uživanje ili pokora / Korizma počinje na Dan zaljubljenih: Hoćete li se odreći vođenja ljubavi na Valentinovo?

Image
Foto: Shutterstock

Valentinovo i Čista srijeda ove godine padaju na isti dan pa se postavlja pitanje može li proslava Dana zaljubljenih biti dovoljno dobar razlog za izuzetak od obveze posta i nemrsa uobičajenih za Čistu srijedu

12.2.2024.
15:16
Shutterstock
VOYO logo

Iako mnogi vežu blagdan Uskrsa za mjesec travanj, ove godine slavit ćemo ga ranije nego inače - već 31. ožujka. A kako je Uskrs pada ranije - tako i korizmeno vrijeme počinje prije nego što smo očekivali. Naime, ove godine blagdan Čiste srijede ili Pepelnice, koja označava početak korizme, počinje 14. veljače. Datum je to kojem se mnogi raduju - Dan zaljubljenih.

Podudaranje Čiste srijede i Valentinova posljednji put se dogodilo 2018. a prije toga davne 1945. godine. Iduće podudaranje će biti već 2024.godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će vjernici koji redovito imaju problema kamo izvesti svog voljenog ili voljenu za Valentinovo, ove će godine imati dodatan problem.

Može li Valentinovo biti dovoljno dobar razlog za izuzetak od obveze posta i nemrsa uobičajenih za Čistu srijedu mučilo je američke vjernike 2018. godine kad se to zadnji put dogodilo. Obratili su se nadbiskupiji za odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čista srijeda i Veliki petak jedina su dva dana u godini kada su post i nemrs obavezni… Oni koji su navikli slaviti Valentinovo neka to učine dan prije. Neka ga spoje s pokladnim utorkom", poručio je tada američki biskup Richard Malone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo