KOMUNIKACIJSKA STRUČNJAKINJA O COVID-KAZNAMA: / 'Kad ljudi vide se vlast ne drži propisa, normalno da razviju otpor prema tim propisima'

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić tvrdi da je oporba ranije bila za uvođenje strožih mjera, a sada je protiv njih pravdajući se zaštitom ljudskih prava,

3.12.2020.
19:19
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor bi trebao danas raspravljati o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se predviđaju kazne za nepridržavanje epidemioloških mjera. Na to se osvrnula i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić koja se slaže s oporbom kako bi taj Zakon trebao biti izglasan dvotrećinskom većinom.

"Naravno da nastoje nametnuti svoje politike i činiti pritisak na vladajuće. Meni se čini da bi dobro bilo da je vladajuća većina pristala da se zakon donese dvotrećinskom većinom jer bi se poslala snažna poruka građanima da su i vladajući i oporba na tragu kad se govori o uvođenju kazni za nepridržavanje mjera. Ovako se stječe dojam da će vladajući napraviti što su zamislili", smatra Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRUČNJACI O MJERAMA PROTIV KORONAVIRUSA I KAŽNJAVANJU: /

'Strože mjere su se trebale donijeti ranije'

Image
STRUČNJACI O MJERAMA PROTIV KORONAVIRUSA I KAŽNJAVANJU: /

'Strože mjere su se trebale donijeti ranije'

Nepripremljena oporba

Vladajući su smatrali da su ranije, nešto liberalnije mjere bile dovoljne. S druge strane oporba je tražila zaoštravanje. Mamić smatra kako se novim rješenjima u borbi protiv koronavirusa ipak ne zadire u ljudska prava.

"Sad su otiši na drugu stranu, protive se donošenju ovakvog zakona i pozivaju se na ljudska prava. Ne bih rekla da se zadire u ljudska prava. U redu, pravo na rad je zajamčen Ustavom kao i nepovredivost doma, ali ovo je izvanredna situacija u kojoj svi moraju bti na vrhu odgovornosti. Bilo bi dobro za Hrvatsku da je postignut dogovor, da je netko od vođa parlamentarne većine možda mogao pokušati razgovarati s oporbenim klubovima prije donošenja ovog zakona. Mislim da bi tako i građani lakše vidjeli i preuzeli svoj dio odgovornosti. Kad oni vide se vlast ne drži propisa koje donose, normalno da razviju otpor prema tim propisima", rekla je Mamić u razgovoru za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konsolidaciju oporbe stručnjakinja zaziva i zbog činjenice da je HDZ i dalje najpopularnija stranka u zemlji, iako nije uspjela pridobiti nove birače. "S druge strane, čini mi se da oporba, koja koristi alate parlamentarnog suprotstavljanja, to radi neadekvatno. Ako izuzmemo par zastupnika, čini mi se da zastupnici dolaze u Sabor i kao argumente ponavljaju ono što su pročitali u novinama. Ne vidim ozbiljne pripreme za ozbiljne rasprave. Nismo čuli nijednu dublju analizu što je ministar Ćorić kriv ako je kriv. Činjenica da je iza njega stao premijer, poruka je vladajućoj većini", dodaje.

Koliko nas košta pandemija?

Osvrćući se na druga zbivanja vezana uz epidemiju, ističe kako joj nedostaju podaci koliko je zaraza koštala Hrvatsku ili koliko nas košta dnevno te procjene učinka na proračun. Komentirala je i izbora Andreja Plenkovića da ga u slučaju spriječenosti zamijeni ministar branitelja Tomo Medved: "Činjenica da je odabrao Medveda da vodi državu u slučaju njegove spriječenosti, govori o prioritetima ove Vlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo