Opet se uvozi / Klimatske promjene udarile i na kruške i jabuke: Urodi su sve slabiji pa domaće plaćamo više!

Olujno nevrijeme, tuča, mraz, pa onda i suša, odgodili su početak berbe

13.8.2021.
7:00
VOYO logo

U voćnjaku koji se prostire na 20-ak hektara, uskoro kreće berba čak 10 različitih sorti jabuka. No, zbog vremenskih nepogoda ovogodišnji urod bit će za 40 % manji od očekivanog.

"Nažalost to nas prati već zadnje 3-4 godine. Konkretno problem kod ovih plodova ovdje je mraz. Jednostavno plod ostaje deformiran. Kao takav ne uspije sazrijeti, nije kvaliteta i nema skladišne sposobnosti i u biti se događa da je to industrijska jabuka", rekao je Josip Stipčević, djelatnik u voćnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
eko trend prisutan, ali... /

Zašto kilogram eko rajčice košta 40 kuna? ’Drugi mogu korov poprskati, kod nas toga nema’

Image
eko trend prisutan, ali... /

Zašto kilogram eko rajčice košta 40 kuna? ’Drugi mogu korov poprskati, kod nas toga nema’

Olujno nevrijeme, tuča, mraz, pa onda i suša, odgodili su početak berbe, pa će ona umjesto za tjedan dana početi tek krajem mjeseca.

"I sve to će na kraju dovesti do toga da ćemo imati nekakvih 1. i 2. klase 50-tak tisuća tona sa nešto još malo industrijske robe. Praktički nedovoljno za naše kapacitete države za cijelu godinu", izjavio je Željko Ledinski, predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to onda podrazumijeva i uvoz jabuka.

Zemlje članice EU i Velika BrItanija ove godine prema prognozama stručnjaka imat će urod od gotovo 12 milijuna tona jabuka. Pri tome, najveći rast bilježi Poljska: 22 % više nego lani, a slijede je Italija i Francuska, dok se Hrvatska nalazi na 20. mjestu sa 65 tisuća tona jabuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče cijene, Hrvatska voćarska zajednica pokušava čak i sa Ministarstvom poljoprivrede i sa nekim ozbiljnijim otkupljivačima i pogotovo trgovačkim lancima dogovoriti da ove godine bez obzira što su izrazito narasle cijene energenata, papira, radne snage da prvu hrvatsku jabuku da ona bude oko 7 kuna u trgovačkim lancima početkom 9. mjeseca", poručio je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Apel voćarima je da iskoriste sredstva EU fondova za navodnjavanje te zaštitu od tuče. Građane upozoravaju - pazite što kupujete i proučite deklaraciju na proizvodu jer cijena nejamči i kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbinu slabog uroda jabuka dijeli i drugo voće: breskve, nektarine, šljive, trešnje, pa i kruške - za koje se očekuje najniži urod u posljednjih 30 godina. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo