Edukacija i obrazovanje / Koliko poznajete mala tijela sunčevog sustava?

Image

Sunčev sustav ne sastoji se samo od osam planeta koji kruže oko Sunca, tu su i imala tijela sunčevog sustava, nebeska tijela koja kao vjerni pratioci kruže oko planeta

18.8.2018.
20:32
VOYO logo

Postoje tijela koja po fizičkim svojstvima pripadaju redu malih tijela.
Znate li koja su to mala tijela Sunčevog sustava?

Ponoviti ćemo da u mala tijela Sunčevog sustava ubrajamo sve asteroide (ili planetoide), sve komete ili repatice, meteorite i meteore, te svu sitnu razdrobljenu materiju koja pluta međuplanetarnim prostorom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da se Sunčev sustav ne sastoji samo od osam poznatih planeta koji kruže oko Sunca. Tu su i sva prirodna nebeska tijela koja kao vjerni pratioci kruže oko nekih planeta, koja zovemo prirodni sateliti. 

Asteroidi ili planetoidi su kao što već vjerojatno znate, kamena ili metalna nebeska tijela kojima je promjer veći od 1 metra, a koji samostalno ili u skupini sličnih tijela obilaze oko Sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteoriti su komadi stijena ili željeza, meteoroida, kometa ili planetoida, koji su iz svemira pali na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog tijela., a meteori su dijelovi nebeskih tijela koji padajući kroz atmosferu, ostavljaju svijetleći trag.

Svi oni kao što smo to na početku naveli spadaju u mala tijela Sunčevog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, u mala tijela Sunčeva sustava ubrajamo takozvanu skupinu "patuljastih planeta" i u nju ulazi većina asteroida Sunčeva sustava, glavnina transneptunskih tijela, kometi i ostala tijela.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo