KOLIKO ZABRINUTI TREBAMO BITI ZBOG BRITANSKOG SOJA? / Stručnjak s Ruđera otkrio što ako se tim sojem zarazi veći dio populacije

Image

Iako je britanski soj koronavirusa zarazniji od originalnog, nema konkretnih informacija da britanski soj uzrokuje teži oblik bolesti

12.2.2021.
22:54
VOYO logo

U Hrvatskoj je potvrđeno prisustvo britanskog soja koronavirusa, a Vjekoslav Tomaić, znanstvenik koji radi u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju na Institutu Ruđer Bošković, gostujući u "Studiju 4" HRT-a rekao je da je taj soj, prema zadnjim informacijama, zarazan oko 30 posto više od originalnog virusa.

"Zato moramo biti na oprezu u populacijama koje nisu bile izložene virusu i gdje nije stečen imunitet", dodao je. Istaknuo je i kako nema konkretnih informacija da on uzrokuje teži oblik bolesti osim toga da se brže širi od originalnog soja. "Ali ako se brže širi zarazit će veću populaciju i tada se postotak težih bolesti može se povećati", upozorava Tomaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CAPAKOVA ZAMJENICA OTKRILA GDJE SU POTENCIJALNA ŽARIŠTA BRITANSKOG SOJA KORONE: /

'Radi se o grupiranjima koja su možda neuobičajena'

Image
CAPAKOVA ZAMJENICA OTKRILA GDJE SU POTENCIJALNA ŽARIŠTA BRITANSKOG SOJA KORONE: /

'Radi se o grupiranjima koja su možda neuobičajena'

Cjepiva su djelotvorna

Tomaić je rekao da nas proizvođači svih cjepiva uvjeravaju i garantiraju da su cjepiva djelotvorna i da dobro djeluju protiv britanskog soja. Dodao je da je važno ubrzati dinamiku cijepljenja jer što prije procijepimo kritičnu populaciju, oko 70 posto, to će automatski utjecati na širenje epidemije ili je čak i kompletno blokirati.

"Sva cjepiva koja su odobrena i koja se nalaze na tržištu su pouzdana i efikasna. Kod svih tih cjepiva dokazano je da sprječavaju hospitalizaciju, smrtni ishod i teži oblik bolesti", naglasio je. Upozorio je da je najvažnije držati se preporuka i mjera kako bismo smanjili izloženost virusu jer tvrdi da nije svejedno ako se zarazite sa 10 posto ili 100 posto od ukupne količine virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ste izloženi manjem broju virusnih čestica to može utjecati da čovjek ima lakše oboljenje. Također, treba voditi računa i o genetskoj predispoziciji. Ne stvaramo svi isti imunitet i ne reagiramo svi isto na virus. Neki će imati blaže simptome, a neki teže. Također, moramo voditi računa o već postojećim bolestima koje osoba ima i koje mogu dodatno zakomplicirati bolest", objasnio je.

Treći val?

Tomaić je rekao da će puno faktora, kao što su pridržavanje mjera, toplije vrijeme, procijepljenost, utjecati na to hoće li doći do trećeg vala ili ne. Istaknuo je da je danas puno lakše nego prije godinu dana kada je virus bio velika nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na temelju iskustva imamo više informacija o samom virusu, iako ne znamo još sve, koje nam omogućuju kako se postaviti u nekoj bližoj budućnosti. Isto tako imamo iskustva s pandemijom i mjerama i u ovom trenutku možemo kod nekakvih novih nepredvidivih situacija brže i efektivnije reagirati i prilagoditi se", zaključio je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo