REALAN BROJ ZARAŽENIH JE PREKO 20.000? / 'Dnevni broj umrlih mogao bi prestići rekorde, situacija iz Dalmacije čeka i ostatak'; Provjerili smo kako je na sjeveru

Image
Foto: Ilustracija / Emica Elvedji / Pixsell

Posebno teško stanje je diljem obale, gdje je povećan broj pacijenata u bolnicama. KBC Split bilježi dosad najveće opterećenje kapaciteta, pa je na lokaciji Križine prenamijenjen još jedan odjel za covid pacijente. SItuacija u Varaždinu je ipak bolja, svi sustavi normalno rade

14.1.2022.
18:56
Ilustracija / Emica Elvedji / Pixsell
VOYO logo

Posljednjih dana Hrvatska niže crne rekorde u broju zaraženih koronavirusom. Četvrti i peti val naglo su se preklopili, a zaraza je nakon praznika i blagdana podivljala.

Zbog ogromnih gužvi, na testiranje se čekalo gotovo tjedan dana, pa je donesena odluka da od sada za potvrdu koronavirusa vrijedi i brzi antigenski test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u četvrtak zabilježeno 9.157 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Među njima je 1.755 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 216 pacijenata. U petak je zabilježeno 8555 novih slučajeva. 1710 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju, a na respiratoru se nalazi 205 pacijenata.

Posebno teško stanje je diljem obale, gdje je povećan broj pacijenata u bolnicama. KBC Split bilježi dosad najveće opterećenje kapaciteta, pa je na lokaciji Križine prenamijenjen još jedan odjel za covid pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj bolnici nedostaje i osoblja, pa je od 10.siječnja osigurano 18 medicinskih sestara iz drugih ustanova koje tamo rade. Loša situacija je i u Općoj bolnici Zadar, gdje su osigurana tri dodatna respiratora.

Najveći broj pacijenata u četvrtak je bio u KBC-ima Split, Zagreb i Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije moralo biti tako

Na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj na svojem se Facebook profilu u srijedu osvrnuo i epidemiolog Branko Kolarić.

"Na žalost, danas svjedočimo novom rekordnom broju detektiranih slučajeva od početka pandemije. Uz ograničene kapacitete testiranja, iznimno visok udio pozitivnih testova, kao i čekanje na PCR test i po tjedan dana, posve je jasno da je realni broj zaraženih i preko 20.000", napisao je Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A bit će još i više. Visoku kontagioznost ove varijante virusa vidjeli smo po kretanju epidemije u SAD-u i Britaniji te je bilo jasno da nam prijeti ovakav visoki i strmi epidemijski val. Nove mjere su blago rečeno mlake (da li je kontrola dosadašnjih mjera nova mjera?). Znajući sve to, posve mi je nerazumljivo zašto se školske praznike nije produljilo barem tjedan dana. Situacija koja se događa u bolnicama u Dalmaciji uskoro će biti i u ostatku države, a dnevni broj umrlih mogao bi prestići rekorde koje smo imali prije godinu dana. A nije moralo tako biti, moglo se i moralo spriječiti", smatra Kolarić.

Image
Foto: Screenshot / Facebook

Na sjeveru nema opterećenja bolnica

Dok se jug zemlje bori s velikim brojkama novozaraženih, na sjeveru je situacija, barem za sada, puno mirnija. To je u razgovoru za Net.hr u četvrtak potvrdio ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj bolnici u četvrtak se nalazio 131 pacijent koji je zaražen koronavirusom, od toga je njih 13 na respiratoru. U ovom valu, OB Varaždin imala je najviše 252 pacijenta.

"Svi sustavi normalno rade. Za sada, na sreću, nemamo povećanje u bolnici", kazao nam je Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je u Općoj bolnici Varaždin na liječenju bilo 117 osoba, od kojih je njih 12 na respiratoru

Relativno dobro stanje je i u Međimurskoj županiji, a županijski stožer civilne zaštite u petak je izvijestio da je u Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano 49 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, od kojih se 4 pacijenta nalaze na invazivnoj respiraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠKOLA IDE DALJE /

Više od 4000 tisuće učenika i 1000 prosvjetara službeno pozitivno na koronavirus

Image
ŠKOLA IDE DALJE /

Više od 4000 tisuće učenika i 1000 prosvjetara službeno pozitivno na koronavirus

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo