PRVI SMO U UNIJI / Kod nas su cijene pekarskih proizvoda najviše rasle, a prema pekarima to je - opravdano. 'Previše je te njihove kuknjave...'

Ali, cijene kruha i pekarskih proizvoda nisu jedine koje nas drže na vrhu Unije. Tu su i cijene zamrznutog voća, svinjetine, jaja, krumpira...

30.10.2023.
19:17
VOYO logo

Ponovno smo prvi u Europi, no ne po ničem dobrom - ovoga puta, od svih članica Europske unije, imamo najveći rast cijene pekarskih proizvoda koji iznosi gotovo 20 posto, piše Danas.hr. S kruhom je malo bolja situacija, on je više poskupio u druge četiri zemlje.

Krafna danas košta koliko je donedavno štruca kruha, a burek, kiflice, slanac... bilježe najveće poskupljenje pekarskih proizvoda u cijeloj Europi. Ipak, pekari uvjeravaju da je poskupljenje pekarskih proizvoda od 19 posto i kruha od 13 posto - opravdano jer su im ulazni troškovi porasli za više od 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo poskupjeli ni pola toga koliko je ulazna roba otišla gore. Ne ovisi kruh samo o brašnu“, otkrio je Feta Pervizaj, vlasnik pekarnice u Zaprešiću. Svjedočili smo najvećem dizanju cijena u Europi, no one nisu na prihvatljivim razinama.

'Nitko od njih ne zatvara pekarnicu, svi oni dobro žive preko naših leđa'

"Cijene bi trebale ići gore minimalno od 15 do 20 prosto, ali svih pekarskih proizvoda. Međutim, za takvo poskupljenje nemamo prostora, jer kupcima su i trenutačne cijene previsoke", dodao je vlasnik pekarnice. Ipak, struka tvrdi da je moglo biti i gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pekarska industrija Republike Hrvatske poskupljivala je kruh daleko manjom stopom nego su joj ulazni troškovi rasli, ulazni troškovi su i dalje vrlo visoki. Osim sirovina, a to su žitarice – one su ovu sezonu jeftinije, međutim svi ostali ulazni troškovi i dalje su previsoki", kazala je Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. A s njom se slaže i sindikalist Krešimir Sever koji za ovako visoke cijene nema opravdanja.

Image
HZZO NE DIŽE CIJENE POLICE /

Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje privatnih osiguravatelja: Evo zašto su cijene porasle

Image
HZZO NE DIŽE CIJENE POLICE /

Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje privatnih osiguravatelja: Evo zašto su cijene porasle

"Doista je te njihove kuknjave previše, oni svaki put kukaju. Nitko od njih ne zatvara pekarnicu, svi oni dobro žive preko naših leđa. Činjenica je da ako može drugdje biti jeftiniji kruh, onda svakako to može biti i u Hrvatskoj", poručio je sindikalist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica Žitozajednice napomenula je, ipak, da "kada bi to bilo tako sjajno, i kada bi cijene bile tako neprimjereno visoke – tada financijski rezultati ovog sektora ne bi bili upola manji od onog pretpandemijskog razdoblja". Ali, cijene kruha i pekarskih proizvoda nisu jedine koje nas drže na vrhu Unije. Tu su i cijene zamrznutog voća, koje su narasle za 44 posto. Drugi smo i po porastu cijene svinjetine koja je poskupjela za 15 posto, četvrti smo po rastu cijena jaja od 22 posto, a s krumpirima kojima je cijena porasla 28 posto na petom smo mjestu u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo