ZATVORILI HITNU U KB DUBRAVA ZBOG SUMNJE U KORONAVIRUS: / Svi koji su bili unutra ne smiju van; Virus stigao i do Turske

Image

U Hrvatskoj je potvrđen 15. slučaj zaraze koronavirusom, a svi koji dolaze iz Italije morat će otići u karantenu.

10.3.2020.
7:14
VOYO logo

Nakon što je talijanski premijer Giuseppe Conte pozvao sve Talijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio "zabranu okupljanja", proglasivši cijelu Italiju "zaštićenom zonom", u Hrvatskoj je potvrđeno 15 zaraženih dok ih je u susjednoj Sloveniji 31.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite tijek događanja:

Virus stigao i do Turske

23.40 - Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca objavio je kasno u utorak kako je zabilježen prvi slučaj koronavirusa i u toj državi. Koronavirus je otkriven kod muškog pacijenta. Njegova obitelj stavljena je pod promatranje, rekao je Koca. Turska je bila jedna od posljednjih država iz šireg europskog susjedstva u kojoj dosad nije bio zabilježen nijedan slučaj virusa, uz Libiju. Prema sveučilištu Johns Hopkins koje prati epidemiju u svijetu, koronavirus u Europi još nije stigao samo u Crnu Goru i na Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorili hitnu u KB Dubravi zbog sumnje u koronavirus: Spašavali čovjeka sa zapetlejem crijeva

23.29 - Zbog sumnje na koronavirus zatvoren je hitni odjel KB Dubrava. Kako doznaje HRT, liječnica obiteljske medicine iz Sesveta, bolesnog je muškarca uputila u bolnicu u KB Dubrava. On prilikom dolaska nije rekao da je možda zaražen koronavirusom. U čekaonici je bio oko 2 sata i tom prilikom kašljao. Tek po ulasku u ordinaciju rekao je kako je možda riječ o koronavirusu. Uslijedila je reakcija osoblja. Zasad svi koji su bili na hitnom odjelu u KB Dubrava ne smiju van. Za pretpostaviti je da će osoblje ići u samoizolaciju, a još se ne zna što će biti s pacijentima iz čekaonice.

Muškarac sa simptomima prevezen je na Kliniku Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u KB Dubrava dodatno se zakomplicirala jer je u čekaonici s potencijalno zaraženim od koronavirusa bio pacijent koji ima zapetljaj crijeva i životno je ugrožen. Liječnici su odlučili, unatoč potencijalnom riziku, da će operaciju napraviti kako bi pacijentu spasili život. HRT doznaje da će taj pacijent nakon operacije biti smješten u izolaciju u posebnu sobu.

"Sumnja se na gripu, ali se ne može isključiti niti koronavirus. Pacijent je upućen na kliniku Fran Mihaljević, a hitni prijem KB Dubrava zatvoren je do daljnjeg", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek je došao sa simptomima pneumonije. Mi kada postavljamo definiciju sumnje, preuzeli smo je od ECDC-a (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti) da i sama teška upala pluća, bez obzira je li čovjek bio u kontaktu ili putovao u područja koja su zaražen predstavlja sumnju. Taj čovjek nije nigdje putovao, nije bio izvan Hrvatske i naša je pretpostavka s dosta velikom vjerojatnošću da on neće biti pozitivan. No s obzirom na to da smo napravili kriterij sumnje sada trebamo napraviti test. Kad ga dobijemo znat ćemo je li pozitivan ili nije. S dosta velikom vjerojatnošću s obzirom na to da nigdje nije putovao i nije bio u kontaktu s oboljelim možemo reći da on neće biti pozitivan", rekao je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., epidemiolog, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji HRT-a Otvoreno na temu koronavirusa.

U Srbiji peti slučaj zaraze

23.16 - Državni vrh Srbije sastat će se u srijedu kako bi utvrdio nove preventivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, najavila je u utorak navečer srbijanska premijerka Ana Brnabić, na dan kad je Ministarstvo zdravlja priopćilo da je u Srbiji potvrđen i peti slučaj koronavirusa. „Situacija je ozbiljna, ali je pod kontrolom i nema mjesta panici“, izjavila je u utorak Brnabić za TV Prva i pozivajući na pribranost najavila za srijedu razgovore najviših državnih dužnosnika o novim mjerama prevencije. Nije isključila ni mogućnost zatvaranja škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Razgovarat ćemo i o zatvaranju škola ako postoji bilo koji razlog“, rekala je Brnabić, najavljujući da će to uslijediti „ako bude preporuka stručnih službi“.

„Nemojmo primijenjivati mjere samo da bi netko rekao da se mjere primijenjuju“, istaknula je Brnabić uoči sutrašnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrima zdravlja Zlatiborom Lončarom i prosvjete Miladinom Šarčevićem, kao i s predstavnicima zdravstvenog sektora. Vlada Srbije u utorak je privremeno zabranila ulazak u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz područja značajno ugroženih koronavirusom - Italije, provincija Kine, Južne Koreje, Irana, te dijelova Švicarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatica u Italiji: Virus se jako brzo širi

23.10 - Iz regije Veneto se za RTL Danas javila Hrvatica Ivana Veić koja je potvrdila da je situacija jako ozbiljna te da se virus jako brzo širi. “Situacija je jako ozbiljna, virus se jako brzo širi. Sve to utječe na kvalitetan odgovor zdravstva na cijelu situaciju. Toplo se preporuča građanima da ostanu doma, da limitiraju kontakte s ljudima. U početku nitko nije shvaćao ozbiljnost situacije…”, kazala je Ivana za RTL. Više čitajte OVDJE.

Image
HRVATICA IZ NAJVEĆE KARANTENE U POVIJESTI: /

'Virus se brzo širi, a atmosfera je jako tužna i tiha. Postoji jedna doza panike...'

Image
HRVATICA IZ NAJVEĆE KARANTENE U POVIJESTI: /

'Virus se brzo širi, a atmosfera je jako tužna i tiha. Postoji jedna doza panike...'

Hrvatska liječnica iz Padove: U početku su nam prodavali verziju virusa kao malo jače gripe...

22.40 - Doktorica Nela Sršen javila se iz Padove za N1 te je opisala stanje u talijanskim bolnicama rekavši kako je situacija napeta te da sve ovo podsjeća na jedan surealni scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Koliko god smo nervozni jer živimo s neizvjesnošću iz sata u sat, cijeli operativni program se prilagodio potrebama stvaranja kapaciteta za pacijente kojima je potrebna ventilatorna asistencija, za reanimacije. Nemamo mogućnost operirati rutinske pacijente, na minimum smo smanjili operativne zahvate, neki kiruruški odjeli su zatvoreni jer je zbog nedostatka kadra svo medicinsko osoblje bilo potrebno preusmjeriti na odjele zaraznih bolesti, interne medicine, reanimacije, hitne pomoći. S obzirom na eksponentni rast, nije više desetak do 15-ak slučajeva. U 14 sati u pokrajini Veneto ima 120 pozitivnih pacijenata više s 28 smrtnih slučajeva, reanimacije u Padovi su pune, to se pokazalo i u Lombardiji, a radi se o pokrajinama u kojima je zdravstveni sustav jedan od najrazvijenijih u Europi. Ako se jedna takva pokrajina ne može nositi s potrebama svih pacijenata, to bi trebalo biti indikativno koliko je dramatično”, kazala je Sršen za N1 i dodala: 'U početku su nam prodavali verziju virusa kao malo jače gripe, ležerno smo to shvaćali umjesto da uz dozu poniznosti kritičnije pristupimo tome, da limitiramo asimptomatične ili simtomatične pacijente koji su se vraćali iz žarišta. Izgubili smo taj prvi vlak, nadajmo se da će ovaj dekret donijeti bolje rezultate'. Više čitajte OVDJE.

EU zbog koronavirusa osniva fond 'težak' 25 milijardi eura

22.14 - Europska komisija osnovat će fond 'težak' 25 milijardi eura iz postojećih izvora kako bi odgovorila na gospodarske krize izazvane koronavirusom, najavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Govoreći nakon videokonferencije s europskim čelnicima, Von der Leyen je rekla da bi se investicijski fond trebao financirati sa 7,5 milijardi eura novca EU-a koji će biti dostupan odmah. To su sredstva koja nacionalne vlade nisu iskoristile zbog birokratskih razloga. Umjesto da ih šalju natrag u Bruxelles, sada ih mogu iskoristiti za pomoć svojim gospodarstvima, rekao je Reutersu neimenovani europski dužnosnik. "Taj instrument će vrlo brzo doseći 25 milijardi eura. Da bi to postigli predložit ću Vijeću EU-a i Europskom parlamentu da ovoga tjedna oslobodimo 7,5 milijardi eura", rekla je predsjednica komisije. Investicijski fond će biti usmjeren na područje zdravstva, mala i srednja poduzeća i na tržište rada, dodala je. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je rekao da su šefovi država i vlada članica EU-a istaknuli potrebu zajedničkog pristupa i suradnje te utvrdili četiri prioriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je ograničiti širenje virusa mjerama koje su razmjerne opasnosti i utemeljene na znanosti i medicini. Drugi prioritet je osigurati medicinsku opremu, a komisija je zadužena da analizira potrebe i predloži mjere za sprječavanje nestašica opreme.

Treći prioritet je istraživanje, uključujući pronalaženje cjepiva za koronavirus. Komisija je za te svrhe već mobilizirala 140 milijuna eura i izabrala 17 projekata koji na tome rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti prioretet je suočavanje s ekonomskim posljedicama, a Unija i njezine zemlje članice su istaknule spremnost korištenja svih potrebnih instrumenata.

Na jednoj novčanici i do 1000 bakterija

22.00 - Ekipa RTL-a prošli je tjedan odnijela novčanice na analizu ne bi li provjerili koliko bakterija i virusa ljudi nose u svojim novčanicama. Analizirane novčanice uključivale su kune, eure i dolare. Vjerovali ili ne, najviše bakterija nalazi se na novčanici od pet eura, a najmanje ih je na onima od 10 kuna. “Možda će kolege razumjeti ako pokažem na ovu bakteriju. Naravno da ćemo tu bakteriju prenijeti zajedno s tom novčanicom. I diranje te novčanice može rezultirati time da dobijemo jednu bakteriju. I virus? Pa kako se ponašaju bakterije tako se i ponaša virus. Zato jer po istom principu kao što mikroorganizme prenosimo s ruku na novčanice tako ćemo ih prenijeti i na mobiteli i ključeve. Možemo ih naći tisuću na jedan centimetar. Prema zadnjim istraživanjima pokazano je da korona virus na ovakvim površinama može preživjeti devet pa čak do 28 dana”, ističe za RTLJasna Hrenović sa Zavoda za mikrobiologiju PMF-a. Više čitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.50 - Ekonomski analitičari se slažu kako se potencijalnoj recesiji zbog koronavirusa ne bi trebalo odupirati povećanjem poreza već rebalansom državnog proračuna, čie bi se ublažio i negativan utjecaj na 107 milijardi kuna vrijedne mirovinske fondove. VIše čitajte OVDJE.

Eksperimentalni lijek protiv koronavirusa stiže u Hrvatsku

21.15 - Vodeća hrvatska infektologinja i članica nacionalnog Kriznog stožera doktorica Alemka Markotić osvrnula se u razgovoru za Novu TV na stanje s epidemijom koronavirusa, pri čemu je otkrila da će eksperimentalni lijek protiv ovog virusa u Hrvatskoj najprije biti doniran u Rijeci. Ako pristanu, bolesnici će ga moći dobiti. Više čitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik: Strani putnici iz zrakoplova iz Rima prepraćeni do granice

21.04 - Putnici iz Crne Gore i BiH, koji su zrakoplovom iz Rima u utorak stigli u dubrovačku zračnu luku, prošli su kontrolu granične policije i sanitarne inspekcije te će posebnim vozilima pod policijskom pratnjom biti dopraćeni do granice, potvrdio je medijima direktor luke Frano Luetić. Luetić je rekao i da su hrvatski putnici u samoizolaciji. Kako je potvrđeno iz županijskog Stožera Civilne zaštite, u zrakoplovu Vuelinga trebalo je biti 149 putnika, ali je velika većina odustala od leta. Na granici bi putnike trebale preuzeti nadležne službe susjednih država. Jutarnji list navodi da su dva putnika, iz SAD-a i Argentine, smještena u karantenu u blizini Dubrovnika. Zrakoplov Vuelinga se predvečer vratio u Rim.

New York zbog koronavirusa rasporedio Nacionalnu gardu

20.53 - Guverner američke savezne države New Yorka priopćio je u utorak da je donio odluku o raspoređivanju vojnika Nacionalne garde u New Rochelleu, u sjevernom predgrađu New Yorka, žarištu epidemije koronavirusa u toj državi. Guverner Andrew Cuomo rekao je da će se vojnike Nacionalne garde - kojih broj nije naveo - rasporediti u "zoni izolacije" u krugu 1,6 km od toga grada s 80.000 stanovnika, sa zadaćom da "osiguraju opskrbu stanovnika hranom i dezinficiraju škole". Novi podaci koje je Cuomo u utorak objavio na Twitteru govore da okrug Westchester, u kojemu je New Rochelle, sada ima 108 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, od ukupno 173 u državi New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedinstven primjer u Sjedinjenim Državama, ovo nigdje nismo vidjeli. Dvostruko je više oboljelih u New Rochelleu nego u gradu New Yorku, to je fenomen", rekao je guverner na konferenciji za novinare. "Ovo je drastična mjera, ali ovdje je najveća koncentracija zaraženih u zemlji i ovo je doslovno pitanje života ili smrti", dodao je.

Guverner je usto najavio da će se škole u "zoni izlolacije" zatvoriti u četvrtak na dva tjedna, kao i bogomolje i druga mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Trgovine će raditi i nije proglašena opća karantena. Čini se da se virus proširio iz sinagoge koja je u središtu područja izolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim New Yorka, drugo veliko žarište epidemije u SAD-u je Seattle, u saveznoj državi Washingtonu.

Sveučilište Johnsa Hopkinsa objavilo je podatak da je u SAD-u, gdje je malo ljudi testirano na koronavirus, dosad zabilježen 791 slučaj zaraze. Umrlo je 27 ljudi, od kojih 23 u saveznoj državi Washingtonu, a u New Yorku još nema umrlih. Ovi podaci ne uključuju prvi smrtni slučaj u New Jerseyju o kojemu je u utorak izvijestio guverner te savezne države koja graniči s New Yorkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorena hitna u KB Dubrava: 'Pušemo i na hladno'

20.40 - Zbog sumnje na koronavirus zatvoren je hitni odjel KB Dubrava, potvrdio je ministar Vili Beroš za RTL. "Osoba je došla na hitnu sa simptomima gripe, ali budući da pušemo i na hladno, odjel je zatvoren i sve se dezinficira. Osoba je poslana na zaraznu i provode se testiranja", rekao je Beroš.

Plenković: Najugroženiji sektori promet i turizam

20.35 - Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Škabrnji da će zbog epidemije koronavirusa "najugroženiji biti sektori prometa, osobito zračnog i turizma te da će Hrvatska u oba sektora poduzimati odgovarajuće mjere". Plenković je rekao da šefovi država i vlada uz participaciju Europske komisije i Europske središnje banke gledaju kako uspostaviti europski odgovor na okolnosti koje se razvijaju s pojavom epidemije koronavarusa. "Mi smo kao hrvatsko predsjedanje poduzeli mjere i prije nego je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila opasnost", rekao je premijer, dodajući da su još 28. siječnja poduzeli mjere putem integriranog političkog mehanizma za odgovore na krize, rekao je. Više čitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još dva slučaja u BiH

20.33 - Još dva slučaja koronavirusa potvrđena su u utorak u BiH, pa je broj oboljelih porastao na sedam, a vlasti su zabranile ulazak u zemlju državljanima Italije i Kine, dviju najpogođenijih zemalja. Dva nova slučaja zabilježena su u Zenici a riječ je osobama koje su bile u kontaktu s 51-godišnjom ženom kod koje je virus utvrđen u ponedjeljak, potvrdila je lokalnim medijima Sebija Izetbegović, ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu gdje se provode testiranja. Ostala četiri pacijenta su iz Banje Luke i obližnjeg mjesta Čelinac. U cijeloj BiH trenutno je u izolaciji odnosno pod posebnim mjerama nadzora nešto više od 500 osoba zbog sumnje na koronavirus. Na teritoriju Republike Srpske vlasti su naredile prekid nastave u osnovnim i srednjom školama te na fakultetima a do kraja mjeseca zabranjena su i sva masovna okupljanja. Takva zabrana na snazi je i u Sarajevu no ne i u ostalim županijama u Federaciji BiH.

Prvi pacijent je još u karanteni

20.30 - Prvi pacijent zaražen koronavirusom u Hrvatskoj, muškarac koji radi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, nalazi se u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” više od dva tjedna, nakon što se vratio iz Milana sa simptomima zaraze koronavirusom, pa se postavlja pitanje kad će on biti pušten kući. Odgovor na to pitanje dala je ravnateljica Klinike Alemka Markotić. Kazala je da je muškarac dobro, da ima blage simptome te da nije bilo promjena na plućima. “Pokušavamo dobiti dva uzastopna negativna nalaza u 48 sati što se nije dogodilo. Navela sam da je to novi virus i još dosta toga o njemu ne znamo”, objasnila je Markotić. Više čitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihologinja upozorava na nastalu psihozu

20.15 - Psihologinja Nataša Jokić Begić rekla je za HRT da će psihičko zdravlje zbog nastale psihoze stradati više nego što će stradati tjelesno zdravlje. Naime, psihologinja Jokić Begić tvrdi da je potreban oprez, ali da posljedice koronavirusa nisu toliko strašne jer većina ljudi ima blage simptome, tako da će psihološke posljedice biti mnogo veće. “Psihičko će zdravlje zbog psihoze koja se stvorila stradati više nego što će stradati tjelesno zdravlje”. Više čitajte OVDJE.

Pula do 14. travnja zatvara kino, kazalište, knjižnice, bazene

19.50 - Nakon što su u pulskoj Općoj bolnici potvrđena dva slučaja koronavirusa Grad Pula je u utorak prihvatio prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite o potrebi provođenja strožih mjera pa se do 14. travnja odgađaju sve javne manifestacije, kulturna događanja, skupovi i natjecanja. Kako se navodi u priopćenju za javnost iz Grada Pule, strože mjere su prihvaćene s obzirom na blizinu granice s Italijom i zbog dnevnih migracija lokalnog stanovništva. Tako se privremeno zatvaraju svi javni objekti i ustanove kojima upravlja Grad Pula: Istarsko narodno kazalište- Gradsko kazalište Pula, kino Valli, Društveni centar Rojc, Gradska knjižnica i čitaonica, Čitaonica kluba umirovljenika, Dječja knjižnica, knjižnica Veruda, kompleks javnih gradskih bazena, Dom sportova Mate Parlov, sportski centar Mirna i Dom braće Ribar. Osim toga, Grad je ograničio rad ugostiteljskih objekata do maksimalno 23 sata. Pulska gradska uprava od sutra ograničava rad sa strankama te se one pozivaju da komunikaciju obavljaju elektroničkim putem, poštom ili telefonom.

Građani se i dalje pozivaju na pridržavanje propisanih higijenskih postupanja koja uključuju češće i temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, korištenje dezinficijensa za ruke te da ako osjete znakove i simptome groznice, upale respiratornih puteva, čak i blage, ali novonastale, da kontaktiraju svog liječnika za daljnje upute.

Božinović: Hrvatska se među prvima organizirala i upozoravala na puno gori scenarij, neki su ga zenamarivali, ali mi nismo

19.41 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govoreći o situaciji vezanoj za širenje koronavirusa rekao je da je stanje na granici trenutno pod kontrolom. ''Puno je manje prelazaka iz Slovenije, a s obzirom na današnju mjeru da se svim građanima Italije određuje karantena, očekujem da će ih sutra biti još manje", kazao je Božinović gostujući u emisiji RTL Danas. Istaknuo je kako je Hrvatska ovim mjerama već poslala poruku Talijanima da im se ne isplati dolaziti.

''Danas je na Bregani ili Pasjaku njih 24 odustalo od ulaska u Hrvatsku".

Sutra dolazi brod iz Ancone, a državljani Italije imat će dvije opcije - karantena ili da ne silaze s broda. Veliki broj Hrvata kontrolira granicu, a Božinović kaže da su opremljeni tako da se rizik zaraze smanji na minimum.

"Nitko ne može reći da je sto posto siguran, ali sve propisano se provodi pa očekujem i da će sve biti u redu", kaže ministar. U Splitu su zabranjena okupljanja iznad tisuću ljudi, a mnogi se pitaju zašto baš ta brojka, zašto ne i za okupljanja od recimo 500 ljudi. Ministar kaže da je tako procijenila struka.

''Sve odluke moraju biti preporuka epidemiologa. To je procjena na razini našeg Nacionalnog stožera, bila je takva jučer, pitanje je kakva će biti ostalih dana", ističe Božinović.

Upitan hoće li se Hrvatskoj dogoditi da kao Italija postane crvena zona, Božinović kaže da čine sve da do toga ne dođe.

"Hrvatska se među prvima organizirala i upozoravala na puno gori scenarij, neki su ga zenamarivali, ali mi nismo", rekao je Božinović za RTL.

19.30 - Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić podržao je u utorak stajalište Stožera civilne zaštite Istarske županije o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, a smatra da bi trebalo razmisliti i o radikalnim mjerama u cijeloj Hrvatskoj. “Zdravlje naše djece nam mora biti na prvom mjestu. Hrvatska je dobro kontrolirala dosadašnji tijek razvoja virusa COVID-19 i baš zato ne bih želio da zbog neodlučnosti propustimo pravi trenutak za prave mjere”, poručio je dr. Mirando Mrsić. Više čitajte OVDJE.

Dramatično stanje u Italiji: Ukupno preminula 631 osoba i 10.149 zaraženih

19.05 - Broj umrlih od koronavirusa u Italiji skočio je u utorak za 168, sa 463 na 631 što je povećanje od 36 posto, a potvrđeno je i gotovo tisuću novih zaraza pa je sada ukupno 10.149 inficiranih, objavio je stožer civilne zaštite. Na intenzivnoj njezi je njih 877, 144 više nego jučer, pokazuju najnoviji podaci. Epidemijom je najpogođenija sjeverna Italija, s 5791 slučajeva u Lombardiji, 1533 u Emiliji-Romagni i 856 u Venetu. U Laciju je broj zaraženih porastao sa 102 u ponedjeljak na 116 u utorak. Od onih koji su bili zaraženi, u utorak se oporavilo njih 1004 u usporedbi sa 724 dan ranije. Više čitajte OVDJE.

Dvoje ljudi u KBC Split zbog sumnje na zarazu

18:40 - Na Kliniku za infektologiju splitskog KBC-a danas su dovezene dvije osobe zbog sumnje na zarazu koronavirusom. Riječ je o hrvatskim državljanima, muškarcu i ženi koji su, navodno, nedavno boravili u Italiji, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija. Muškarac i žena bit će u izolaciji u KBC-u Split do rezultata analize testova koji će se uputiti na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Škoro otkazao koncerte u Zagrebu

18.30 - Političar i pjevač Miroslav Škoro izvijestio je u utorak da je zbog sve ozbiljnijih okolnosti vezanih uz koronavirus u Hrvatskoj odlučio odgoditi koncerte koji su se 19. i 23. ožujka trebali održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

"Vi i ja viđamo se u toj dvorani već godinama, tako da je to postala tradicija, ali zdravlje treba biti na prvome mjestu pa vas molim za razumijevanje. O novim datumima koncerata izvijestit ću vas vrlo brzo. Radujem se novom susretu i želim vam svako dobro. Čuvajte se", poručio je Miroslav Škoro sa svojega Facebook profila.

15 zaraženi je mlađi muškarac koji se vratio sa skijanja u Austriji

18:20 - Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđeno je da je još jedna osoba zaražena koronavirusom. Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla sa skijanja iz Austrije te je hospitalizirana u Zagrebu. U Hrvatskoj je potvrđeno ukupno 15 oboljelih osoba, stoji u izvanrednom priopćenju za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

18.05 - Premijer Slovenije Marjan Šarec je na svom Twitter profilu napisao kako je Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu unutarnjih poslova naložio da se zatvori granica s Italijom i time slijedi primjer Austrije.

Iz Hrvatske obrtničke komore upozorili su da globalno širenje koronavirusa već ima utjecaj na svjetsku, ali i domaću ekonomiju te da će, ako ta kriza potraje, država morati uvesti mjere za smanjenje negativnih posljedica na gospodarstvo.

Linijski prijevoznici u problemima

18.00 - Predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović rekao je za N1 da je koronavirus snažno pogodila linijske prijevoznike. Zbog toga im je potrebna brza i konkretna reakcija države kako bi mogli sanirati trenutne gubitke koji se gomilaju. “Zbrajaju se brojke, ali već je sada evidentno da su se štete stvorile. Otkazano je puno putovanja, autobusi koji voze povremene prijevoze su na parkiralištima. U linijskom prijevozu koji ima stalne linije sve se manje ljudi vozi, i to iz dana u dan, tako da se gubici gomilaju. Uskoro ćemo biti u situaciji da nećemo moći isplatiti plaće, što je vrlo loše, jer znači da ćemo morati stati”, rekao je Meštrović. Više čitajte OVDJE.

17.43 - Diljem države New York je zabilježeno 170 slučajeva koronavirusa. Dvojica vozača školskih autobusa u New Yorku imaju koronavirus. Oko 80 učenika se testira. U Sloveniji je potvrđen 31 slučaj koronavirusa. Slovenija je zabranila okupljanja s više od 100 ljudi u zatvorenom. Zabrana se ipak ne odnosi na šoping centre, manje objekte, vjenčanja, sprovode i religijske obrede.

Odgođen 13. Festival dječje knjige Monte Librić

17.39 - Nakon što je Stožer za civilnu zaštitu Istarske Županije uveo najoštrije mjere borbe protiv koronavirusa, te do 14. travnja suspendirao sva javna događanja u Istri, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri i Zajednica Talijana Pula, organizatori Festivala dječje knjige Monte Librić – čije se 13. izdanje trebalo održati narednog mjeseca – donijeli su tešku, ali jedinu racionalnu odluku da se ova manifestacija odgodi.

"Svjesni da bi održavanje Monte Librića u sadašnjim uvjetima moglo biti potencijalna opasnost po zdravlje svih sudionika, a posebice vođeni odgovornošću prema djeci i njihovim obiteljima, odlučili smo pomaći naše susrete za neko bolje i zdravije vrijeme. O naknadnom terminu održavanja festivala kojeg ćemo, kao i ranijih godina, upriličiti u Zajednici Talijana Pula – Circolo / Comunità degli Italiani di Pola – Circolo, javnost će biti pravovremeno informirana", priopćili su organizatori.

Kineski predsjednik posjetio epicentar epidemije: Mjere kontrole širenje virusa su uspješne

17.30 - Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je prvi puta nakon izbijanja epidemije koronavirusa posjetio Wuhan, epicentar epidemije, što je znak da su kineske mjere kontrole širenja virusa uspješne. Xi je stigao u Wuhan istoga dana kada su vlasti zatvorile 14 privremenih bolnica koje su otvorene zbog epidemije koronavirusa, prenosi portal The Paper. Ranije u utorak Peking je objavio da je u ponedjeljak zabilježeno samo 19 novih slučajeva zaraze, što je značajno smanjenje u odnosu na 40 dan ranije. To je i treći dan za redom bez novih slučajeva izvan pokrajine Hubei, čiji je glavni grad Wuhan.

"Situacija s prevencijom koronavirusa u Hubeiju i Wuhanu pokazuje pozitivne promjene, dolazi do postupnog poboljšanja te je prvotno realiziran cilj stabilizacije i preokretanja situacije", rekao je Xi, prenosi državna novinska agencija Xinhua. Xi je priznao da je stanovništvo Wuhana i većine pokrajine Hubei, koje je dugo o karanteni, pod strogim mjerama kontrole od kraja siječnja, zbog čega su stanovnici frustrirani. "Moramo ih razumjeti i tolerirati", kazao je. Xi, koji je tijekom susreta nosio zaštitnu masku, susreo se s lokalnim dužnosnicima, medicinskim osobljem i volonterima, objavila je državna televizija CCTV. Medicinskom osoblju na odjelu zaraženih koronavirusom i pacijentima obratio se putem videolinka.

Kineske "blue chip" dionice porasle su za 2,1 posto nakon Xijevog posjeta Wuhanu. Xi je uglavnom bio odsutan iz kineskih državnih medija početkom krize, no od prošlog mjeseca bio je vidljiviji. Neki na društvenim mrežama - čiji se komentari ubrzano uklanjaju - pišu da je Xi došao pobrati vrhnje sada kada izgleda da je epidemija u silaznoj putanji. Piše se također da je stigao tek sada, kada je opasnost od zaraze po njega smanjena. Provincija Hubei proučava planove da se omogući ljudima na područjima srednjeg ili niskog rizika zaraze koronavirusom da počnu putovati, objavili su u utorak državni mediji pozivajući se na sastanak pokrajinskog vodstva.

U Hrvatskoj još 6 uzoraka na testiranju, a pod zdravstvenim nadzorom 5613 osoba

17:10 - Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u OB Pula. Radi se o osobi koja je došla iz Italije, zajedno s prvooboljelim. Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 14 oboljelih osoba, priopćio je Stožer za civilnu zaštitu.

Ukupno je 365 testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još 6 uzoraka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 5613 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 114.422 slučajeva, od čega 33.668 izvan Kine. Do sada se oporavilo 64.027 osoba. Italija do danas bilježi 9172 oboljelih (više za 1.790 u odnosu na jučer) i umrlih 463 (više za 97 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 1412 oboljela, zatim Njemačka 1224, Švicarska 374 i Španjolska 1231. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 131, Slovenija 25, Mađarska 9, BiH 3 i Srbija 1.

"Talijanska Republika je Dekretom Vlade od 9. ožujka propisala da sve dotadašnje mjere koje su vrijedile za Lombardiju i susjedne pokrajine od danas, 10. ožujka odnose se na cijeli nacionalni teritorij. Sukladno tome, od danas se za cijeli teritorij Republike Hrvatske primjenjuju jučer uvedene mjere obavezne karantene za sve koji dolaze iz Italije. U Republici Hrvatskoj u funkciji su karantene u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Do sada u karantenu nije primljena nijedna osoba. Ukupno je tijekom današnjeg dana evidentiran ulazak 193 državljana Italije od kojih su se 24 osobe samovoljno vratile nazad, a ostali su dobili mjere samoizolacije budući su dolazili iz regija Italije koje su obuhvaćene našim mjerama", priopćio je Stožer za civilnu zaštitu.

Macron: Francuska je na samom početku epidemije

16:55 - "Mi smo na samom početku epidemije" koronavirusa u Francuskoj, upozorio je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon nenajavljenog posjeta pozivnom centru hitne službe (Samu) u jednoj pariškoj bolnici. "Tek smo na početku, trebamo biti jasni i svjesni", ponovio je novinarima tijekom tog posjeta pariškoj bolnici Necker-Enfants malades. Pojačane su i zaštitne mjere u uredu francuskog predsjednika nakon što je jedan od predsjednikovih najbližih suradnika, šef ureda Parick Strzoda, bio u kontaktu s jednim pozitivnim. On se nalazi u samoizolaciji i radi od kuće. Na pitanje o prelasku na treću razinu zaštite u Francuskoj, predsjednik je rekao da će se mjere razlikovati prema području na kojem će se donositi.

"Mislim da ne trebamo misliti da će se u određenom trenutku u našoj zemlji sve promijeniti. Trebamo ostati krajnje prilagodljivi", rekao je.

Macron je također uputio poruku podrške i priznanje medicinskom osoblju i posebice onima u Samu, preplavljenim pozivima. Tijekom posjeta jednoj drugoj pariškoj bolnici prošlog tjedna gdje je dan prije umro prvi Francuz od koronavirusa, jedan liječnik je od njega tražio više sredstava za državne bolnice. Uz 25 umrlih i 1412 potvrđenih slučajeva Covida-19, Francuska je druga najzahvaćenija europska zemlja, iza Italije.

Svi građani Italije od danas moraju u karantenu ili kući

16:32 - Capak je rekao da od danas za sve građane Italije vrijedi da će im biti rečeno da moraju ići u karantenu ili kući. Božinović se osvrnuo na putnički zrakoplov koji danas putuje u Dubrovnik. "Tu se javilo 149 putnika, 100 ih je odustalo od leta. Vi znate da je u ovo doba godine prosjek ulazaka iz Italije negdje oko 500. Jučer je bilo 193. Pretpostavljamo da će od sutra taj broj biti još manji".

Dodao je da će se na putnike broda koji bi sutra trebao doći iz Ancone odnositi iste mjere kao za putnike u cestovnom i zračnom prometu.

16:27 - Božinović je odgovorio na pitanje što će se dogoditi ako netko laže da nije bio u Italiji, rekavši da se te osobe može kazneno i prekršajno goniti. "Prekršajna kazna je od 3 do 8 tisuća kuna. Sanitarni inspektori bi u slučaju pisanja prijave bili u pratnji policije, a oni bi osigurali da ta osoba ode u karantenu", rekao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a: nema potrebe za zatvaranjem škola, fakulteta i vrtića

16:25 - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako misle da nema potrebe za zatvaranjem škola, fakulteta i vrtića jer nema lokalne transmisije. Ako dođe do promjene situacije tvrdi da će naći odgovor.

16:22 - Božinović je rekao da rade na podizanju svijesti građana i organizatora događaja. "Naš dnevni razgovor se očito dobro prima na terenu, mislim da su svi shvatili da preko 1000 ne bi trebalo organizirati. To ne znači za manje skupove, oni moraju osigurati visoke higijenske standarde, slijediti uputu HZJZ-a, postoji dosta takvih događaja koji se odgađaju, mislim da je to dobro."

Što se tiče škola rekao je da treba biti oprezan i da o tome treba razgovarati struka. "Naravno da nisu sve županije jednako izložene. Do sada se nije pokazala potreba da se donese takva preporuka", rekao je Božinović.

14. slučaj zaraze u Hrvatskoj: Epidemiološka slika je mirna, nema naznake da virus slobodno cirkulira

16:19 - Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je 14. slučaj zaraze koronavirusom. "Riječ je o bliskom kontaktu koji je pod nadzorom. Epidemiološka slika je mirna, nema naznake da virus slobodno cirkulira. Pratimo situaciju u susjedstvu, poduzimamo mjere. Prije pola sata je završen sastanak sa ravnateljima bolničkih ustnova da bi rekapitulirali sve što je do sada napravljeno", rekao je Beroš.

16:17 - Zbog toga što je Italija proglasila karantenu u cijeloj zemlji, od danas se provode mjere karantene za sve osobe koje dolaze iz Italije, rekao je ministar Davor Božinović tijekom obraćanja javnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite. "Očekujemo da će broj dolazaka iz Italije biti puno manji", dodao je Božinović, prenosi Index.

16:05 - Potvrđen 14. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a radi se o osobi koja je došla iz Italije zajedno s prvooboljelim pacijentom iz Pule, javlja N1. Osoba je hospitalizirana u OB Pula, izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Austrija je zatvorila granicu s Italijom

15:54 - Austrija je zatvorila granicu s Italijom zbog 27 novih slučajeva zaraze (ukupno 158). Vlada kancelara Sebastiana Kurza najavila je izvanredne mjere radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom COVID-19

15:53 - Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu objavilo je na svojim Facebook stranicama kako se zbog širenja koronavirusa odgađa predstava Tarika Filipovića.

15:49 - Radi praćenja razvoja događaja vezanih uz nCoV bolesti, Sveučilište u Zagrebu u utorak je imenovalo Krizni stožer čiji će zadatak biti davanje preporuka Upravi Sveučilišta u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom. Zadatak je Kriznoga stožera praćenje razvoja događaja vezanih uz nCoV bolesti (COVID-19) te davanje preporuka Upravi Sveučilišta u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom.

15:48 - Dio splitskog hotela Zagreb na Duilovu postao je karantena za Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj će se smještati oboljeli od koronavirusa, doznaje Hina.

U tom je hotelu, a radi se o bloku C, proteklih dana preuređeno 20 soba u kojima će se od koronavirusa liječiti po jedna osoba u svakoj sobi. Za bolesnike, ali i za liječnike, pripremljeni su svi potrebni uređaji, antiseptici i jednokratna odjeća koja se nakon upotrebe baca i zamjenjuje novom.

15:44 - U 14:55 iz Rima je poletio zrakoplov za Dubrovnik. U zračnu luku u Čilipima trebao bi prema zakazanom rasporedu sletjeti u 16:15 sati. Iz Zračne luke Dubrovnik poručuju da se pridržavaju svih uputa koje je izdao Nacionalni stožer civilne zaštite.

15:42 - Španjolski parlament će na tjedan dana prestati s radom nakon što je u utorak od koronavirusa obolio jedan zastupnik desne stranke Vox, dok su istodobno obustavljeni svi direktni letovi između Španjolske i Italije, iz čijeg je žarišta virus prešao u Španjolsku.

Odgađanje i otkazivanje brojnih koncerata i događaja u Hrvatskoj

15:40 - Zbog epidemioloških mjera u Hrvatskoj se odgađaju ili otkazuju brojni koncerti i kulturni događaji.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog odgodila je ili otkazala veliki broj koncerata koji su se u ožujku trebali održati u Velikoj dvorani. Među njima je koncert Marka Škugora, koji se trebao održati 17. ožujka, Koncert za život, Fio Show, Večer dalmatinskih pjesama. Odgođena je i predstava "Ježeva kućica" te program Radija KAJ - Kajkavci u Lisinskom.

Osim koncerata, odgađaju se i drugi kulturni događaji. U Zagrebu je odgođen festival dokumentarnog filma Zagrebdox, a organizatori su izvijestili da se od danas može ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice. Odgađa se i Pričigin, festival pričanja priča koji se trebao održati od 17. do 21. ožujka u Splitu. Također je odgođeno prvo izdanje Riječkog filmskog festivala, koje je bilo planirano od 25. do 29. ožujka.

Iz Koncertne dvorane Tvornica kulture izvijestili su kako će uskoro objaviti odluke za održavanje koncerata grupa Artan Lili, The Boomtown Rats, Partibrejkers i Jure Stublića & Filma, te da će se za sve koncerte nakon 4. travnja naknadno očitovati sukladno razvoju situacije.

Image

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski otkazala je sve koncerte koji su se trebali održati u ožujku zbog koronavirusa Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

15:36 - Slovenija je i službeno zabranila okupljanja s više od 100 ljudi u zatvorenim prostorima. Zabrana se ne odnosi na šoping centre, manje objekte, vjenčanja, sprovode i religijske obrede.

15:34 - Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović izvijestio je u utorak da se intenzivno radi na mjerama za olakšanje poslovanja tvrtki pogođenih koronavirusom, a razmatra se i moguće uvođenje moratorija na otplatu kredita tvrtkama i građanima, uz formiranje državne garantne sheme.

Božinović kaže da zatvaranje škola nije opcija

15:31 - Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da zatvaranje škola, vrtića i fakulteta u ovom trenutku nije opcija za Hrvatsku. Resorna ministrica Blaženka Divjak poručila je da je u stalnom kontaktu sa Stožerom civilne zaštite Hrvatske koji će napraviti epidemiološku procjenu situacije i tek nakon njihove preporuke mogu se donositi odluke temeljene na provjerenim činjenicama i stručnoj procjeni.

15:29 - U Nizozemskoj je potvrđen 61 novi slučaj zaraze, u Švedskoj 645, osam u Izraelu i Indoneziji, četiri u Albaniji i na Islandu, tri u Poljskoj, Češkoj, i Bjelorusiji, a dva u Azerbajdžanu.

15:28 - British Airways ukinuo je letove prema Italiji i nazad.

15:28 - Velike američke aviokompanije American i Delta privremeno ukidaju niz letova zbog krize s koronavirusom.

15:27 - Nova smrt, šesta ukupno, zabilježena je u Velikoj Britaniji. Pacijent je imao 80-ak godina i bio je kronični bolesnik.

15:27 - U Španjolskoj je potvrđeno pet novih smrti i 391 novi slučaj zaraze. Ukupno je od koronavirusa u toj zemlji umrlo 35 ljudi.

15:26 - Prva smrt zabilježena je u Maroku, umrla je 89-godišnja iz Casablance.

15:25 - Turska tvrdi da kod njih nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa. Naveli su kako to postižu dezinfekcijom javnog prijevoza, okupljališta i škola, mjerenjem temperature putnicima na granicama, uvođenjem termalnih kamera na Istanulski aerodrom te zdravstvenim pregledima putnika koji su došli iz ugroženih područja. ističu kako je tajna njihova uspjeha brza reakcija te kako su ih i druge zemlje kontaktirale kako bi dobile njihov savjet u borbi protiv epidemije.

15:20 - Jedna osoba za koju se sumnja da bi mogla biti pozitivna na koronavirus od jučer je u izolaciji u šibenskoj bolnici. Čekaju se nalazi.

Image

U Šibenskoj bolnici jedna se osoba nalazi u izolaciji zbog sumnje na koronavirus. Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

15:17 - Srbijanska vlada u utorak je privremeno zabranila ulazak u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz visoko-ugroženih područja - Italije, ugroženih regija Kine, Južne Koreje, Irana te dijelova Švicarske.

15.02 - Trg svetog Petra i Bazilika svetog Petra zatvoreni su za javnost zbog epidemije koronavirusa, objavio je u utorak Vatikan.

Ljekarna i supermarket u Vatikanu ostaju otvoreni, dok će se druge trgovine i kantina za osoblje zatvoriti, stoji u priopćenju Vatikana.

Mjere ostaju na snazi do 3. travnja, do kada vrijede i restrikcije koje je usvojila talijanska vlada kasno u ponedjeljak.

14.46 - Trenutačno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezano uz epidemiju koronavirusne bolesti (COVID-19), koja je pogodila velik broj zemalja širom svijeta, priopćio je HZJZ. Pročitajte više

14.45 - Glazbene pop zvijezde Miley Cyrus i Madonna te rock band Pearl Jam otkazali su koncerte zbog koronavirusa, a po nekim informacijama Festival glazbe i umjetnosti u dolini Coachelli mogao bi se odgoditi za šest mjeseci, piše BBC.

Cyrus je otkazala putovanje u Australiju, gdje je trebala održati dobrotvorni koncert za pomoć stradalima od velikih požara koji su poharali tu zemlju.

Madonna je otkazala dva koncerta u Parizu, jer su francuske vlasti zabranile sva veća okupljanja, a rock grupa Pearl Jam odgodila je turneju po SAD-u i Kanadi, uz objašnjenje da koncerti za njih predstavljaju prevelik rizik.

Zatvaraju se škole u Republici Srpskoj

14.39 - Sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj zatvaraju se od sutra na razdoblje od tri tjedna.

14.26 - Preventivne mjere zbog širenja novog koronavirusa (COVID-19) provode se i u općini Žakanju, u Karlovačkoj županiji, gdje je u kućnoj izolaciji 13 osoba, a u toj županiji provode se i druge mjere iako u njoj još nema nijedne oboljele osobe, rečeno je u utorak nakon sjednice Županijskog stožera Civilne zaštite.

Epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je novinarima da je pod nadzorom 60 osoba koje su bile na zaraženim područjima, među kojima je, osim talijanskih gradova, i Metlika u susjednoj Sloveniji.

"Po nalogu sanitarnog graničnog inspektora pod nadzorom karlovačkog Zavoda za javno zdravstvo su i četiri osobe iz Žakanja, granične općine sa Slovenijom, koje se inače liječe u Domu zdravlja Metlika jer ondje rade. Svi su oni bili u kontaktu s oboljelom osobom iz Doma zdravlja Metlika i sada su u kućnoj samoizolaciji te se imaju obvezu javljati i u slovenske institucije i u naš zavod s podacima o tjelesnoj temperaturi i drugim mogućim simptomima bolesti jer žive u Hrvatskoj", rekla je Hranilović.

U Sloveniji 31 oboljeli

14.11 - U Sloveniji potvrdili ukupno 31 slučaj zaraze koronavirusom. To je za šest više nego jučer.

14.05 - Jubilarni, 25. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2020., otkazan je zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Sajam koji se trebao održati ovaj vikend, od 13. do 15. ožujka, kako su naveli organizatori, vjerojatno će biti odgođen do jeseni, javlja SIB.

"Smatramo kako je u ovom trenutku, s obzirom na koronavirus, to jedina razumna odluka, jer iako je za sajam sve spremno, nama je na prvom mjestu zdravlje i sigurnost naših građana, posjetitelja i izlagača sajma", rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, na sjednici Organizacijskog odbora Viroexpa 2020.

13.57 - Do 14. travnja suspendiraju se sva kulturna i sportska događanja u Istri. Također će se od Nacionalnog stožera civilne zaštite tražiti da se zaustavi rad škola i sveučilišta. Rekao je to Dino Kozlevac na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije.

To su dosad najoštrije mjere borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Razlog je, osim pojave virusa na poluotoku, i blizina Italije kao i činjenica da puno ljudi radi u toj zemlji.

Image
Foto: Profimedia

Ljudi s vidljivim simptomima uznemirili pacijente u Domu zdravlja u Kopru

13.50 - Pojedinačni slučajevi nediscipline oko pridržavanja protokola za osobe sa sumnjom na infekciju koronavirusom zabrinjavaju slovenske zdravstvene vlasti, poput onoga koji se u utorak ujutro dogodio u Kopru nakon kojeg je privremeno zatvoren dom zdravlja.

Kako je objavila Slovenska televizija, u lokalnu ambulantu u trećem najvećem slovenskom gradu bez najave su došla trojica pacijenata s vidljivim znakovima zaraze te uznemirili zdravstveno osoblje i pacijente koji su bili u čekaonici.

Nisu se prethodno najavili svom liječniku, koji bi ih uputio na mjesto gdje se mogu testirati na koronavirus, pa je koparski dom zdravlja na nekoliko sati morao biti zatvoren, a prostorije ponovo očišćene i dezinficirane.

Spomenuta trojica sa sumnjom na koronavirus testirana su na pravom mjestu i sada su u izolaciji, dok je pacijentima koji su u to vrijeme bili u čekaonici do daljnjega preporučen ostanak kod kuće, uz detaljne informacije. Pročitajte više

13:36 - Čak 28 novih slučajeva potvrđeno je u Belgiji, 14 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, četiri u Švedskoj, dva u Estoniji i Makedoniji, a jedan u Poljskoj.

Stanje u Varaždinu stabilno

13:33 - U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nad 44 osobe završen je dvotjedni zdravstveni nadzor i one više nemaju ograničeno kretanje, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. Dodao je kako je trenutačno 185 osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom.

13:22 - U Grčkoj je potvrđeno pet novih slučajeva koronavirusa; 700-injak škola je zatvoreno u prefekturama Ilia i Achaia na Peloponezu i na otoku Zakynthosu.

13:21 - Istarski Zavod za javno zdravstvo objavio je da se do daljnjeg odgađaju svi skupovi na otvorenome i u zatvorenome, od dječjih priredbi i rođendana, preko sportskih, kulturnih, poslovnih i drugih događaja, do izleta. Odluka je donesena nakon što je jučer u Istri potvrđen prvi slučaj koronavirusa te zbog brzog širenja zaraze po Italiji.

13:20 - Trajekt iz talijanske Ancone sutra stiže u Split, a svi putnici će biti pregledani.

Image

Trajkt iz Ancone uplovit će u splitsku luku, a svi će putnici biti pregledani na koronavirus. Foto: Milan Šabić/PIXSELL

13:18 - Zdravstvene službe i sva druga tijela vlasti u BiH učinkovito provode sve predviđene mjere za kontrolu zaraze koronavirusom, ustvrdio je u utorak ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić.

U cijeloj BiH do sada je zabilježeno pet slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je samo jedan u Federaciji BiH, odnosno u Zenici, a ostali su u Republici Srpskoj. U RS su oboljela dvojica muškaraca srednje životne dobi te dječak, osnovnoškolac, i jedna srednjoškolka.

12.50 - Austrija zabranjuje okupljanja u zatvorenome iznad 100 ljudi i okupljanja na otvorenom na kojima je više od 500 ljudi. Zabranjuje se i ulaz u zemlju svima koji stižu iz Italije, javlja BBC.

12.49 - Croatia Airlines je u utorak objavila da zbog zaštite općeg zdravstvenog stanja u Hrvatskoj od danas do kraja ožujka privremeno obustavlja letove Zagreb - Rim - Zagreb.

12.22 - Splitsko-dalmatinski Županijski stožer civilne zaštite u utorak je radi zaštite od koronavirusa zabranio sva događanja koja okupljaju više od 1000 osoba, doznaje se od načelnika Stožera, dožupana Luke Brčića.

"Za događanja koja okupljaju manje od 1000 osoba organizatori će morati tražiti odobrenje od našeg Stožera ili od županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo", rekao je Brčić Hini.

Županijski stožer pripremio je prostor za karantenu u koji će, kaže, biti smješteni stranci koji dolaze iz koronavirusom zaraženih područja.

"Trenutačno imamo karantenu sa 25 soba sa sanitarnim čvorom uz mogućnost širenja do 80 ili 90 soba. Prostor se nalazi u gradu Splitu, vlasništvo je MORH-a i hotelski je smještaj", kazao je Brčić dodavši kako je preporuka da ne imenuje lokaciju.

12.17 - Studija Sveučilišta Sun Yat-sen u kineskom Guangzhou pokazala je kako određene temperature pogoduju širenju koronavirusa, piše South China Morning Post.

Navodi se kako toplina ima značajan utjecaj na virus jer je on osjetljiv na visoke temperature. To može značiti da bi se u zemljama s toplijom klimom broj zaraženih mogao smanjivati dolaskom proljeća dok bi zemlje s hladnijom klimom trebale uvesti strože kontrole po pitanju virusa.

Navedena studija još mora proći recenziju.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

12.15 - Zbog nove situacije u Italiji, gdje je zbog širenja koronavirusa preventivna karantena proširena na područje cijele države, slovenska tvrtka HIT iz Nove Gorice zatvorila je u utorak neke svoje igračnice uz granicu, u kojima su najčešći gosti Talijani.

Situacija se mijenja iz dana u dan u Sloveniji i u Italiji, pa tome moramo prilagoditi naše djelovanje. Naši djelatnici u igračnicama koje idućih dana neće raditi dobit će odluku o čekanju, kazao je u izjavi za javnost direktor HIT-a Tomaž Repinc te dodao da je to do sada njihova najteža poslovna odluka, ali da je donose kako bi zaštitili zaposlene i posjetitelje.

Zabinutost u Istri: 'Preblizu smo Italiji...'

11.56 - U 11 sati počeo je sastanak Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije na kojem možda budu donesene strože mjere predostrožnosti zbog koronavirusa. Naime, s obzirom na to da je Istra najbliže Italiji i najpovezanija s njom, a na poluotoku se pojavio prvi zaraženi, najveća je bojazan od širenja zaraze, javlja Glas Istre.

Što će biti sa školama i vrtićima - također nije poznato, a sve će biti jasnije u 13.30 kad je konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije.

11.51 - Vlada Srbije privremeno je zabranila ulazak u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz država u kojima je velik broj slučajeva zaraze koronavirusom.

Mjera obuhvaća putnike iz Italije, dijelova Kine, Južne Koreje, Irana i nekih dijelova Švicarske.

11.45 - Ulice talijanskih gradova puste su nakon što je vlada proširila mjere karantene na cijelu zemlju kako bi pokušala usporiti najgoru epidemiju koronavirusa u Europi.

"Budućnost Italije u našim je rukama. Napravimo svi svoj dio odustajanjem od nečega zbog našeg kolektivnog dobra", napisao je premijer Conte na Twitteru.

Najmanje iduća tri tjedna ljudi će moći ići samo na posao i kod liječnika a preostalo vrijeme bit će kod kuće. Svi koji putuju morat će ispuniti posebni obrazac u kojem će biti navedeni razlozi putovanja i nositi ga sa sobom.

Veliki skupovi i događaji na otvorenom, uključujući sportska natjecanja, zabranjeni su, dok će restorani i barovi morati zatvarati vrata u 18 sati. Škole i sveučilišta bit će zatvoreni do 3. travnja.

11.38 - Češka od sutra zatvara škole i zabranjuje okupljanja veća od 100 ljudi.

11.25 - Nakon što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Istarskoj županiji, Stožer civilne zaštite poslao je nove preporuke i upute građanima. Preporučuju odgađanja svih oblika okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru kao i svih putovanja izvan zemlje.

Stožer ističe da u slučaju zdravstvenih smetnja dišnog sustava, kao što su kašalj, grlobolja, povišena temperatura ili teško disanje, ne treba odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, nego najprije telefonom nazvati svojeg liječnika ili epidemiologa radi dogovora o daljnjem postupanju.

Zavod za javno zdravstvo dodaje kako sva druženja s drugim osobama, pogotovo onima koje dolaze iz epidemijom zahvaćenih područja, treba održavati na udaljenosti od najmanje jednog metra, bez rukovanja i grljenja.

I kihati i kašljati u maramicu te redovito i temeljito prati i dezinficirati ruke, poručuju, uz ostalo, iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdrvstvo.

11:22 - Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je u utorak da će preventivno u sljedeća dva tjedna svoju dužnost obavljati od kuće jer je proteklog vikenda boravio u Italiji, koja je najteže pogođena koronavirusom.

Image
Foto: François WALSCHAERTS/AFP/Profimedia

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli objavio je u utorak da će preventivno u sljedeća dva tjedna biti u samoizolaciji. Foto:

11:21 - U kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, zatvaraju se posljednje improvizirane bolnice. Posljedica je to stabilizacije epidemije u tom gradu i u kopnenoj Kini općenito, koja rezultira sve manjim brojem novih slučajeva zaraze.

11:20 - Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je na sjevernom dijelu Cipra.

11:19 - Pedesetero osoba u jednom call-centru u Seoulu zarazilo se koronavirusom. Južnokorejske vlasti vjeruju kako se radi o najvećem izvorištu zaraze u njihovoj metropoli. Dosad je zabilježeno 7513 slučajeva zaraze, od čega najviše u gradu Daeguu u pokrajini Sjeverni Gyeongsang.

11:18 - Vijetnam je potvrdio još jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, čime je ukupni broj zaraženih ondje porastao na 32.

11:18 - Pet novih slučajeva potvrđeno je u Afganistanu.

11:17 - Indija je zbog epidemije zatvorila dio granice s Mjanmarom.

Zbog koronavirusa ugrožen Korean Air

11:16 - Filipini su potvrdili 15 novih slučajeva, čime je ukupni broj zaraženih u toj zemlji porastao na 35.

11:15 - Situacija s koronavirusom prijeti opstanku aviokompanije Korean Air. Tvrtka je zbog restrikcija već smanjila svoj međunarodni kapacitet letova za 80 posto.

11:14 - Moldavija je zabranila ulaz u zemlju svim strancima koji stižu avionom iz zemalja u kojima je potvrđen koronavirus.

11:13 - Australski avioprijevoznik Quantas obustavio je četvrtinu svojih letova zbog koronavirusa, a šef te aviokompanije rekao je da će prestati primati plaću, dok će u menadžementu plaće biti manje 30 posto.

11:11 - Epidemija koronavirusa je u domu za starije osobe Center Life Care u Kirklandu u američkoj saveznoj državi Washington u nekoliko sati ubila 15 osoba. Deseci zaposlenika su zaraženi, a 55 štićenika čeka testiranje. U domu koji se smatra epicentrom zaraze u državi Washington, kronično nedostaje paketa za testiranje, a broj zaraženih raste.

11:06 - Osoba koja je navodno prva zaražena koronavirusom u Italiji osjeća se bolje i premještena je s intenzivne njege. Mattia, 38-godišnjak sa sjevera zemlje, je 21. veljače bio pozitivan na COVID-19. Više o njemu pročitajte OVDJE.

Image
Foto: Profimedia

Malta zaustavila promet s Italijom

9.45 - Malta je zaustavila sve putničke linije s Italijom, najbližom susjedom i glavnim izvorom hrane i druge robe, nakon potvrđenog četvrtog slučaja koronavirusa od subote, rekao je premijer Robert Abela u utorak.

On je na konferenciji za novinare kazao da su odmah suspendirani svi letovi između otoka i Italije te da će dnevni trajektni promet između Malte i Sicilije udaljene 93 km sada biti samo za lijekove i terete.

8.58 - U Španjolskoj je dosad potvrđeno 1204 slučaja zaraze, a najmanje 29 ljudi je umrlo. U posljednja 24 sata broj zaraženih se udvostručio.

8.50 - U Srbiji potvrđeno još dvoje zaraženih koronavirusom. Sada ih je ukupno četvero. Radio-televizija Srbije (RTS) javila je da su i dva nova slučaja s Infektivne klinike u Beogradu, dok beogradski elektronički mediji navode da su oboljele dvije žene.

Prema saznanjima agencije Tanjug, riječ je o dvije djevojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutačno u inozemstvu.

8.35 - Američki predsjednik Donald Trump nije testiran na koronavirus, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak, premda su najmanje dvojica zastupnika s kojima je nedavno bio u kontaktu otišli u samoizolaciju nakon što su bili na konferenciji s osobom koja je pozitivna na virus.

"Predsjednik nije obavio test na Covid-19, jer nije imao dulji bliski kontakt s bilo kojim potvrđenim pacijentom oboljelim od Covid-19, niti je imao bilo kakve simptome. Predsjednik Trump u izvrsnom je zdravstvenom stanju, a njegovi liječnici pomno ga prate", rekla je glasnogovornica Stephanie Grisham.

Kako je ranije objavljeno, petorica zastupnika američkog Kongresa od ponedjeljka su u samoizolaciji, među njima i dvojica republikanaca koji su kontaktirali s Trumpom nakon izloženosti koronavirusu. Zastupnik Matt Gaetz putovao je u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One kojim se Donald Trump vraćao u Washington. Gaetz je objavio da je "11 dana ranije bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na koronavirus".

8.05 - Austrija je potvrdila 131 slučaj zaraze koronavirusom.

7.35 - Nakon što je talijanski premijer Conte objavio odluku o karanteni cijele Italije, ljudi su navalili na trgovine iako će one biti otvorene svaki dan do 18 sati. Ispred prodavaonica stvorili su se veliki redovi, a jedan djelatnik je prokomentirao:

"Ljudi, vlada virus, a ne glad".

Kupci su u svoje košarice najčešće stavljali hranu i sredstva za dezinfekciju.

7.10 - Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je u utorak Wuhan, epicentar epidemije koronavirusa, posjetivši ga prvi put od početka epidemije potkraj prošle godine.

Tijekom boravka u Wuhanu predsjednik će "posjetiti i izraziti pozdrave medicinskim radnicima, vojnim časnicima i vojnicima, radnicima u zajednici, policijskim službenicima, dužnosnicima i volonterima koji se bore protiv epidemije na liniji fronte, kao i pacijentima i stanovnicima", objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Xi Jinping je uglavnom bio odsutan iz kineskih državnih medija početkom krize, no od prošlog mjeseca bio je vidljiviji kako se situacija pogoršala. Njegov dolazak u grad, u kojem se vjeruje da se virus najprije pojavio, dolazi nakon što se prošlog tjedna širenje virusa usporilo u kontinentalnoj Kini i pozornost se usmjerila na sprječavanje uvezenih infekcija s prekomorskih mjesta poput Irana, Italije i Južne Koreje.

6.55 - Koronavirus širi se svijetom, pa su tako prvi slučajevi zabilježeni i u Mongoliji i Panami. Mongolija je priopćila u utorak da je za francuskog državljanina koji radi u toj zemlji potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Nacionalna komisija za hitne slučajeve objavila je kako je 57-godišnji muškarac, putovao u Mongoliju iz Francuske i prolazio kroz Moskvu. Vlada je identificirala 42 osobe s kojima se pacijent susreo i još 120 pojedinaca koji su bili u bliskom kontaktu s pacijentom, koji radi za Badrakh Energy u južnoj provinciji Dornogovi i u stabilnom je stanju.

Mongolija je obustavila sva lokalna putovanja u provinciji Dornogovi, priopćila je komisija.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo