DZS priznao grešku / Kolika je zaista zaposlenost? Premijer tvrdi - nikad bolja, a brojke DZS-a potvrđuju iseljavanje

Ni predsjednica ni premijer posljednjih dana nisu mogli precizno odgovoriti: kolika je zaposlenost u Hrvatskoj?

15.9.2017.
18:53
VOYO logo

Premda se i Državnom zavodu za statistiku potkrala pogreška u metodologiji - oni tvrde da su njihove brojke najtočnije.

Ima li Hrvatska doista najveći pad zaposlenosti od svih članica Europske unije? Tako je ispalo kad je Eurostat objavio da je zaposlenost pala za 0,8 posto, ali onda je Državni zavod za statistiku priznao da su pogriješili kad su slali podatake u Luksemburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo to nazvati pogreškom, pogreška je u načinu komunikacije i što se oznaka u Eurostatu nije jasno naznačila", kazao nam je Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku.

To je stvorilo probleme premijeru koji i danas tvrdi da zaposlenost nikad nje bila bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da se izvlačite na DZS, koliki je broj nezaposlenih u Hrvatskoj?", upitao je danas premijera Plenkovića zastupnik SDP-a Vedran Babič.

"Državni zavod za statistiku je napravio pogrešku koja je malo neobična s obzirom da je to 'core biznis' tog državnog tijela. A podaci koje koristim su registrirani podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje a oni su uglavnom preko milijun i 500 tisuća zaposlenih ljudi", odgovorio je Plenković u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je u pravu? Odgovor smo potražili u Zavodu za statistiku.

Podatak o smanjenju broja zaposlenosti od 0,8 posto koji je objavio Eurostat ipak nije točan zbog promjene metodologije. Pravi ćemo znati u petak, ali u ovom trenutku možemo reći da u Hrvatskoj ima oko 1,5 milijuna zaposlenih što je povećanje od 0,3 postotnih poena u odnosu na početak prošle godine. A kad je riječ o nezaposlenima - njih u Hrvatskoj ima oko 250 tisuća što je smanjenje u odnosu na prošlu godinu od 1,3 postotna poena. Tako možemo zaključiti da je predsjednica ipak bila u pravu i da su ove brojke posljedica iseljavanja građana iz Hrvatske.

Nova brojka, koja stiže za tjedan dana, ipak bi mogla ukazati na pozitivnije trendove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno očekujemo po objavi podataka i iz ankete o radnoj snazi da će ti podaci biti promijenjeni, čak i značajno promijenjeni", rekao nam je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof.

Premda Krištof nije skrivao pogrešku, i ministar rada mu je zamjerio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Institucija koja upravo skrbi da imamo točne podatke i jedina joj je to uloga to nije korektno napravila", kazao nam je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

I nakon svega, ni danas nemamo pravo rješenje jednadžbe o zaposlenosti u Hrvatskoj. S obzirom na svakodnevni odljev stanovništa, teško je da će oni ikada biti sasvim precizni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo