KOLINDA ZA KLEINE ZEITUNG: / 'Tko bi u Jugoslaviji rekao da je Hrvat, prijetio bi mu zatvor'

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Predsjednica je odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, svjetskome nogometnom prvenstvu i odrastanju u komunizmu

11.9.2018.
18:24
Ivo Čagalj / PIXSELL
VOYO logo

Bečki dnevnik Kleine Zeitung objavio je danas, u jeku posjeta austrijskog predsjednika Alexandera van der Bellena Hrvatskoj, intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

U tekstu pod naslovom "Europa je bila previše opuštena i previše naivna", predsjednica je odgovarala na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, svjetskome nogometnom prvenstvu i odrastanju u komunizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematika migranata

Predsjednica je kazala kako Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. "Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen“, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu.

Grabar-Kitarović je svoju tvrdnju da hrvatski muslimani žive u strahu objasnila svojim nedavnim razgovorom s "hrvatskim muftijom". On je, prema njezinim riječima, "potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalizam i Hrvatska

O temi nacionalizma, Grabar-Kitarović je kazala da nacionalizam privlači sve više pristaša u Europi zato što se "društva brane od opasnosti izvana".

"Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska predsjednica je na pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj rekla kako je takva pitanja "čine bijesnom", iako, priznaje da u Hrvatskoj postoje i desni i lijevi ekstremi. Ipak, ističe kako oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za demokraciju u Hrvatskoj. "Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: "Ja sam Hrvat", morali smo reći: "Ja sam iz Hrvatske". Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor", kazala je.

Ne može osuditi Orbana i Salvinija

Što se tiče protuimigrantske politike mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, Grabar-Kitarović je kazala kako ih ne može osuditi jer "Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrastanje u komunizmu

Hrvatska predsjednica je na kraju intervju opisala svoje odrastanje u komunizmu. "Nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna", kazala je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo