STRUČNJAK S PMF-a OBJASNIO KATASTROFU U ZADRU: / 'Dogodilo se ono što svi udžbenici klimatologije kažu...'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
11.9.2017.
19:56
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

"Uzrok tolikim oborinama je veliki oblak cumulonimbus koji se 'zalijepio' za Velebit, a kako nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana", rekao je jutros za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović. Također, kaže kako je u Zadru najviše kiše palo 10. rujna 1986. i to 352 litre po metru četvornom, a Duško Kraljev iz DHMZ-a je rekao kako će se taj rekord danas vjerojatno srušiti.

Na pitanje što se događa s vremenom odgovor je dao Mirko Orlić, klimatolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unutar nekoliko sati u Zadru je palo više od 200 mm kiše, što je četvrtina godišnje količine oborine. To je golema količina kiše koja se teško izlijeva u more. Postoji još jedan efekt, a to je jako jugo na Jadranu. Razina mora je nešto viša nego što je inače i onda možda imamo nekakvo kombinirano djelovanje - puno oborine, povišena razina mora i otežana odvodnja", rekao je Orlić u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

"Tražio sam podatke od DHMZ-a. Ovo ljeto je bilo ekstremno toplo i izuzetno sušno. Kad se sjetimo ljeta imali smo duge toplinske valove i sušno razdoblje. Što se sada dogodilo? Upravo ono što svi udžbenici klimatologije kažu: s globalnim zatopljenjem idu upravo te stvari koje smo doživjeli posljednjih nekoliko mjeseci - vrlo visoke temperature, duga sušna razdoblja i intenzivna kišna razdoblja", rekao je Orlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad govorimo o budućnosti ne govorimo o prognozi, nego o projekcijama. Projekcije ovise o tome kolika će biti emisija stakleničkih plinova u budućnosti. To ovisi o političarima - kad se neki potrudi, onda ima manje emisije stakleničkih plinova, a kad ne - onda više", objasnio je Orlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo