Život stručnih službi u RH / Koronavirus.hr turistima: 'Maske od petka!' Objašnjavamo debakl Vladine stranice, Capak šuti na pitanja o koroni

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Ispod totalne dezinformacije koja će nemalo iznenaditi turiste koji će je pročitati, uredno stoje logoi HZJZ, CZ MUP-a i Ministarstva zdravstva

4.7.2022.
11:31
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Od petka 10. srpnja turisti koji dolaze u Hrvatsku moraju znati da svi organizatori okupljanja s više od sto gostiju, moraju "ispuniti odgovarajuće mjere", misli se na epidemiološke, a da su od 13. srpnja zaštitne maske obavezne za sve koji rade u zdravstvenim institucijama, za vozače u javnom prijevozu, radnike u trgovinama, sve kupce, i za radnike i za goste u kafićima restoranima…

Riječ je o vijesti na engleskom jeziku, objavljenoj jučer na stranici koronavirus.hr, točnije o onom dijelu koji se nastavlja na izvještaj o još 813 oboljelih od COVID-a u posljednjih 24 sata i o trenutno 275 oboljelih kojima se zdravstveno stanje tako zakompliciralo da ih moraju liječiti u bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zagonetka s umrlima u RH /

Eksplozija korone u Njemačkoj, u Austriji je još gore: 'Ljeto bez maski je ludost!' Što Hrvatskoj nosi sezona?

Image
Zagonetka s umrlima u RH /

Eksplozija korone u Njemačkoj, u Austriji je još gore: 'Ljeto bez maski je ludost!' Što Hrvatskoj nosi sezona?

Razliku između objave na hrvatskom i na engleskom jeziku čini to što obavijest na hrvatskom jeziku ne spominje apsolutno nikakve maske; što se ne spominje režim niti u bolnicama niti u javnom prijevozu niti u ugostiteljstvu. Uostalom, petak 10. srpnja 2022. godine uopće ne postoji.

Petak 10. srpnja nije postojao niti 2021.! Zadnji petak 10. srpnja zabilježen je još prije dvije godine, 2020., što znači da je stranica koronavirus.hr uspjela objaviti informaciju turistima koji ulaze u Hrvatsku – kao najnoviju – zapravo staru pune dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utoliko gore što portal dotičnu vijest, kao što i pristoji, punim nazivima i logoima potpisuju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Civilna zaštita MUP-a i Ministarstvo zdravstva RH. Jedini problem je što je informacija koju će tu i tamo poneki turist pročitati, zapravo dvije godine stara potpuna dezinformacija, tako da bi strani gosti mogli biti nemalo neugodno zbunjeni. (Tijekom dana je dezinformativni dio objave uklonjen, nekoliko sati nakon što su mediji prenijeli objavu. Kako je objava izgledala, možete vidjeti na fotografiji u članku nešto niže.)

Posebna ironija je u tome što bi ovakav popis mjera iz objave, sporne kao posljedice očite omaške portala što ga potpisuju HZJZ, CZ MUP-a i ministarstvo Vilija Beroša, bile točno ono što traže da se uvede sve više liječnika, epidemiologa, virologa, pa čak i pojedinih regija u Njemačkoj i u Austriji zbog ogromnog rasta oboljelih od COVID-a posljednjih tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL.hr je u drugoj polovici lipnja pisao o podacima ECDC-a, prema kojima se, zbog širenja do sada najzaraznijih varijanti korone BA.4 i BA.5, u samo jednom tjednu u Austriji broj dnevno zaraženih povećao za više nego dvostruko, što se opisivalo kao "eksplozija".

Tada je Austrija imala 14-dnevni prosjek zaraženih na 100.000 stanovnika 400, Njemačka čak 679. Najnoviji podaci kažu da Austrija sad stoji na već 1137, a Njemačka na 1153 zaraženih. Hrvatska je, pak, u istom razdoblju sa 84,2 slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana skočila na već 141.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne samo to, nego ECDC navodi da je i postotak pozitivnih testova u Hrvatskoj istovremeno porastao sa 6,8 posto na 14,5 posto, što ECDC smatra da već spada u najgoru razinu udjela pozitivnih testova. Tu nije i kraj zanimljivostima HZJZ-ovog praćenja korona-pandemije i brojkama koje se objavljuju.

Ne ulazeći u podatke koje HZJZ šalje krovnoj zdravstvenoj agenciji EU-a, činjenica je postotak pozitivnih testova jučer, prema podacima HZJZ-a bio čak 29 posto. U četvrtak je bio čak 33 posto, dan poslije pozitivnih je bilo čak 35 posto svih testiranih na koronu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL.hr je 20. lipnja prenio ocjenu Ulricha Ellinga, koji vodi sekvencioniranje virusa na Institutu za molekularnu biologiju Austrijske akademije znanosti, po kojem je ljetno ukidanje maski kao epidemiološke mjere "ludost", konstataciju vodećeg njemačkog virologa Christiana Drostena da je "bio u pravu kad je predviđao da ove godine nećemo imati ljeto bez korone".

Sve to skupa s predviđanjima njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbacha i Hans-Petera Huttera, stručnjaka za javno zdravstvo i za epidemiologiju na Medicinskom sveučilištu u Beču, kao i činjenicom da se Hrvatska zbog pandemije već treću turističku sezonu bori da joj korona ne uništi izvor čak petine BDP-a, bilo je predmetom novinarskog upita što smo ga prije već dva tjedna uputili HZJZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti HZJZ niti njegov ravnatelj Krunoslav Capak još nisu odgovorili na niti jedno od pitanja koja smo im poslali; niti što HZJZ i Capak očekuju kako će se razvijati COVID tijekom ljeta, niti kakve režime zaštitnih maski možemo očekivati u kojem od razvoja situacije (od najboljih do najgorih), kakve su prognoze za ljeto, kakve su prognoze za jesen…

Nitko iz HZJZ-a nije odgovorio niti na pitanje odakle i opet nekoliko puta viša zabilježena smrtnost od korone u Hrvatskoj nego u Njemačkoj i u Austriji. I to unatoč drastično goroj zabilježenoj epidemiološkoj situaciji u tim zemljama nego što je to naša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ravnatelj Capak je u međuvremenu, prije jednog tjedna, izašao s javnom izjavom da su na odnos turizma i pogoršanja s koronom, posebno BA.4 i BA.5, razgovarali s premijerom Andrejem Plenkovićem, da su mu objasnili brojke u Hrvatskoj i u Europi, te da "mi imamo blagi rast broja slučajeva, što nije zabrijanjavajuće, jer se radi o blažem obliku korone, omikronu, iako nam se brže šire nove varijante":

"Ali, razloga za zabrinutost nema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odgovore na pitanja koja su već tjednima jedna od top tema u Austriji i Njemačkoj, odakle u Hrvatsku tradicionalno stiže više od trećine svih turista, još uvijek čekamo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo