KONTROLIRAT ĆE NAS PREKO MOBITELA: / 'Još nismo svjesni ozbiljnosti situacije. To radimo da štitimo zdravlje nacije, svakoga od nas...'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a kaže da su već na sudu određena ograničenja kretanja - svaki zaraženi dužan je poštivati odluku da je u samoizolaciji

26.3.2020.
8:13
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Otvorenom je rekao kako mi još nismo svjesni ozbiljnosti situacije s kojom smo suočeni jer nije kao što je u Italiji. Bačić kaže kako je, da bismo se riješili koronavirusa, potrebno suspendirati određena prava, komoditet i slobode koje nam pruža Ustav RH.

"To ne radimo da suspendiramo prava, već da štitimo zdravlje nacije, svakoga od nas", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRUČNJAK POJASNIO ŠTO NAS ČEKA NAKON PANDEMIJE: /

'Svijet će doživjeti trostruki šok koji nas stavlja u stanje bez presedana'

Image
STRUČNJAK POJASNIO ŠTO NAS ČEKA NAKON PANDEMIJE: /

'Svijet će doživjeti trostruki šok koji nas stavlja u stanje bez presedana'

Vjeruje da će Vlada vrlo brzo, obzirom na ozbiljnost situacije čak sutra uputiti u Sabor prijedlog odluke.

Image
Foto: screenshot/HRT

Grmoja: 'Ne treba ograničavati prava svima'

"Ja mislim da se većina naših građana ponaša jako odgovorno, da poštuju mjere i upute iz stožera i nadležnih službi. Zbog neodgovornih pojedinaca kojih ima, a koje treba kažnjavati, ako treba uvesti i strože sankcije (...), ali nikako ići u smjeru ograničavanja prava svih građana", rekao je Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinjava ga da ako Vlada nekome zabrani rad, onda ne može reći da će mu odgoditi neka davanja, treba otpisati sva davanja i doprinose.

Kontrola mobitela

Neke europske države već su uvele kontrolu mobitela, Bačić je govorio o njihovim iskustvima, a tu mjeru smatra poželjnom. Za kontrolu mobitela kaže da je "provedbena mjera koja kontrolira provodite li mjeru samoizolacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ja moram u samoizolaciju, ne bi imao problem s time da me se prati", smatra Grbin, dodajući da smatra da Vladin prijedlog nema takav mehanizam u sebi. I SDP je tražio da se poduzmu neke mjere - da se ograniči krug osoba na koje se odnosi mjera, da se definira rok, da se osobu obavijesti da ju se prati. Smatra da je, prema ovom prijedlogu, nejasno što će biti s podacima kada mjera prestane.

Bačić je rekao da uopće nije dvojbeno da se ta mjera treba odnositi samo na zaražene. Smatra da praćenje mobitela ne podrazumijeva ništa drugo osim lokacije - isključivo se prati lokacija u realnom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić dodaje da su već na sudu određena ograničenja kretanja - svaki zaraženi dužan je poštivati odluku da je u samoizolaciji.

"Idemo s time da se odnosi samo na one koji su u samoizolaciji", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa strožim sankcijama slaže se i oporba

"Bili smo cijelo ovo vrijeme pristojni i kooperativni kao oporba, podržali smo sve one mjere koje su razumne i nije točna konstatacija da kritiziramo Stožer i Vladu. Sve mjere koje su bile racionalne smo podržali, nemamo ništa protiv toga da se oštrije sankcionira sve prekršitelje samoizolacije, ali imamo protiv toga da se prate svi mobiteli svih građana. To je suluda i racionalna mjera kojom Vlada, pod maskom borbe protiv koronavirusa, ide progurati nešto što ide kontra temeljnih ljudskih prava i sloboda", smatra Grmoja.

Zamolio je Bačića da predloži premijeru Andreju Plenkoviću da se ide s otpisom doprinosa i davanja malim, mikrosrednjim poduzetnicima i obrtnicima. Bačić smatra da su Vladine mjere promptno napravljene, sveobuhvatne, a Sabor ih je mogao donijeti zato što je Vlada stabilizirala financijski sustav RH i kroz ovakvu krizu se možemo nositi s ovakvim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo