NOVOSTI OD OVE GODINE / Konačno ste na godišnjem, a šef vas zove na mobitel: Jeste li mu se uopće dužni javiti? Evo što kaže novi zakon

Prema posljednjem istraživanju, njih 35 posto uzima 3 tjedna, a pola mjeseca na poslu nije 24 posto zaposlenika

23.7.2023.
16:08
VOYO logo

Poslodavac vas, prema novom Zakonu o radu, prvi put od ove godine, ne smije kontaktirati izvan radnog vremena, ali može, ako je riječi o prijekoj potrebi, zbog prirode posla ili je to utvrđeno ugovorom. Ipak, ako ne poštujete obvezu - kazna nije propisana, donosi RTL Danas.

RTL doznaje javljaju li se domaći i strani turisti svojim šefovima tijekom odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što posao nikada ne završava", govori Lorenzo vlasnik kafića u Udinama.

"Imam na telefonu službeni mail, čekiram mail, odgovaram, ako je hitno, šalju SMS", kaže Damjana, prodajna predstavnica u Celju u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su dostupni 24 sata dnevno, a neki i zaborave da imaju telefon

Ipak, ima i onih koji na telefonu moraju biti 24 sata dnevno, čak i tijekom odmora.

"Ja sam privatni poduzetnik. Ja godišnji kao takav niti nemam. Moj telefon je u funkciji 24 sata dnevno, kaže nam Tatjana, poduzetnica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovisi koji posao radiš. Ponekad je bitno da imaš mobitel, nekad je bitno da ne", govori Kristijan, djelatnik u veleprodaji u Zagrebu.

Image
Foto: Srecko Niketic/Pixsell

"Imamo prijateljski odnos i profesionalni tako da kad god treba tu smo, jedna za drugu. Kako ona meni, tako ja njoj", kaže nam Anita, obrtnica iz Vinkovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ima i onih koji potpuno zaborave da imaju telefon.

"Isključujem sve. Posao dok sam na odmoru? Nikako", kaže Zdroje Lishkina, odgojiteljica u vrtiću u Litvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje javljaju li se šefovima dok su na odmoru, Katarina i Danijel iz Njemačke odgovaraju:

"Ne. Ja ne. 30 dana imamo godišnjeg odmora u godini i dosta."Samo jedan tjedan sam na godišnjem odmoru. Moram raditi! Sada sam na detoksu", govori Sangoa Aglas, djelatnica Odjela ljudskih resursa u kompaniji u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati na godišnjem prosječno provedu 24,7 dana

Kako prenosi RTL, na godišnjem odmoru Hrvati provedu u prosjeku 24,7 dana. Najviše godišnjeg imaju zaposlenici u državnim i javnim službama i državnim tvrtkama. Prema posljednjem istraživanju, njih 35 posto uzima 3 tjedna, a pola mjeseca na poslu nije 24 posto zaposlenika.

Odmor od tri tjedna je optimalan - poručuju psiholozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba uzeti u obzir prirodu posla koju osoba radi, količinu umora s kojim ide na godišnji, sposobnost uočavanja s pritiscima i stresom, a ako je osobi došlo do burnouta tri tjedna neće biti u potpunosti dovoljna", govori Dajana Čopec, psihologinja i mentalna trenerica za RTL Danas.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo