24 sata dnevno / Koliko ljudi u Hrvatskoj nosi elektroničku narukvicu za nadzor poput Todorića?

Image
Foto: Ministarstvo pravosuđa

Britanski sud u utorak je pustio Ivicu Todorića na slobodu uz obavezu nošenja elektroničke narukvice, kakva je praksa korištenja takvog načina nadzora u Hrvatskoj

10.11.2017.
11:37
Ministarstvo pravosuđa
VOYO logo

Nakon odluke britanskog suda tportalje upitao Ministarstvo pravosuđa je li završen pilot-projekt korištenja elektroničke narukvice koji je startao u veljači ove godine, te koliko osoba u Hrvatskoj koristi takve vrste nadzora, i s koliko takvih narukvica Ministarstvo raspolaže. Odgovori na pitanja slijede u tekstu ispod.

"Pilot-projekt elektroničkog nadzora realiziran je tijekom 2017. godine kao dio Prijelaznog instrumenta Europske unije 'Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe u Republici Hrvatskoj'. Pilot-projekt je započeo 17. veljače stavljanjem prve osobe pod elektronički nadzor i trajao je sto dana – do 28. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom pilot-projekta uz pomoć elektroničkog nadzora vršen je nadzor nad ukupno pet osoba, od čega su četiri osobe bile na uvjetnom otpustu s elektroničkim nadzorom, a jedna osoba je bila u istražnom zatvoru u domu s elektroničkim nazorom.

Osobe na uvjetnom otpustu prema standardnom rasporedu mogle su se iz doma udaljiti svakog dana u vremenu od 6 do 22 sata, dok osoba kojoj je određen istražni zatvor u domu s elektroničkim nadzorom morala je ostati u domu 24 sata dnevno. Tijekom sto dana provođenja pilot-projekta nije se dogodilo nijedno kršenje uvjeta elektroničkog nazora", kazali su iz Ministarstva pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su napomenuli da oprema koja je korištena tijekom projekta za nadzor je takozvani RF modul.

Nakon završetka pilot-projekta oprema za elektornički nadzor vraćena je dobavljaču, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo