UZBUNA NA OBALI, GUBIMO LI TURISTE? / Epidemiolozi upozoravaju: 'Postoje samo dva načina da izbjegnemo lanjski scenarij. Ako ispadnemo iz kontrole...'

Image
Foto: Ilustracija: Sasa Miljevic; Dusko Jaramaz; Marko Dimic; Ivo Cagalj/PIXSELL

'Ići ćemo vrlo vrlo restriktivno, dizat ćemo tarace na godinu dana svima koji se ne pridržavaju mjere samo jednom', rekao je dubrovački gradonačelnik

15.7.2021.
19:58
Ilustracija: Sasa Miljevic; Dusko Jaramaz; Marko Dimic; Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Na novoj ECDC epidemiološkoj karti Europske unije hrvatska obala više nije zelena. Epidemiolozi i dalje ustrajno apeliraju i poručuju kako jedino cijepljenjem i pridržavanjem mjera možemo izbjeći lanjski scenarij prekinute turističke sezone u kolovozu. Pozivu na odgovornost se pridružila i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Županije upozoravamo sve da je najvažnije pridržavati se svih epidemioloških mjera, da se u što većem broju odazovemo na cijepljenje, to nam je važno kako za sadašnje brojke tako i za jesen i kao što sam rekla veliko upozorenje svima nama i jedan trenutak kad se moramo svi zapitati da li želimo dalje uspješnu sezonu", poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OVO JE PREKRETNICA' /

Ministrica Brnjac komentirala 'narančastu' hrvatsku obalu: 'To nam je svima dodatno upozorenje...'

Image
'OVO JE PREKRETNICA' /

Ministrica Brnjac komentirala 'narančastu' hrvatsku obalu: 'To nam je svima dodatno upozorenje...'

'Korona ili sezona'

Dubrovački gradonačelnik ugostitelje poziva na pridržavanje mjera te poručuje: "korona ili sezona".

"Ići ćemo vrlo vrlo restriktivno, dizat ćemo tarace na godinu dana svima koji se ne pridržavaju mjere samo jednom. Želimo dugoročno turizam imati do kraja listopada ove godine jer takvi su bookinzi, možemo preživjeti ako situacija bude pod kontrolom, nažalost ako ispadne iz kontrole izgubit ćemo turizam i kruh na stolu", rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinuti su i u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje lokalni Stožer zbog povećanog broja novozaraženih preporuča odgađanje svih manifestacija koje se ne mogu kontrolirati

"Ja znam da smo svi željni opuštanja, ali na svakome od nas je da svojim radom zadržimo ove brojeve na ovoj razini da ne idemo u restriktivnije mjere, rekao je Damir Gabrić, načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga su organizatori Solinskog kulturnog ljeta prilagodili program i onima s covid potvrdama, ali i onima bez njih. Posjetitelji s covid potvrdama i bez njih će tako gledati program Solinskog kulturnog ljeta u isto vrijeme, ali odvojeno. "Smatram da nije prihvatljivo i da ugrožavamo jedni drugima zdravlje. Tako da nastojimo u najvećoj mjeri što je moguće više biti odgovorni", rekao je Tonći Ćićerić, ravnatelj solinske Javne ustanove u kulturi, Zvonimir.

Očekuje se dolazak sve većeg broja Britanaca

Velika Britanija za četiri dana najavljuje potpuno otvaranje i ukidanje ograničenja za putovanje, a Hrvatska je za Britance od jučer zelena zona, zbog čega se očekuje i priljev turista s "Otoka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilježimo veliki porast interesa jer zelena lista sa sobom nosi jednostavnije uvjete putovanja", rekla je direktorica Hrvatske turističke zajednice u Britaniji. Darija Reić.

Epidemiolozi apeliraju da se građani cijepe

Istovremeno se diljem Europe širi delta-soj koronavirusa. Zbog toga hrvatski epidemiolozi savjetuju građane da se cijepe jer se jedino tako, naglašavaju, mogu spriječiti teži oblici bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Masovnim brzim cijepljenjem što više ljudi u svakom danu, to je važno za turističku sezonu, ali i za to da sačuvamo svoj život i zdravlje i sačuvamo se od teških oblika bolesti", poručila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

A svim onima koji imaju covid potvrde, od sutra će biti olakšano pohađanje auto-škola. "S jedne strane nas veseli imamo i ove ostale kandidate koji su cijepljeni a to će dokazati potvrdom neće morati imati ograničenje i zaštitnih maski, rekla je Mirjana Mihoković, vlasnica jedne autoškole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći pak o organiziranju kulturnih događaja lokalnim su Stožerima vezane ruke. Prema odluci Nacionalnog Stožera, lokalni ne mogu uvoditi strože mjere od onih koje vrijede na nacionalnoj razini, piše HRT.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo