KOLINDA POVUKLA NAJKONTROVERZNIJI POTEZ U SVOM MANDATU: / Na Pantovčak je dovela špijuna koji je štitio ratne zločince?

Image
Foto: PIXSELL / Ured predsjednice

Novi predsjedničin savjetnik navodno je sudjelovao u prikrivanju, osiguravanju lažnih identiteta i financiranju ratnih zločinaca u operativnoj akciji 'Haag'.

19.12.2017.
11:33
PIXSELL / Ured predsjednice
VOYO logo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potkraj prošlog tjedna je, sudeći prema pisanju Nacionala, povukla jedan od najkontroverznijih poteza u svom mandatu. Naime, prošlog petka službeno je kao njezin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost počeo raditi VladoGalić.

Mediji su popratili Galićevo imenovanje i predstavili njegovu profesionalnu biografiju, ali najmračniji dio njegova špijunskog angažmana iz druge polovine 90-ih ostao je nepoznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako Nacional piše da je novi predsjedničin savjetnik sudjelovao u prikrivanju, osiguravanju lažnih identiteta i financiranju ratnih zločinaca u operativnoj akciji 'Haag' s ciljem da se zavara Haško tužiteljstvo. Radi se o pripadnicima HVO-a koji su počinili ratne zločine u Ahmićima i Srednjoj Bosni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas prijepodne predsjednica je odbacila pisanje Nacionala i kazala kako nema nikakvih zapreka tome da je za svog savjetnika imenovala Vladu Galića.

"Tu ima jako puno insinuacija. Moram reći da smo prije izbora savjetnika napravili odgovarajuću provjeru u našim službama i nema nikakvih zapreka za njegovim imenovanjem", kazala je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član tima generala Gotovine

Širokobriježanin Galić rođen je 1965. godine, diplomirao je 1991. godine rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Od 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata u kojem je bio pripadnik specijalnih postrojbi Oružanih snaga (OS) te djelatnik Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane RH (MORH).

Završio je Ratnu školu OS "Ban Josip Jelačić", a pohađao je NATO seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja. U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je i nastavnik u Zapovjedno-stožernoj školi "Blago Zadro" za predmet Strategija nacionalne sigurnosti te je obnašao i dužnost stožernog časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru OS-a. Umirovljen je u činu pukovnika u siječnju 2007. godine.

Od lipnja 2006. godine pa do oslobađajuće presude u studenome 2012. godine bio je član odvjetničkoga tima obrane generale AnteGotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provodio akciju 'Kameleon'

Od siječnja 2013. godine do dolaska na Pantovčak obnašao je dužnost voditelja Ureda za strategiju, upravljanje promjenama i projektima u Glavnome tajništvu HDZ-a te je bio voditelj odjela za analitiku u stranačkim izbornim stožerima. Za sudjelovanje u Domovinskome ratu i obnašanje dužnosti u MORH-u, sigurnosno-obavještajnoj zajednici te OS RH višestruko je nagrađivan i odlikovan.

U javnosti se problematiziralo njegovo djelovanje u sklopu Sigurnosno-informativne službe gdje je kao načelnik u drugoj polovini 1990-ih provodio akciju "Kameleon" tijekom koje su nadzirane neke nevladine udruge i organizacije, među njima i HHO, zbog koje je protiv njega i pokrenut stegovni postupak pod sumnjom da je narušio ugled MORH-a, a koji je pao u zastaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori bliski Galiću kažu kako je to bila njegova zadaća prema poslovniku SIS-a, da protuobavještajno djeluju te nadziru osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike Oružanih snaga.

Riječ je, dodaje isti izvor, bila o osobama i institucijama čiji su prikupljeni podaci, primjerice o akciji "Oluja", korišteni na suđenjima pred Haškim sudom, a pokazali su se netočnima te ih sud uopće nije koristio kao dokazni materijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
GLAVNI UREDNIK NACIONALA ZA NET.HR O KONTROVERZNOJ KOLINDINOJ ODLUCI: /

'Ovo je revival 90-ih godina u najcrnjem obliku'

Image
GLAVNI UREDNIK NACIONALA ZA NET.HR O KONTROVERZNOJ KOLINDINOJ ODLUCI: /

'Ovo je revival 90-ih godina u najcrnjem obliku'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo