Što pripremiti za obiteljski ručak ili večeru i koliko nam je novca za to potrebno? Pitanja su to koja se u blagdanskom mjesecu prosincu ne mogu izbjeći.
Uz puricu i ribu, pečeni odojak najčešći je specijalitet, osobito za Silvestrovo. U mesnicama se već stvaraju gužve. Za blagdansku trpezu, odvojit će se kuna više.
"Purica, mlinci, janjetina, jaretina. Obilno je to. Velika je obitelj. Desetero braće, sestara", kaže Ivana iz Osijeka.
Odojku titula kralja
No na tom stolu, zna se, odojak nosi titulu kralja. I to pripremljenog na razne načine.
"Naravno, bez odojka nigdje. On ide naprijed", kaže Ivana i dodaje kako ga pripremaju pod folijom, dva, tri sata.
"Mi uzmemo komad carskog i francusku", kaže Vera iz Osijeka.
"Ja je sam u pac metnem. Nasolim. Jedan dan nek stoji i onda je u mrežu zamotam kao štrudlu i peče se u pećnici", kaže Drago iz Osijeka i dodaje kako su cijene negdje skuplje: "Zato mesnica puno ima pa biraj."
No gdje god birali. Teško ćete naići na hrvatsku svinju. Mali uzgajivači zatvaraju svoje farme. Troškovi su preskupi, a za vrijeme koronakrize dodatno ih uništava uvoz jeftinog mesa koji se pojavio kao višak na tržištu jer veliki potrošači poput Kine više ne uvoze svinjsko meso.
"Mislim da neće puno biti hrvatskih odojaka na policama trgovačkih centara ili kod malih mesara. Razlog je taj što je cijena hrane preskupa i ljudi su jednostavno odustali. Nažalost u Europi je to toliko jeftino da ne može biti jeftinije. Ja sam sam isto prije par dana uvezao odojke po 10 i pol kuna bez PDV-a došli su 'franko' dovožene u Hrvatsku iz Danske", kaže uzgajivač tovnih svinja Mirko Kolić.
Našu svinju kupuju samo oni koji ciljano traže hrvatsko meso.
"Ima ljudi koji su htjeli to domaće. Malo masnije, kvalitetnije, bolje. Tu je cijena bila oko 14, 15 kuna. Nažalost takvih više nema. Jako malo. I, što dalje, bit će ih sve manje", napominje Kolić.
A oni koji imaju dvorišta izvan gradova, uzgojit će ih sami. Mesa na policama neće nedostajati. Samo je pitanje kojega i po kojim cijenama.