'Svi traže nešto puno više' / Konobari zarađuju od 1000 do 1200 eura neto, a znate li koliko dobiva kuhar početnik? Stručnjak ukazao na veliki problem

Image
Foto: Marko Lukunic/Shutterstock/Pixsell

'Konobari zarađuju od 1000 do 1200 eura neto, kuhar početnik zarađuje 1200 eura i više, a majstori kuhari pregovaraju sami', rekao je Franz Letica

20.11.2023.
13:27
Marko Lukunic/Shutterstock/Pixsell
VOYO logo

O uvoznoj radnoj snazi te drugim izazovima s kojima se susreću ugostitelji te obrtnici u djelatnosti smještaja u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Franz Letica.

"Radne snage uvijek nedostaje", istaknuo je Letica te dodao: "Ukupno je na nivou Hrvatske uvezeno oko 115 tisuća stranih radnika. Od toga 30 posto otpada na ugostiteljstvo i turizam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše stranih radnika radi na moru, a zatim u Zagrebu. Međutim, u unutrašnjosti problem komunikacije sa stranim radnikom dolazi više do izražaja.

Image
MA SVE JE SUPER /

Turisti zgroženi, ugostitelji broje prazne krevete, ali Turistička zajednica ne vidi problem - noćenja im odjednom nisu mjerilo

Image
MA SVE JE SUPER /

Turisti zgroženi, ugostitelji broje prazne krevete, ali Turistička zajednica ne vidi problem - noćenja im odjednom nisu mjerilo

Strani konobari ne razumiju kakav gemišt želite, a niti kulturu ispijanja kave

"Kako ćete vi objasniti konobaru Indijcu kakav želite gemišt. Oni nemaju ni kulturu ispijanja kave i potrebna im je edukacija. Ipak je hrvatski radnik - broj jedan", kazao je predsjednik Ceha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče promocije zanimanja među mlađom populacijom, Letica se zalaže za sustav 'tjedan škole - tjedan prakse', ali ravnatelji se uvijek odluče za sustav koji je njima jednostavniji, naglasio je. "Nije pitanje samo ugostiteljstva, pitanje je hoćete li sutra naći i vodoinstalatera, keramičara i druge", dodao je Letica.

Po njegovu iskustvu, djelatnici su zadovoljni plaćama. U sektoru profitira i mnogo studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konobari zarađuju od 1000 do 1200 eura neto, kuhar početnik zarađuje 1200 eura i više, a majstori kuhari pregovaraju sami", pojasnio je predsjednik Ceha.

Tu su i napojnice koje se dijele i na konobare i na kuhinju. Od njih se, navodi, može nakupiti još jedna plaća. Napojnice su inače uvrštene i u novu poreznu reformu. Letica smatra da se radi o "fenomenalnoj odluci ministra financija da se uvede neoporezivi dio napojnice i mogućnost da se ona plati putem POS-ovih uređaja". Takva napojnica automatski sjeda na račun onog konobara kojemu je i namijenjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnika traži od rujna: 'Ne možete naći korektnu osobu'

Da su plaće u ugostiteljstvu iznad prosjeka slaže se zagrebački ugostitelj Denis Mutak. Ipak, jako je teško naći radnu snagu, a dio razloga su i očekivanja današnjih generacija, kaže Mutak.

"Ljudi idu vani, po sezonama, pa očekuju više. Jednostavno, ne možete naći korektnu osobu koja će raditi za odgovarajuću plaću. Svi traže nešto puno više nego što su možda i spremni dati", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mutak je još u rujnu počeo tražiti jednog djelatnika, ali zasad bez sreće. Gledajući iz današnje perspektive, da je znao kakvi ga izazovi čekaju, ne bi se upustio u ovu "avanturu", naglasio je zagrebački ugostitelj.

POGLEDAJTE VIDEO: Vikend u Čatežu, masaža i strani radnici. Na stranici s popustima osvanuo oglas: 'Zaposlite ih za samo 39 eura'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo