BAKŠIŠ IDE U ZAKON /

Konobari i dalje na mukama: Napojnica postaje neoporezivi primitak, ali treba se još malo strpjeti

'Trenutno se napojnica tretira kao plaća, što znači da iz svake ostavljene napojnice vi morate platiti doprinose, poreze, prirez...', kaže Ivan Tadić iz Udruženja ugostitelja Grada Zagreba

30.1.2023.
21:47
VOYO logo

Nakon dvije godine pregovora, napokon se rješava pitanje poreznog tretmana napojnice koji ide na ruku ugostiteljima, ali i državnoj blagajni. Uvođenjem u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primitak, ali do određenog iznosa, a tek treba definirati godišnji limit.
Euri su, čini se, od Hrvata napravili velike škrtice, barem iz konobarske perspektive.

"Prije je bilo moguće da netko ostavi 10, 20 kuna napojnice, ali sad teško – baš teško", kazao je za RTL Danas konobar Duško Gavrilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIT ĆE RIJEŠENO DO KRAJA 2023.? /

Kako će poreznici tretirati napojnice u kafićima, restoranima…? Ugostitelji imaju plan, a čeka ih novi ministar

Image
BIT ĆE RIJEŠENO DO KRAJA 2023.? /

Kako će poreznici tretirati napojnice u kafićima, restoranima…? Ugostitelji imaju plan, a čeka ih novi ministar

Jedni ostavljaju puno, drugi malo, treći ništa

Jedni ostavljaju previše, drugi premalo, a većina ništa - jer plaćaju karticom.

"50 centi je tu negdje, što uvijek ostavim – može i više, a može i manje. Ovisi o njemu, ali i meni – što imam kod sebe", kaže Zagrepčanka Rea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad se zeznem, pa ostavim previše – nekad premalo, ali budemo se navikli kroz koji mjesec", smatra Dora iz Zagreba.

Bilo da je riječ o gotovinskim ili kartičnima, napojnice će se oporezivati. Novi je to porez koji, ovog puta, ide na ruku ugostiteljima, konobarima, ali i državi.

"Ako će njima ostajati taj dio koji oni zaslužuju, mislim da će oni biti zadovoljniji i možda nam to pomogne u potrazi za radnom snagom koja je sada dosta veliki problem za nas ugostitelje", kaže za RTL Andrija Pirnat, vlasnik ugostiteljskog objekta.

'Trenutno se napojnica tretira kao plaća'

Neoporezivo bi bilo do 10 posto iznosa računa. Na sve iznad toga platio bi se porez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno se napojnica tretira kao plaća, što znači da iz svake ostavljene napojnice vi morate platiti doprinose, morate platiti poreze, morate platiti prirez. Ako ugostiteljskom djelatniku ostavite 2 eura napojnice, u tom trenutku on će od ta dva eura dobiti tek nešto više od jednog eura, iz razloga što se moraju platiti ove stvari koje smo prethodno naveli", rekao je za RTL Danas Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba.

Drugim riječima, napojnica nije prepoznata kao pojam u našem zakonodavstvu pa se naplaćena elektroničkim putem, tretira kao osnovni dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porezno, ako mi prijavimo napojnice, onda gotovo 50 posto od te napojnice ide državi, što je nepovoljno za konobare koji dobivaju pola od toga što zaslužuju", smatra Pirnat.

Od ostavljena 2 eura, dobit će ta dva eura

Cijela priča krenula je prije dvije godine kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom. Održano je niz sastanaka, a sada je na redu – provedba.

"Samim definiranjem neoporezivog tretmana dijela napojnice, mi ćemo omogućiti da naši konobari od ostavljena 2 eura, dobiju ta dva eura", kaže Tadić.

"To je dobar korak i mi podržavamo Vladu zato što je to otklanjanje sive ekonomije, i definitivno dobra mjera – manje novca ostaje u proračunu, a više u rukama ugostitelja", poručuje prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, Boris Podobnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakšiš, tringl ili napojnica, kako god je zvali, pronaći će svoje mjesto u novom zakonu od 2024. godine.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo