KOLINDA DAN RANIJE ZAVRŠAVA POSJET BiH: / Lokalni mediji pišu da Hrvatska ostaje prijatelj BiH te da je dijalog najbolji put za napredak

Image

'Inzisistirao sam da se pojača komunikacija i da se ide naprijed.

18.1.2018.
10:38
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak završava službeni posjet Bosni i Hercegovini obilaskom nekoliko općina na području središnje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Posjet skraćen za jedan dan

Prvobitno planirani trodnevni posjet skraćen je za jedan dan pa je obilazak Tuzle, Dervente i Orašja otkazan a razlozi za to isključivo su organizacijske prirode. Iz krugova bliskih predsjednici doznaje se kako će taj dio sjeverne Bosne posjetiti u ožujku kada njen ured bude privremeno izmješten u Brodsko-posavsku županiju. Zbog vremenskih uvjeta otkazan je i planirani obilazak franjevačkog samostana na Gučoj Gori kod Travnika pa će predsjednica posjetiti Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru. Službeni posjet hrvatske predsjednice BiH privukao je veliku pozornost bosanskohercegovačkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naslovnicama svih dnevnih listova

Gotovo svi dnevni listovi u toj zemlji o tom su posjetu izvjestili na naslovnim stranicama. Najtiražniji list "Dnevni avaz" uz naslov "Hrvati neće biti nacionalna manjina u BiH" kao najvažniju izdvaja poruku predsjednice Grabar-Kitarović upravo o poziciji hrvatskog naroda u toj zemlji. Opširno izvješćujući o službenim razgovorima koje je vodila s bosanskohercegovačkim dužnosnicima te o brojnim drugim susretima, "Avaz" ističe kako je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj BiH. "Oslobođenje" je pak o posjetu hrvatske predsjednice izvjestilo uz konstataciju kako je "dijalog najbolji put za napredak".

"Hrvatska grli BiH", naslov je kojim su na prvoj stranici o posjetu hrvatske predsjednice izvjestile banjolučke "Nezavisne novine" citirajući njene riječi s konferencije za novinstvo što ju je održala nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH. Iako su posjet hrvatske predsjednice BiH pratili i negativni komentari iz nekih političkih stranaka poput izvanparlamentarnog Građanskog saveza (GS) i Stranke za BiH (SBiH), mediji u BiH tome nisu posvetili posebnu pozornost baš kao ni prosvjedu manje skupine članova organizacije Bošnjački pokret za ravnopravnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izetbegović: 'Inzistirao sam da se pojača komunikacija'

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je lokalnim medijima kako je osobno pobornik komunikacije i rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom kroz dijalog te kako je tijekom razgovora s predsjednicom Grabar-Kitarović inzistirao na tome da se počnu poduzimati konkretni koraci u tom pravcu. "Inzisistirao sam da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pri tome sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjeni narodi i Europska unija. Jedna od tih institucija je i Haški sud i moramo poštovati njegove odluke i pokazati pijetet (prema žrtvama)", kazao je Izetbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike