KOLINDA NASTAVILA TRADICIJU; Došla u 'zengama', izbjegla pitanja i samo poručila: / 'Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Kolinda Grabar Kitarović došla je danas u Vukovar u 'zengama', simbolom branitelja grada heroja

18.11.2019.
11:31
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je u Vukovaru samo kratko poručila: "Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara". I ove je godine došla u žutim Borovim čizmama, takozvanim "zengama" koje su 1991. nosili hrvatski branitelji grada na Dunavu te su postale simbolom branitelja Vukovara, piše Večernji list.

Image
KOLINDA IH JE PONOVNO UČINILA POPULARNIMA: /

Čuvene 'zenge' kreću u osvajanje svijeta, Borovo zatrpano upitima

Image
KOLINDA IH JE PONOVNO UČINILA POPULARNIMA: /

Čuvene 'zenge' kreću u osvajanje svijeta, Borovo zatrpano upitima

Nije željela odgovarati na pitanja

Prijašnjih godina Kolinda je rekla kako time želi poručiti da su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. Prilikom dolaska u Vukovar nije željela odgovarati na pitanja novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne govorim nikada o odjeći, ali danas sam u spomen na hrvatske branitelje u čuvenim čizmama 'zengama' koje su nosili pripadnici Zbora narodne garde. One su proizvedene u Borovu", kazala je predsjednica Republike u Vukovaru 2017. godine.

Kvalitetna čizma

Proizvodnja tih čizama započela je 1985. godine, po narudžbi američke tvrtke Royce Shoes. Bila je namijenjena nošenju u tamošnjim pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju ekstremno visoke temperature, dok noću temperatura zraka naglo pada. Zenge su se proizvodile u pogonu Poly koji je tijekom rata uništen i više ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godišnje se za potrebe američkog kupca proizvodilo od 200 do 250 tisuća pari čizama. Sve je završavalo na tamošnjem tržištu tako da se ove čizme nisu mogle kupiti u našim maloprodajnim objektima. Riječ je o visoko kvalitetnoj čizmi koju su odlikovali kvalitetni materijali i činjenica da je bila vodonepropusna. Usto je bila i iznimno udobna", kazala je asistentica u uredu uprave Borova Anica Panenić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo