dolazili nam pred prag, vrijeđali nas. Sve smo to izdržali", kazala je Kosor. U dvorani je i dalje muk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:00 Jadranka Kosor podnosi izvješće o radu stranke.

Istaknula je kako je to bila krizna godine te da je ministar financija Ivan Šuker još krajem 2008. predlagao proračun koji bi "najblaže rečenu išao u susret krizi, ali taj prijedlog nije, nažalost, prihvaćen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već u srpnju 2009. godine prijetilo je da ne isplatimo mirovine i plaće, ali to se nije dogodilo", kazala je Kosor navodeći kako su te godine smanjili proračun za milijardu eura i da su uveli mnoge mjere štednje. Uveli su kaže posebni porez koji je odmah nazvan "harač" iako su oni njime pokazali da su socijalno osjetljivi te opteretivši njime umirovljenike i veliki dio zaposlenih.

Kosor: Bilo je teško, hvala vam na podršci

"Bilo je teško, bilo je pritisaka s ljevice a se Vlada sruši", rekla je Kosor te navela kako su se istodobno s tim inicijativama počele valjati korupcijske afere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetila se i pokušaja Sanaderova puča te zahvalila svim članovima HDZ-a koji su je podržali.

"Pokušao se vratiti i mene je optužio za veleizdaju", kazala je Kosor zahvaljujući HDZ-ovcima koji su je podržali "u tom teškom trenutku. "Stranka koja u šest mjeseci doživi dva tako snažna udarca rijetko koja stranka bi to izdržala i ostala na nogama. To može samo HDZ, stranka poštenih i čestitih ljudi koji zaslužuju pošteno i časno vodstvo", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dobila pljesak. Govor Jadranke Kosor delegati su iznimno mlako dočekali. Uobičajeno je da se predsjednika prekida ovacijama, pogotovo kada govori o uspjesima minulog razdoblja.

10:50Jadranka Kosor kazala je kako se odmah nakon unutarstranačkih izbora kreće s radom na izmjenama i dopunama Statuta stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U izmjene i dopune bit će ugrađeno načelo 'jedan član, jedan glas'", ponovila je Kosor, dodavši kako će biti izbačena odredba i brisanju iz članstva stranke, a oni koji se ogriješe o statut HDZ-a, prestaje mu članstvo u stranci. Također, iz Statuta će biti izbrisana odredba o počasno predsjedniku stranke.

U Statut se dodaje i načelo koje se tiče financiranje stranke, a prema kojem, kako stoji, HDZ ostvaruje prihode i financira se u skladu sa Zakonom kao i načelo o nadzoru i transparentnosti stjecanja i trošenja sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovakve izmjene i dopune Statuta samo je jedan član bio protiv.

Kosorca poželjela lijep dan

10:31Jadranka Kosor se popela na pozornicu kao prva predsjednica rotacije vijeća koje će voditi sjednicu. Za ovaj dan izabrala je broš u obliku morskog konjiica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim nam svima lijep i uspješan dan", rekla je Kosor i upozorila svih da dobro čuvaju akreditacije jer bez njih nitko neće moći glasovati.

10:15 Sabor stranke je počeo. Na prvom mjestu pozdravljena aktualna predsjednica Jadranka Kosor, zatim članove HZD-a, predstavnike HSS-a, zatim predstavnike HDZ-a BiH, HSP-a i HSP-a Ante Starčević, a najveći pljesak dobio je pozdrav generalima Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:09 Sabor stranke još nije počeo. Predstavljanje kandidata predviđeno je tek u 13 sati. Svaki će imati 10 minuta, a govorit će abecednim redom. Ostali će imati pravo na repliku i ispravak netočnog navoda pa bi sve skupa moglo dosta potrajati. Prije toga, nakon formalnosti poput usuglašavanja dnevnog reda i biranja radnog predsjedništva, Jadranka Kosor trebala bi podnijeti izvješće o radu stranke.

Velika gužva u Lisinkom

9:30 U dvorani Lisinski vlada velika gužva. Za događaj je akreditirano 200 novinara, a novi vrh stranke dolazi birati više od 2.143 delegata. Za zamjenika predsjednika kandidirali su se Andrej Plenković, Drago Prgomet te Ante Sanader. Na Općem saboru birat će se šest potpredsjednika, za koju dužnost su podnesene 24 kandidature. Za deset članova Predsjedništva kandidirale su se 42 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8:45 Aktualna predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor jutro je započela na Mirogoju gdje je položila vijenac na grob utemeljitelja HDZ –a dr. Franje Tuđmana.

Podsjetimo, kampanja za predsjednika(cu) HDZ-a bila je vrlo žestoka. Pale su teške riječi i mnoge optužbe. Favoriti su poznati no iznenađenja su uvijek moguća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već ptice na granama znaju da se za mjesto šefa HDZ-a bore aktualna predsjednica Jadranka Kosor, bivši joj ministri zdravstvaDarko Milinović, policije Tomislav Karamarko i investicija Domagoj Ivan Milošević, ali i ravnatelj najvećeg kliničko-bolničkog centra u Hrvatskoj, Milan Kujundžić.

Tko su favoriti?

A poznati su i favoriti. Prema raznim istraživanjima, pa čak i kladioničarskim koeficijentima te anketama među vodećim ljudima županijskih ogranaka, Karamarko je taj koji je uspio uvjeriti ponajviše HDZ-ovaca da je on ta čvrsta ruka za koju glasa naša saborska desnica. No, kako ovaj čovjek zaista nije imao prirodan put do vrha već se u stranku učlanio jesenas, tvrdeći da je zapravo cijelo vrijeme bio ondje, pitanje je koliku potporu baze, odnosno delegata, zapravo ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi ga aktualna predsjednica, koju podržavaju ponajviše u Slavoniji i na krajnjem jugu države. No, treba vidjeti jesu li joj poraz na izborima, činjenica da ju je na to mjesto postavio bivši predsjednik, zabranjen u memoriji državotvorne stranke Ivo Sanader i antikorupcijska kampanja u njenom mandatu koja je strpala upečatljiv broj vlasnika HDZ-ovih iskaznica u pritvor, nanijeli nepopravljivu štetu.

Zašto Miloševića ne shvaćaju ozbiljno?

Je li Milinović otpisan? Za mnoge jest otkada je njegov saveznik Božidar Kalmeta pobjegao pod skute bivšem obavještajcu (pod uvjetom da takvo što postoji) Karamarku. Milinović, za razliku od ostalih, imaju jaku bazu. Baš kao i Kalmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miloševića, pak, nitko ne shvaća ozbiljno, pogotovo kladionice. Je li to do savršenog nedostatka političke karizme, izostanka ministarskih uspjeha, neraščišćene privatizacije Pastora, njegovog prezimena, koje bi značilo još luđu ironiju od Srba na čelu nacionalističkog HSP-a, ili kombinacije svih tih faktora, ne zna se.

Igranje na kartu obitelji Tuđman

Ali zna se za koga je Ankica Tuđman, udovica pokojnog šefa HDZ-a i očito najvažnijeg čovjeka ove kampanje, Franje Tuđmana - Kujundžić! Naime, dok su se svi kandidati na svojim skupovima busali u prsa tko više voli oca hrvatske tranzicije u divljački kapitalizam, Kujundžić je snubio familiju i u tome uspio, privukavši na objavu svoje kandidature sve bitnije članove, osim sina prvog predsjednika HDZ-a Miroslava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zna se i da su na zadnjim (i jedinim) izborima u HDZ-u gdje su postojali stvarni kandidati, Ivo Sanader i danas izbačeni Ivić Pašalić, odlučujuću ulogu zapravo odigrale nade Vladimira Šeksa i sposobnosti još jednog bivšeg HDZ-ovca Branimira Glavaša. Danas je Glavaš u Zenici, a Šeks uz Kosoricu i to upravo u zgradi gdje se zbila navodna krađa izbora u Sanaderovu korist - Lisinskom. Je li to dovoljno?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo