KOMENTAR: / "Učenici znaju više o ustroju Francuske u 18. stoljeću nego o građanskim pravima"

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

"Nedostaje nam političkog znanja dok se istovremeno u obrazovnim sustavu od nas traži da znamo politički ustroj Francuske 18.

5.10.2015.
15:51
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Uvođenje predmeta Građaski odgoj u škole za njega je dobra ideja koja ide u dobrom smjeru.

Treba nam veća razina medijske pismenosti kod mladih koji nekritički koriste medije, viša razina građanske edukacije te kvalitetan građanski odgoj u školama, neke su od poruka koje su se u ponedjeljak mogle čuti s okruglog stola "Građanska kompetencija i politička pismenost u Hrvatskoj", a na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvate najvažnije poštivanje zakona

"Građanski je odgoj nametnut profesorima koji za to nisu kompetentni", tvrdio profesorica politike i gospodarstva Snježana Klarić. Postoji, kaže, struka koja to zna raditi - politolozi, i koja može kompetentno odgovoriti u sustavu.

Nikola Baketa sa Fakulteta političkih znanosti pak tvrdi da nisu samo politolozi oni koji bi mogli predavati građanski odgoj. "U Austriji je taj predmet na visokoškolskim ustanovama kreiran tek po njegovu uvođenju u nastavu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnija građanska odgovornost za većinu ispitanika obuhvaća poštovanje zakona i pravila, nakon čega slijedi podmirivanje vlastitih dugovanja prema državi.

Participativna politička kultura nije naročito razvijena, a nisko je i političko povjerenje. Vrlo je visoka percepcija raširenosti korupcije u javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo