otprije poznat uskok-u / Koprivničko - križevački župan u sukobu interesa? Koren ne želi reći tko mu je platio put u Rusiju

Image
Foto: Davor Javorovic/Damir Spehar/PIXSELL/

Koprivničko - križevački župan bio je jedan od mnogobrojnih navijača Vatrenih na utakmici protiv Nigerije, a ostaje upitno kako je financirao taj put

26.6.2018.
12:36
Davor Javorovic/Damir Spehar/PIXSELL/
VOYO logo

Koprivničko - križevački župan Darko Koren bio je jedan od mnogobrojnih navijača koji je bodrio hrvatsku nogometnu reprezentaciju na SP-u u Rusiji u prvoj utakmici protiv Nigerije, piše Podravski.hr.

Budući da se radi o javnom dužnosniku koji podliježe Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i ne smije primati darove skuplje od 500 kuna, župana su upitali je li u Kalinjingrad stigao kao privatna osoba ili član nečije delegacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporno je naravno, bilo je li župan Koren sam platio put u Rusiju ili ga je netko financirao. Budući da se svi darovi iznad 500 kuna koje prime javni dužnosnici prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa smatraju upravo to – sukobom interesa – jasno je da bi eventualne nepravilnosti zahtijevale i kaznenu odgovornost. 

Na upit Podravskog Koren je kratkim SMS-om odgovorio: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam dužnosnik Koprivničko-križevačke županije i nisam tamo bio na njezin trošak."

Na ponovljeno pitanje je li mu put onda financirao netko drugi ili ga je platio iz vlastitog džepa, županov odgovor i dalje je ostao neodređen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam sve što sam smatrao potrebnim. Hvala na interesu i lijep pozdrav", glasila je županova poruka.

Kako se tih dana upravo u Kalinjingradu održao sastanak hrvatskih i ruskih gospodarstvenika koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora, iz te institucije stigao je odgovor da su na tom sastanku iz koprivničkog ogranka sudjelovali samo predstavnici Podravke, što znači da župan nije posjetio Rusiju u sklopu ovu delegacije. Nikakve informacije nije dao ni županijski nogometni savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, sva tijela lokalne uprave i samouprave dobila su naputke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o tome što se smatra sukob interes za javne dužnosnike, konkretno za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U naputku stoji da se svi darovi koji se tiču smještaja, putovanja, pa čak i ulaznica za utakmicu smatraju sukobom interesa, osim ako dužnosnici ne putuju po protokolarnoj prirodi na poziv Ruske federacije ili članovi Hrvatskog nogometnog saveza.

Spomenuti Darko Koren već je jednom bio u središtu medijske pozornosti zbog navodnih malverzacija s javnim novcem. Protiv koprivničko-križevačkog župana Darka Korena Uskok je 2015. pokrenuo istragu, tereteći ga da je županiju oštetio za 125.000 kuna jer je vinkovačkoj tvrtki Kulić-invest produžio rok za izgradnju škole i sportske dvorane zbog čega ta tvrtka nije trebala platiti županiji ugovorenu kaznu radi kašnjenja radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ta istraga je povučena iste godine u kolovozu zbog nedostatka dokaza. 

"Pobijedila je istina i pravda. Što se tiče državnog odvjetništva i USKOK-a, tu doista imam samo riječi pohvale. Nažalost, ne mogu reći da cijeli taj sustav funkcionira na takav jedan način, imam određene primjedbe na dio sustava koji je obavio predradnje", rekao je Koren nakon obustavljanja istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo