BILO JE I VRIJEME / Vlada donijela odluku: Ukida se JMBG! Ovo bi trebalo ubrzati brojne birokratske postupke, ali i smanjiti čekanje u redovima

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Jedna od odluka s današnje sjednice tiče se i birokratske noćne more svakog građanina - JMBG-a! Srećom, odlazi u zaborav!

27.5.2022.
13:18
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim se ukida korištenje te identifikacijske oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

"Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

07.04.2016., Zagreb - Osobna iskaznica.

Vijest će to koja će zasigurno razveseliti brojne građane. Bitno je za napomenuti da se matični brojevi građana, koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo