NEKI HRVATI OBOLJELI OD KORONAVIRUSA UOPĆE NISU IMALI SIMPTOME: / 'Moguće je da ćemo uvesti još koju obiteljsku epidemijicu iz Italije'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je poseban letak s uputama o pranju ruku zbog širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj

2.3.2020.
20:55
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Epidemija koronavirusa širi se Hrvatskom, pa i susjedstvom. U zemlji je potvrđeno sedam slučajeva zaraze, ali u Italiji je stanje kritičnije.

"Situacija u Italiji je vrlo ozbiljna. Oni su u devet dana došli na 2,8 slučajeva na 100.000 stanovnika. U Kini su nakon 42 dana imali isti taj broj. Epidemija se u Italiji daleko brže proširila nego ona u Kini koja je bila prva. Ne znamo kakva će biti situacija dalje. Nismo još uveli dodatne mjere, ali razmatramo sljedeći korak, što bi sljedeće mogli uvesti", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je moguće da se kod nas pojavi još oboljelih od ove zarazne bolesti.

"Moguće je. Obiteljske epidemije su uvezene iz Italije, moguće je da ćemo uvesti još koju obiteljsku epidemijicu iz Italije. To se može dogoditi, ali nitko ne zna", zaključio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema simptoma, ima bolesti

Posljednja dva oboljela od koronavirusa kod nas bila su pozitivna na testu, ali nisu imala simptome bolesti. Nedostatak simptoma otežava prijenos bolesti, ali i rad epidemiologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sa epidemiološkog stajališta vrlo zanimljivo, ali to nama epidemiolozima komplicira rad. Mi imamo osim ovo dvoje koji su pozitivni, asimptomatskih kliconoša - oni koji imaju virus i mogu druge zaraziti. Sreća je da nemaju simptome, simptomi olakšavaju prijenos bolesti. Ako nemaju, onda je taj prijenos teži", objasnio je.

Image
ZARAZA SE NASTAVLJA ŠIRITI: /

U Europskoj uniji od koronavirusa oboljelo 2100 ljudi, a umrlo ih je 38 - ove zemlje su najviše na udaru

Image
ZARAZA SE NASTAVLJA ŠIRITI: /

U Europskoj uniji od koronavirusa oboljelo 2100 ljudi, a umrlo ih je 38 - ove zemlje su najviše na udaru

Higijenske mjere su mjere zaštite

Na kraju je Capak pojasnio prvu liniju obrane protiv zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se najlakše možemo zaštititi je da provodimo mjere higijene. Mi diramo predmete na kojima postoji virus, nakon toga dodirujemo lice, usnicu, nos, oči i na taj način prenosimo virus. Najčešće se ipak prenosi kapljičnim putem. S pranjem ruku možemo dodatno spriječiti razvoj bolesti", zaključio je Capak.

Zbog toga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao poseban letak s uputama o pranju ruku. Tako preporučaju da se ruke prvo namoče, potom utrlja sapun te u nekoliko smjerova operu. Da bi pranje ruku bilo učinkovito, mora trajati 20 do 30 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo