KORONAVIRUS UŽIVO / Beroš objavio 'brojke' na Vladi: Imamo 184 nova slučaja zaraze; Kreću covid-autobusi koji će cijepiti građene po selima

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Danas je zabilježeno 184 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2

10.6.2021.
7:18
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo
  • Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 1330
  • Među njima je 482 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 48 pacijenata

Brodsko-posavska: 11 nova slučaja

14:56 - Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u četvrtak je izvijestio o 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U ovoj županiji na bolničkom liječenju je 26 osoba, među kojima su četiri na respiratoru. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 306 osoba.

U četvrtak su dva nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena u Požeško-slavonskoj županiji. Stožer civilne zaštite izvijestio je o 18 osoba koje se još liječe od zaraze, među kojima su četiri osobe na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 112 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid autobusi cijepit će po selima

14:31 - Ministar zdravstva Vili Beroš je u četvrtak na sjednici Vlade najavio cijepljenje u covid autobusima. Rekao je kako neke županije najavljuju uporabu takvih autobusa s kojim će cijepljenje biti dostupno i u ruralnim područjima.

"Ideja je da se stanovnicima u manjim mjestima dođe do kućnog praga", pojasnio je ministar. Tako će 15. lipnja u Općini Lukač Zavod za javno zdravstvo sveti Rok provoditi cijepljenje bez potrebnog naručivanja od 9 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zavod za javno zdravstvo sveti Rok provodit će cijepljenje bez potrebe za najavom u covid autobusu dana 15. 6. 2021. godine (utorak) od 9:00 h u Gornjem Bazju na parkiralištu ispred nogometnog stadiona NK Bratstva iz Gornjeg Bazja. Dana 15. 6. 2021. (utorak) od 10:30 u Lukaču na parkiralištu kraj zgrade Općine Lukač. Potrebno je samo doći, bez ikakve prethodne najave i medicinsko osoblje će vas na licu mjesta cijepiti.

Koristi se samo cjepivo Pfizer. Mogu se doći cijepiti i osobe koje trebaju primiti drugu dozu Pfizer cjepiva", napisao je Stožer civilne zaštite općine Lukač na svojoj Facebook stranici. Napomenuli su da ako netko nije u mogućnosti doći na navedeno mjesto da je moguć dogovor o prijevozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitsko-dalmatinska: 14 nova slučaja

14:09 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je u protekla 24 sata 14 novooboljelih od koronavirusa te nije bilo smrtnih slučaje, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. "Ukupno se 826 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 28 covid pozitivnih osoba dok se njih pet nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema umrlih osoba", kazali su u Stožeru.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 521 obrađenog testa danas je 14 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na infekciju i to iz Splita osam, te po jedan novooboljeli iz Kaštela, Solina, Klisa, Marine, Prgometa i Segeta. Od ukupnog broja novooboljelih 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO izdao covid upozorenje Europi prije ljetnih putovanja

13:12 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak Europljane da putuju odgovorno tijekom ljeta i upozorila je da Europa "nikako nije izvan opasnosti" od covida-19 unatoč padu stopa zaraze posljednjih tjedana.

"S obzirom na porast društvenih okupljanja, veću mobilnost stanovništva i velike festivale i sportska natjecanja sljedećih dana i tjedana, WHO Europa poziva na oprez", rekao je na brigfingu za novinare čelnik WHO-a za Europu Hans Kluge. "Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto", izjavio je Kluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom zadnja dva mjeseca opada broj novih slučajeva covida-19, smrti i hospitalizacija, pa je 36 zemalja od 53 u regiji počelo ublažavati mjere uvedene u svrhu suzbijanja zaraze. Broj prijavljenih infecija prošlog tjedna bio je 368.000, što je petina tjednih slučajeva prijavljenih tijekom vrhunca u travnju ove godine, kazao je Kluge.

"Svi bismo trebali priznati napredak postignut u većini zemalja regije, ali moramo priznati i da nikako nismo izvan opasnosti", istaknuo je. Kluge je rekao da je tzv. Delta varijanta, koja je prvi put identificirana u Indiji, razlog za zabrinutost. Ta varijanta "pokazuje povećanu zaraznost", a mnogi koji spadaju u osjetljive skupine stanovnika, stariji od 60 godina, još nisu zaštićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je samo 30 posto stanovnika u regiji primilo prvu dozu cjepiva u regiji, to nije dovoljno da se spriječi novi val virusa, ustvrdio je on.

Beroš: Danas imamo 184 nova slučaja

13:01 - U Hrvatskoj danas imamo 184 nova slučaja zaraze covidom, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade. Udio zaraženih u testiranima je 3,39 posto. Na bolničkom liječenju još su 482 osobe, a 48 pacijenata na respiratoru.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija: Najveći broj novozaraženih od veljače

12:18 - Rusija je u četvrtak izvijestila o 11.699 novih slučajeva koronavirusa u zadnja 24 sata, što je najveći dnevni broj zaraženih od kraja veljače, te ukupni broj od početka pandemije u toj zemlji iznosi 5.167.949 zaraženih.

Vladina radna skupina za koronavirus priopćila je da su umrle 383 osobe, što je povećalo broj umrlih u državi na 125.278. Savezna agencija za statistiku zadržala je zasebne podatke i rekla da je Rusija zabilježila oko 270.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 između travnja 2020. i travnja 2021. godine, prenosi agencija Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU za istragu podrijetla koronavirusa

11:46 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel zauzeli su se u četvrtak za istragu nastanka koronavirusa kako bi se doznala istina o početku pandemije.

“Svijet mora znati što se dogodilo kako bismo izvukli pouke. Podržat ćemo sve napore da se osigura transparentnost i dozna istina”, izjavio je Michel na konferenciji za novinare. I predsjednica Komisije ima isto stajalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moramo znati od kuda je došla ova strašna globalna pandemija”, rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Ursula von der Leyen je ukazala i na važnost lekcije naučene iz financijske krize 2008. godine. S obzirom da je EU dobro analizirao tu krizu i razvio odgovarajuće alate i u sadašnjoj zdravstvenoj krizi mogao je brže reagirati. Sada treba učiniti isto i osigurati da se ovakva kriza nikada više ne ponovi, rekla je predsjednica Komisije. “Sada je ključno omogućiti istražiteljima puni pristup svim informacijama važnim za utvrđivanje podrijetla pandemije”, rekla je von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibensko-kninska: 13 novih

11:32 - Na području Šibensko-kninske županije potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica zaraze u šibenskoj je bolnici umrla 86-godišnjakinja, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je 85 aktivnih slučajeva zaraze. U šibenskoj bolnici od posljedica zaraze liječi se 30 osoba od kojih su četiri na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi jedna osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 461 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovana su i testirana 124 uzorka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarska županija: 29 novih

11:21 - Na području Zadarske županije 29 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 267 testiranih. Novozaraženi izolaciju provode na područjima gradova Zadar (10) i Benkovac (3) te općina Bibinje (2), Jasenice (1), Pakoštane (4), Polača (3), Posedarje (1), Starigrad (1), Sv.Filip i Jakov (2) i Vrsi (2). Preminule su dvije osobe.

Međimurska županija: 19 novih

11:16 - Međimurska županija broji 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dosad je barem jednom dozom cjepiva ukupno cijepljeno gotovo 46 posto stanovništva, izvijestili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata obrađen je 121 uzorak, od čega je evidentirano 14 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus, što je 11,57 posto pozitivnih od broja testiranih. Na temelju kliničke slike virus je dijagnosticiran kod tri osobe, a iz drugih županija prijavljena su dva pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji.

Do četvrtka je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 60.597 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. U protekla 24 sata oporavilo se 18 osoba pa je broj pozitivnih osoba na današnji dan 101.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenata pozitivna na SARS-CoV-2 . U protekla 24 sata hospitaliziran je jedan pacijent, a otpuštena su tri, dok na invazivnoj respiraciji nema ni jednog pacijenta. U protekla 24 sata nije bilo umrlih pozitivnih osoba.

Iz Stožera su priopćili i da je u srijedu u Međimurju cijepljeno 2 026 osoba i to 303 osobe prvom dozom i 1.723 osobe drugom dozom. Barem jednom dozom cijepljeno je 40.217 osoba, što je 45,8 posto stanovnika starijih od 18 godina. Akcija masovnog cijepljenja nastavljena je u četvrtak, a na raspolaganju je 2.005 doza cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska županija: 17 novih 

10:57 - U Varaždinskoj županiji potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u protekla 24 sata testirana je 261 osoba, priopćili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U istom razdoblju ozdravile su 23 osobe, a umrlih osoba pozitivnih na koronavirus nije bilo. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 63 pacijenta s težom kliničkom slikom, od kojih su dva na respiratoru. Aktivnih slučajeva je 136, a od početka epidemije u Varaždinskoj županiji evidentirane su 22.003 zaražene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ličko-senjska: Dva nova slučaja

10:31 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19, od 65 testiranih. Oboljele osobe su s područja Senja i Otočca. Jedna osoba je preminula.

Zagrebačka županija: 29 novih

10:29 - U Zagrebačkoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježeno 29 novooboljelih od covida-19, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pet novooboljelih je u Samoboru, Velikoj Gorici i Dugom Selu. Četiri novooboljele osobe su u općini Brckovljani, tri u Vrbovcu, dvije u Ivanić-Gradu. Po jedna novooboljela osoba je u Zaprešiću i općinama Brdovec, Jakovlje, Stupnik i Farkaševac. Ozdravilo je devet osoba. Trenutno su aktivna 184 slučaja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas do 10 sati evidentirano je 30.264 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 30.005 osoba, a 75 osoba je umrlo.

Od danas, u svih osam ispostava Domova zdravlja županije, ustrojeni su posebni timovi za cijepljenje koji će raditi u ambulantama posebnog dežurstva te će cijepiti sve zainteresirane stanovnike Zagrebačke županije protiv covid-19.

"Tako će svi stanovnici koji se žele cijepiti, osim kod svojih liječnika obiteljske medicine, moći to napraviti i u ambulantama posebnog dežurstva uz prethodnu telefonsku najavu", ističe u priopćenju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije. 

Koprivničko-križevačka: Sedam novih slučaja

10:02 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je u četvrtak o sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su obrađena 84 uzorka. Na području županije trenutno je aktivno 30 slučajeva, ozdravile su četiri osobe, a na bolničkom se liječenju nalazi devet osoba.

Od početka epidemije na području županije bolest je potvrđena kod 8153 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana izuzeta su 84 uzorka. Stožer apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i  zdravstvenih uputa kako bi se ograničilo širenje zaraze.

Istarska županija: Tri nova slučaja

9:52 - Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Istri u posljednja 24 sata, nakon što je ispitano 246 uzoraka briseva na covid-19, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite. Kod dvije osobe radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, a za jednu osobu epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja Slavonije. U mjerama samoizolacije nalaze se 444 osobe dok je u pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju osam osoba. 

"Svakog dana bilježimo po dvije ili tri novozaražene osobe i virus ima plodno tlo za širenje među onih 64 posto osoba koje su maloljetne  ili se još nisu cijepile. Stoga pozivam građane da poštuju propisane epidemiološke mjere koje su još uvijek na snazi i da se cijepe. Svjesni smo činjenice da su ljudi umorni od ove situacije, ali je važno da sad ne učinimo neki pogrešan korak", poručio je načelnik županijskog Stožera  Dino Kozlevac.

Karlovačka županija: Četiri nova slučaja

9:46 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata su zabilježena četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+antigensko testiranje). Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 17 osoba. Preminule su dvije osobe.

Primorsko-goranska: 15 novih

9:35 - U Primorsko-goranskoj županiji je zabilježeno 15 novooboljelih, od 537 testiranih osoba. Već sedam dana uzastopno nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti, izvijestili su iz stožera PGŽ.

Virovitičko-podravska: Dva nova slučaja

9:18 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 56 uzoraka i potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedan je muškarac u dobi od 78 godina umro, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

Novozaraženi su iz Slatine i Suhopolja. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je osam oboljelih, a dvije se osobe s područja županije liječe u KBC Rebro. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaražene su 4093 osoba, a 139 je preminulo.

Sisačko-moslavačka: Tri nova slučaja

8:31 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata potvrđena su tri nova slučaja covida-19, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U dnevnom izvješću navode kako su dvije novozaražene osobe s područja Kutine, a jedna iz Popovače.

Stožer je opetovao upozorenje kako se samo poštivanjem i primjenom epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera može suzbiti širenje pandemije.

Bjelovarsko-bilogorska: Dva nova slučaja

8:12 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, oba na području grada Bjelovara, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju sedam pacijenta zaraženih koronavirusom od kojih je jedan na respiratoru, a na opservaciji su dva pacijenta. U samoizolaciji na području  županije nalazi se 186 osoba.

Aspirin ne poboljšava izglede za preživljavanje hospitaliziranih zbog covida

08:07 - Aspirin ne pospješuje izglede za preživljavanje pacijenata primljenih u bolnicu zbog zaraze koronavirusom, pokazala je britanska studija. U pacijenata oboljelih od covida otprije je uočen veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u organizmu, posebno u plućima. 

Između studenoga prošle godine i ožujka 2021. provedena je velika studija na 15.000 pacijenata primljenih u bolnice zbog covida, a svrha je bila provjeriti učinak aspirina, lijeka koji se rašireno koristi za sprečavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti. 

U sklopu studije ukupno je 7351 pacijent primao 150 miligrama aspirina dnevno, a 7451 nije. Izbor je bio nasumičan. Znanstvenici nisu otkrili dokaze po kojima je aspirin smanjio smrtnost, no uočeno je da su pacijenti kojima je davan aspirin nešto kraće boravili u bolnicama, točnije osam dana prema devet, i da ih je nakon 28 dana više otpušteno iz bolnice pošto su preživjeli bolest (75 posto prema 74). 

Peter Horby, profesor zaraznih bolesti na Oxfordu i jedan od autora istraživanja, rekao je da su ovakve razlike zanemarive da bi opravdale raširenu upotrebu aspirina među pacijentima oboljelim od covida. Njegov kolega Martin Landray, profesor epidemiologije, kazao je da ga je razočarala činjenica da se jedan tako jeftin i rasprostranjen lijek pokazao neučinkovitim u ovom slučaju. 

"No upravo su zbog toga ovakva istraživanja važna - da bismo ustanovili koje terapije djeluju, a koje ne", istaknuo je.

Indija registrirala najveći dnevni broj umrlih od covida-19 u svijetu

08:04 - Indija je u četvrtak izvijestila o najvećem dnevnom broju smrtnih slučajeva od covida-19 u svijetu, 6.148, nakon što je jedna velika savezna država revidirala svoje podatke kako bi se uzeli u obzir ljudi koji su podlegli bolesti kod kuće i u privatnim bolnicama.

Ministarstvo zdravstva u Biharu, jednoj od najsiromašnijih indijskih država, revidiralo je u srijedu podatke o ukupnom broju smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19.

Dosadašnji neslavni rekorder SAD zabilježio je 5.444 dnevna smrtna slučajeva od covida-19 12. veljače. Ukupni broj slučajeva covida-19 u Indiji sada iznosi 29,2 milijuna, nakon što je porastao za 94.052 u zadnja 24 sata, dok je umrlih ukupno 359.676, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

SAD će donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva

Jučer - Američka administracija planira donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa gotovo stotini zemalja u iduće dvije godine, izjavio je u srijedu dobro upućeni izvor.

SAD će ove godine kupiti 200 milijuna, a u prvoj polovici iduće godine 300 milijuna doza, rekao je izvor. Sve će donirati siromašnim državama, njih 92, i Afričkoj uniji, rekao je izvor.

Donacije će ići kroz program COVAX namijenjen opskrbi cjepivom slabo razvijenih zemalja. Tu inicijativu podupiru Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI). Američki predsjednik Joe Biden objavit će plan u četvrtak. On je u srijedu otputovao na samit G7 skupine industrijski najrazvijenijih država svijeta.

U Francuskoj i u Belgiji otvaraju se restorani i barovi

Jučer - Francuzi su u srijedu, nakon višemjesečnih restrikcija, pohrlili u barove i u restorane bez terasa, u gimnastičke i dvorane za penjanje po stijenama, zahvaljujući novom popuštanju mjera suzbijanja covida-19, kao i Belgijanci. "Bilo je i vrijeme! Zaključavanje je bilo pretjerivanje", rekao je Jean-Marc Francisco (47), sezonski radnik koji je došao u kafić u središtu Toulousea, na jugozapadu Francuske.

Tri tjedna nakon otvaranja terasa, kino dvorana, muzeja i specijaliziranih trgovina uz ograničen broj kupaca, ovo je druga faza popuštanja mjera u kojoj je policijski sat skraćen za dva sata (počinje u 23.00 umjesto u 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu). Barovi i restorani opet mogu primati goste u zatvorenom prostoru, s 50 posto kapaciteta. Glazbena svečanost Praznik glazbe 21. lipnja održat će se, ali bez improviziranih uličnih predstava, mini koncerata u barovima i u restoranima i okupljanja više od deset ljudi koja su još uvijek zabranjena.

Dana 30. lipnja ukida se policijski sat te ograničenje broja posjetitelja u barovima, restoranima i kulturnim objektima, kao i ograničenja okupljanja na otvorenom.
Ovo sve će biti moguće uz uvjet da se zdravstvena situacija i dalje poboljšava, upozorio je u utorak predsjednik Emmanuel Macron, pozivajući Francuze da budu "oprezni" i da se masovno cijepe.

U okviru kampanje cijepljenja do 15. lipnja 30 milijuna ljudi treba primiti prvu dozu cjepiva, što znači da bi 57 posto francuskog stanovništva primilo barem prvu dozu. Broj hospitalizacija pao je ispod 14.000, a sredinom travnja bio je više nego dvostruko veći.

Gotovo isti plan, uz manje razlike, ima i Belgija. Osim otvaranja barova i restorana, nakon više od sedam mjeseci počinju raditi i kino dvorane i teretane. U toj zemlji s 11,5 milijuna stanovnika, gdje je koronavirus pokosio više od 25.000 ljudi, više od 56 posto odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva. Na predstavama i na športskim priredbama može biti najviše 200 ljudi koji sjede na svojim mjestima u zatvorenom i 400 na otvorenom, ali stroga pravila ostaju na snazi za društvene kontakte u zatvorenom jer svako kućanstvo može primiti u svojoj kući samo četvero odraslih.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo