NIJE USVOJIO VEĆINU ZAHTJEVA / Koliko staža, toliko i dodatka: Sindikat umirovljenika u otvorenom pismu resornom ministru Piletiću

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SUH traži da se mirovine odmah počnu usklađivati u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijene ili plaća, a da se za one najugroženije uvede i socijalni faktor povećanja mirovine

13.12.2023.
12:27
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izrazio je u otvorenom pismu resornom ministru Marinu Piletiću nezadovoljstvo jer je djelomično usvojio tek dva od šest njihovih zahtjeva, iznesenih na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike.

"Od šest naših zahtjeva pristali ste 'usvojiti' tek dva zahtjeva, i to bez davanja rokova za realizaciju", naveo je sindikat u pismu ministru rada i mirovinskog sustava, navodeći da su na sjednici izrazili djelomično zadovoljstvo pomacima u vezi poboljšanja formule usklađivanja, kao i novim pristupom godišnjem dodatku koji bi sada primali svi umirovljenici, ali da to nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUH traži da se mirovine odmah počnu usklađivati u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta cijene ili plaća, a da se za one najugroženije uvede i socijalni faktor povećanja mirovine.

Trenutno se mirovine usklađuju u omjeru 70-30 u korist povoljnijeg indeksa rasta, a ministar je odlučio promijeniti formulu na 85-15, što, upozorava sindikat "neće donijeti neki značajniji pomak, pogotovo ne onima s nižim mirovinama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplata tek sljedeće godine

Sindikat također zahtijeva isplatu jednog godišnjeg dodatka na mirovine koji bi uključio sve umirovljenike.

Iako su umirovljenici očekivali takav dodatak ovog Božića, Piletić će ga isplatiti tek sljedeće godine, kazali su, i to po modelu koji SUH smatra nepravednim jer bi se u iznosu od pet eura trebao isplaćivati prema godinama staža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako će umirovljenici s malo staža, primjerice 15 godina, dobiti 75 eura godišnjeg dodatka, a oni sa 40 godina 200 eura", kažu u sindikatu.

Umjesto toga, SUH traži da se godišnji dodatak ne računa samo na osnovu godina staža već i na osnovu uplaćenih doprinosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vašom matematikom se izjednačuje 35 godina rada nekog obrtnika koji je uplaćivao minimalne doprinose, i usput sagradio kuću i vikendicu s bazenom, te 35 godina rada nekog radnika ili liječnika koji je uplaćivao duplo više od njega", poručili su umirovljenici ministru.

Image
'PREVARILI SU NAS' /

Umirovljenici pripremaju prosvjed... Ili druženje? 'Tražimo 697 eura minimalne mirovine, a Vlada nam daje gaudu koju ljetos nisu prodali turistima'

Image
'PREVARILI SU NAS' /

Umirovljenici pripremaju prosvjed... Ili druženje? 'Tražimo 697 eura minimalne mirovine, a Vlada nam daje gaudu koju ljetos nisu prodali turistima'

Sindikat predlaže i ukidanje doživotne penalizacije za umirovljenike koji su morali ići u prijevremenu mirovinu zbog stečaja tijekom privatizacije, za što bi trebalo izdvojiti 168 milijuna eura u 2024.godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni su i jer se svim umirovljenim majkama prije 1. siječnja 2019. ne želi priznati šest mjeseci staža po rođenom djetetu, a prema premijerovom prijedlogu i godina dana dodanog staža zbog čega će, kažu biti tri kategorije majki - one kojima se djeca ne priznaju, kojima se priznaju sa šest mjeseci staža i one kojima će se priznavati godina dodanog staža.

Još je poraznije, kažu što bi ta mjera tražila tek 90 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Evo što umirovljenici kažu vladajućima

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo