RTL ISTRAŽUJE / Koji su domaći glazbenici prošle godine najviše zaradili?

Gotovo 105 milijuna kuna - toliko su strani i domaći autori spremili u džep od tantijema za autorska prava iz 2013. godine. Koja imena vladaju hrvatskom estradom, čije su pjesme najizvođenije i čiji se albumi, unatoč krizi, najbolje prodaju, zna Petra Ravlić.

29.7.2014.
18:15
VOYO logo

Trojac Huljić, Massimo i Thompson ponovno drma hrvatskom glazbenom industrijom. Svježe izvješće ZAMP-a za 2013. nalikuje na ono o kojemu se razglabalo prošle godine.

Ukupan rezultat naplate autorskih prava za 2013. godinu je 104 cijela 6 milijuna kuna.

"Ove godine je to raspodijeljeno na oko 100 tisuća autora, ne samo hrvatskih. Njih je oko 5,6, tisuća u raspodjeli", izjavio je Milan Majerović Stilinović, ZAMP.

U kategoriji najizvođenijih domaćih autora situacija se već godinama bitno ne mijenja. Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Zdenko Runjić, Zlatan Stipišić, Neno Belan, bračnipar Huljić i NenadNinčević pokupili su glazbeno vrhnje što se tiče autorskih prava.

"Mislim ako pišete sto pjesama na bazi godine možete preživjet. A ako ste umjetnik, znači ja nisam umjetnik, ja sam radnik u glazbi. Ako pišete jednu pjesmu godišnje ne možete živjeti", poručio je NenadNinčević, skladatelj.

"U top deset se uglavnom nalaze autori koji već stvaraju dugi niz godina. I za sebe i za druge. Dakle, autori koji imaju veliku fonoteku, kao što bi rekli. Naravno mainstream pop rock izvođači su dominantni".

U prvih deset liste najizvođenijih djela hrvatskih autora po emitiranju u protekloj godini su Husein Hasanefendić Hus s pjesmom Parnog valjka 'Samo da znaš', zatim Dino Šaran koji je za Natali Dizdar napisao 'Grijeh' te Predrag Martinjak s Massimovim hitom 'Suze nam stale na put'.

U skupini se našao i NenoBelan, baš kao i prošle godine kada su njegovi 'Oceani ljubavi' bili najizvođenija pjesma.

"Ugodno sam iznenađen, ja sam nisam očekivao da ću biti broj jedan. Činjenica da se to dogodilo me ispunjava zadovoljstvom i srećom, naravno. I naravno da mi to omogućava ugodniji život, tako da mogu se kvalitetnije posvetiti ovom poslu", kazao je Belan.

Iako se već godinama mantra da je hrvatska diskografija pala na niske grane, albumi se još prodaju. Ne u nakladama nekadašnjih zlatnih vremena, ali nema veze.

"Što se tiče albuma, makar oni u cijeloj toj svoti prikupljenih, naknada na njih otpada, autorskih prava, samo 1 posto. Albumi, prodaja su i dalje u padu. Izvođači koju se već dugi niz godina na sceni, koji imaju publliku koja voli kupiti cd, koja im je odana s nekakvom čvrstom fan bazom oni dominiraju i dalje", dodaju iz ZAMP-a.

Na tronu diskografije po prodanim nosačima zvuka je MarkoPerkovićThompson i njegov 'Ora et labora', a prate ga 'Tišina mora' Olivera Dragojevića i Severinin 'Dobrodošao u klub'.

"Ja sam napisala jednu srcedrapateljnu pjesmu iz moje ladice srcedrapateljskih pjesama", kazala je Seve.

Zanimljivo je da među najizvođenijim pjemama nema niti jedne proizišle iz tandema Huljić odnosno pjevane od strane Magazina ili Jelene Rozge, a nema ni Tonyja Cetinskog.

Sve u svemu, u ZAMP-u su svi zadovoljni, jer se ipak, kada je riječ o autorskim pravima, radi o blagom povećanju u odnosu na prethodnu godinu. A vjerujemo da ni autorima nije mrsko zaključiti godinu s pozitivnim rezultatom. Pogotovo kad se na sva zvona govori o krizi na hrvatskoj estradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo