KONTROLORI DRŽAVNE AGENCIJE DOŠLI DO ŠOKANTNOG OTKRIĆA: / Evo kako su prijevarom izvlačili milijune kuna

Image

Prije nekoliko dana resorni ministar Tomislav Tolušić stopirao je isplatu 17 milijuna kuna poljoprivrednih potpora. Razotkrile su se prijevare, a evo kako su bile zamišljene.

14.3.2017.
9:07
VOYO logo

Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2017. godinu vezano uz travnjake i pašnjake nakon što je otkrivena rupa kroz koju je curio novac.

Kako piše Dnevnik.hr, i DORH se sada uhvatio istrage kriminala vezano uz isplate poljoprivrednih poticaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pašnjaka ni - p

Naime, nenajavljenim inspekcijama kontrolori Agencije za plaćanje u poljoprivredi došli su do šokantnog otkrića - više od polovice zemljišta koja su prijavljena za poticaje kao pašnjaci, nisu pašnjaci nego zapuštena polja obrasla šikarom. Ujedno, na više od 6000 hektara navodnih pašnjaka, nije pronađeno nijedno grlo stoke.

Image
PRONAŠAO RUPU KROZ KOJU JE CURIO NOVAC: /

Ministar poljoprivrede u zadnji tren stopirao isplatu 17 milijuna kuna

Image
PRONAŠAO RUPU KROZ KOJU JE CURIO NOVAC: /

Ministar poljoprivrede u zadnji tren stopirao isplatu 17 milijuna kuna

'Došli smo do podatka da 1034 gospodarstva, koja imaju evidentirane pašnjake, nemaju ni grlo stoke. I od tih 1034 njih 683 je podnijelo jedinstveni zahtjev za potporu za 2016.', rekla je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj pašnjaka se utrostručio

Iznosi potpore za pašnjake iznose od 2200 do 5800 kuna po hektaru. Financiraju se dijelom europskim, dijelom novcem resornog ministarstva, a isplaćuje ih Agencija za plaćanje. Zbog sumnji u prijevare, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prije nekoliko je dana stopirao isplatu 17 milijuna kuna potpora.

U sustavu evidencije broj pašnjaka se u posljednje tri godine gotovo utrostručio. Godine 2014. bilo je evidentirano 33.000 hektara pašnjaka, dok je 2016. taj podatak narastao na 93.000 hektara. U Agenciju za plaćanje u poljoprivredi godišnje stigne više od 100.000 zahtjeva za potpore. Samo pet posto njih po zakonu je obvezno provjeriti na terenu, ostali se kontroliraju putem dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo