barem u zdravstvu napredujemo / Klinici 'Dr. Fran Mihaljević' uručen najsuvremeniji uređaj za dijagnosticiranje bolesti jetre

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXELL

Riječ je uređaju najnovije generacije koji omogućuje jednostavno i pouzdano dijagnosticiranje ciroze jetre kod pacijenata zaraženih virusnim hepatitisom

12.5.2016.
13:01
Goran Stanzl/PIXELL
VOYO logo

Odjelu za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u četvrtak je uručen Fibroscan Compact, najsuvremeniji uređaj za određivanje stupnja oštećenja jetre kod oboljelih od akutnih i kroničnih virusnih hepatitisa B i C, koju je bolnici donirala tvrtka AbbVie.

Riječ je uređaju najnovije generacije koji omogućuje jednostavno i pouzdano dijagnosticiranje ciroze jetre kod pacijenata zaraženih virusnim hepatitisom. Pregled je sličan ultrazvučnom pregledu i predstavlja neinvazivnu i bezbolnu alternativu biopsiji jetre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaj ujedno može mjeriti elastičnost jetre te razinu nakupljene masnoće, koja može dovesti do upale jetre. Nabavljen je uz odobrenje Ministarstva zdravlja, a stoji 85.000 eura. 

U Klinici za infektivne bolesti liječi se najveći broj oboljelih od akutnih i kroničnih hepatitisa B i C, trenutno njih nekoliko stotina, kazala je pročelnica Zavoda za infekcije probavnog trakta i voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Adriana Vince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXELL

Klinika dr. Fran Mihaljević

FOTO: Goran Stanzl/PIXELL

"Virusni hepatitisi, ako se ne liječe, prelaze s godinama u najteže oštećenje jetre, kao što je ciroza jetre, zbog čega jetra gubi svoju funkciju i čovjek ne može živjeti. Uz pomoć aparata možemo u dvije-tri minute i s 95-postotnom sigurnošću procijeniti koliko se pacijent s kroničnom infekcijom primaknuo cirozi, a istodobno mu ne moramo raditi biopsiju", kazala je Vince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Europske udruge pacijenata s bolestima jetre Tatjana Reić naglasila je kako je iskorjenjivanje hepatitisa C u Hrvatskoj i svijetu jedan od prioritetnih ciljeva budući da je, zbog prirode bolesti, veliki broj oboljelih od hepatitisa još uvijek neotkriven.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXELL

Klinika dr. Fran Mihaljević

FOTO: Goran Stanzl/PIXELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod dijagnosticiranja hepatitisa, pacijentima je velika kočnica bila upravo biopsija jetre, koja je dugotrajnija i bolnija, pa Reić drži da će se na taj način pacijenti lakše odlučiti za liječenje, jer uz pomoć uređaja mogu u roku pet minuta dobiti sve informacije o bolesti i liječenju.

Generalni direktor tvrtke AbbVie za Adria regiju Ljubiša Mitof Višurski istaknuo je kako je to prvi takav uređaj u istočnoj Europi, a pomoći će podizanju standarda liječenja i kvalitete života oboljelima od hepatitisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo