OGNJEN KRAUS U JASENOVCU IZNIO TEŠKE OPTUŽBE: / 'Iz MVP-a su zvali ambasadore da ne dođu na komemoraciju!'

Image
Foto: Nova TV

'Danas se dopušta stavljanje znaka jednakosti izmedu NDH i antifašističkog pokreta NOB-a.

12.4.2019.
13:26
Nova TV
VOYO logo

Danas se u spomen-području Jasenovac, na mjestu gdje je tijekom Drugog svjetskog rata bio koncentracijski logor, obilježava Dan proboja logoraša. Na komemoraciji su predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske, Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara“ te Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Ovo je ujedno četvrta godina zaredom da se održavaju dvije odvojene komemoracije. Ona službena, državna, bit će održana u nedjelju, dok danas okupljeni odbijaju doći na nju smatrajući da vlast blagonaklono gleda na revitalizaciju ustaštva u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NI SRBI NEĆE S PLENKOVIĆEM U JASENOVAC: /

'Ništa nije napravljeno da se zaustavi negiranje genocida'

Image
NI SRBI NEĆE S PLENKOVIĆEM U JASENOVAC: /

'Ništa nije napravljeno da se zaustavi negiranje genocida'

'Dopušta se izjednjačavanje NDH i antifašističkog pokreta'

"Danas se dopušta stavljanje znaka jednakosti između NDH i antifašističkog pokreta NOB-a. Opet smo ovdje, već četvrti put, sami, mi potomci žrtava zločinačke NDH. Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto" kazao je, kako prenosi N1, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus govoreći na današnjoj komemoraciji.

Kraus je napomenuo da je mišljenje o ustaškom pozdravu "Za dom spremni" dao Ustavni sud te da je isti zabranjen Ustavom i zakonima Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, dok se taj pozdrav ne makne iz upotrebe, nećemo sudjelovati u službenoj komemoraciji. A u godinu dana ništa se nije promijenilo, još je gore. Ekstremna desnica jača. Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu. Uz sve počasti i prisustvo gradskih vlasti, i uz zaštitu policije. Reakcije nema. Do kada, ministre policije i premijeru? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH? Da ste u razgovore s nama uložili onoliko energije koliko ste uložili u komemoraciju u Bleiburgu, bila bi jedna komemoracija. Tražimo samo da poštujete hrvatske zakone kao što ćete poštovati austrijske. Vrijeme je da prijeđemo s riječi na djela, da se pogledamo u oči, i ako se složimo da je NDH bila zločinačka tvorevina te da treba zabraniti i njezine oznake. Neka se jasno kaže da se holokaust događao u Hrvatskoj i da oni koji to negiraju moraju snositi posljedice", poručio je Kraus iz Jasenovca.

Kraus: Bilo je pritisaka na velepsolaniek da ne dođu ovdje

Dnevnik.hr javlja da je Kraus kazao kako je bilo pritisaka na veleposlanike da ne dođu na današnju komemoraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodilo se čak i to da su visokopozicionirani ljudi u Ministarstvu vanjskih poslova zvali amabasadore da ne prisustvuju ovoj našoj komemoraciji. To je vrhunac svega", rekao je Kraus dodavši da stoji iza tih tvrdnji, ali da o imenima ne može govoriti jer bi mogao biti kazneno gonjen.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac trdi da je i on čuo da za navode o pozivanju ambasadora da ne dođu na komemoraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam da je toga bilo, i ako je toga bilo, i ako su to radili predstavnici državne vlasti, ne služi im na čast i pokazuje koliko duboko ne razumiju smisao ovog okupljanja i koliko duboko ne razumiju koji je njihov posao. Mi se nismo ovdje okupili da bi napravili štetu svojoj zemlji. Nismo se okupili da bismo na svojoj zemlji slavili ljagu. Mi smo se ovdje okupili da bismo svoju zemlju okupili od onih koji tu ljagu šire, od onih koji tu štetu nanose. Prema tome, ako je neki Vladin činovnik ili dužnosnik posegao za telefonom da se ovdje ne okupe oni koje smo pozvali, to onda tome i onome tko je dao tu vrstu upute ne služi ni na kakvu čast i ne razumiju zbog čega smo ovdje", rekao je Pupovac.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo