KORONA NAGRIZLA HRVATSKI ZDRAVSTVENI BUDŽET: / Trošak epidemije u 2020. za HZZO bit će čak milijardu kuna

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zaključno s 4. prosincem, troškovi su iznosili 766,3 milijuna kuna.

7.12.2020.
9:43
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Korona je nagrizla zdravstveni budžet, a trošak epidemije u 2020. godini za HZZO će biti milijardu kuna, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U samo tjedan dana troškovi zdravstvenog sustava vezani uz epidemiju koronavirusom narasli su za vrtoglavih 80,5 milijuna kuna, a, prema svemu sudeći, u narednom će razdoblju troškovi na tjednoj razini biti i značajno viši te bi ukupan trošak pandemije u zdravstvu do kraja godine mogao prijeći milijardu kuna, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje je dostavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), ukupni troškovi vezani uz covid-19, a koji obuhvaćaju troškove testiranja, liječenja i naknada za bolovanja, u prvih šest mjeseci epidemije - preciznije, od 25. veljače do 2. rujna - iznosili su 258,2 milijuna kuna, a u posljednja tri mjeseca utrostručili su se.

Zaključno s 4. prosincem, troškovi su iznosili 766,3 milijuna kuna. S obzirom na epidemiološku situaciju, rast troškova je očekivan, no stopa rasta, na koju ukazuje analiza na tjednoj razini, viša je od one koju su stručnjaci predvidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snažan rast troškova

Tako su u tjednu između 20. i 27. studenoga troškovi narasli za oko 50 milijuna kuna, a već u narednom tjednu iznosili su više od 80 milijuna kuna. Povećanjem broja oboljelih i hospitaliziranih, a time i testiranih, troškovi logično rastu pa je tako, primjerice, 2. rujna, kad smo također od HZZO-a tražili podatke kako bismo dobili uvid u stanje za prvih šest mjeseci epidemije, koronavirus HZZO stajao 258,200.823 kuna.

Nove podatke Jutarnji list prikupljao je posljednja tri tjedna, s obzirom na to da se ažuriraju svakog petka, a prema posljednjim podacima, od početka rujna do 4. prosinca, dakle u samo tri mjeseca, troškovi su porasli za čak 508,1 milijun kuna. Najveći izdatak i u prvom i drugom valu epidemije troškovi su testiranja, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo