NEZAKONITI OTKAZ / Koračević za RTL komentirao nepravomoćnu presudu: 'Za mene je to očekivana odluka'

Općinski radni sud u Zagrebu presudio je da se bivšeg predsjednika uprave HEP-a Zlatka Koračevića zbog nezakonitog otkaza mora vratiti na posao i isplatiti mu više od milijun kuna zaostalih plaća. Što o najnovijem fijasku i posljedici političkog kadroviranja kaže sam Koračević, a što odgovorni?

2.2.2016.
18:46
VOYO logo

Zlatka Koračevića HEP zbog nezakonitog otkaza mora vratiti na posao, isplatiti mu više od milijun i 100 tisuća kuna odštete i dati službeni Audi. Tako nakon tužbe bivšeg predsjednika uprave te tvrtke glasi nepravomoćna presuda općinskog radnog suda.

"Ona je za mene i moje odvjetnike očekivana i s njom sam zadovoljan. Po pravomoćnosti presude, bit će prilike komentirati i presudu, i odgovornosti za nastalu štetu u HEP-u, kao i pozadinu moje smjene", kaže bivši predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
odluka općinskog suda /

HEP mora vratiti na posao bivšeg direktora, isplatiti mu zaostalu milijunsku plaću i vratiti Audi A6

Image
odluka općinskog suda /

HEP mora vratiti na posao bivšeg direktora, isplatiti mu zaostalu milijunsku plaću i vratiti Audi A6

Koračevića, bivšeg načelnika općine bez iskustva u energetici, na čelo HEP-a je 2012. politički imenovao Radimir Čačić, a samo godinu kasnije smijenio ga je njegov nasljednik Ivan Vrdoljak. Koračević zasad nepravomoćno na sudu dokazao da je nezakonito otpušten usred četverogodišnjeg mandata, bez odluka Nadzornog odbora i Glavne skupštine koje bi to poduprle.

"Kad presuda bude pravomoćna, on treba dobiti svoj novac, ali zbog toga netko treba odgovarati. HEP je taoc politike već 20 godina", poručuje predsjednica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Sonja Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koje bi se radno mjesto unutar HEP-a mogao vratiti Zlatko Koračević, jesu li za njega već pripremili novac za odštetu ili službeni automobil - o svemu tome u upravi HEP-a ne žele govoriti dok se spor pravomoćno ne okonča.

No HEP-u prijeti i daleko veća šteta. Kako RTL doznaje - iz istih razloga tvrtku su tužili i bivši član uprave Ivan Matasić, te Koračevićev nasljednik Tomislav Šerić - čovjek kojeg je ondje prvo  postavio, a potom smijenio HNS-ov ministar gospodarstva. On i danas u političkom kadroviranju ne vidi problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javna poduzeća, posebno ona koja su na burzama, a ima i takvih, se trebaju malo mudrije kadrovirati. Ne gubiti vrijeme na fiktivne javne natječaje. Ako će biti javni natječaj, treba biti pravedan", kaže Ivan Vrdoljak.

SDP-ov bivši ministar pravosuđa - u slučaju Koračević također ne krivi politiku, nego:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako mu je netko dao otkaz, očito to nije napravio na ispravan način. Ako odeš s te funkcije, onda ne vidim razloga da tužiš, a pogotovo ne da uzimaš taj novac. Ali to je pitanje morala, ovdje sad brkamo zakon, ali da li to netko treba uzeti, to je drugo", kaže Orsat Miljenić.

Zlatko Koračević samo je iskoristio zakonsku mogućnost. Pitanje morala u priči koju prvenstveno diktiraju zakonodavci - svakako nadilazi samo njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo