KLASIĆ: / 'Mene ne zanima što Škoro, Hasanbegović i Glasnović misle o prošlosti, strah me što su spremni učiniti u budućnosti. Sjetimo se Hitlera...'

Image
Foto: Borko Vukosav/TMG

'Nikada ne treba podcjenjivati ni najmanju pojavnost ekstremizma, ni ustaše nisu predstavljale nikakav faktor dok ih Hitler i Mussolini nisu instalirali na vlast.

22.4.2020.
17:16
Borko Vukosav/TMG
VOYO logo

Povjesničar i kolumnist portala Net.hr Hrvoje Klasić gostovao je u emisiji Newswoom televizije N1 gdje je komentirao obilježavanje 75. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca. Nakon četiri godina obilježavanje je odrađeno zajednički.

Klasić smatra kako premijer Andrej Plenković nije revizionist, no da u njegovom krugu ima ljudi poput ministra branitelja Tome Medveda čije ministarstvo financira revizionističku udrugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo kao društvo u određenom trenutku puni optimizma jedan dan u godini, pa tako i prema određenju o holokaustu, NDH, a onda ostalih 364 dana optimizam i pozitivan odnos prema nekoj temi splasne", komentirao je klasić činjenicu da se nakon četiri godine u Jasenovcu formirala jedna komemoracija te da su i Židovska općina Zagreb, Savez antifašista i SDSS "pružili ruku" Vladi.

'U društvu postoji revizionizam'

"Možemo govoriti o udžbenicima i školskim programima u kojima nećete naći da je NDH bila hrvatska država, da je Jasenovac bio samo radni logor itd, ali u društvu je drugačije i dalje u Hrvatskoj svoju ulicu imaju Mile Budak, Vinko Nikolić, u Saboru imamo zastupnike čiji stavovi o NDH i ustaškom pokretu su jasni, tu govorim o Zlatku Hasanbegoviću, Milijanu Brkiću, Željku Glasnoviću eurozastupnici Ruži Tomašić. Kada njihove izjave čujete, smrznete se", rekao je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorava kako postoje tiskovine u kojima se promoviraju knjige o Anti Paveliću te u kojima je na djelu revizionizam. Kaže kako su to novine u kojima je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila objaviti kandidaturu za drugi mandat, dok je u intervjuu nije spominjala Srbe, Židove i Rome kao žrtve.

'Ne možemo govoriti o optimizmu'

Klasić smatra kako revizionisti postoje svugdje u svijetu, no ovi domaći ne da žele reviziju povijesti, već oni istinski vjeruju da je NDH i sve oko nje bilo dobro, kaže povjesničar. Podsjetio je i da imamo bivše ministre koji na policama imaju slike Ante Pavelića. "O kakvom onda optimizmu možemo govoriti", pita se Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Plenkovića i njegov najuži krug ne smatra da su revizionisti, no kaže da u društvu ima revizionizma te navodi primjer Ministarstva branitelja koji daje financijsku podršku društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac te je to ministarstvo koje vodi njegov potpredsjednik stranke Tomo Medved.

'Kod nas nema konsenzusa'

"Kompromisi suočavanju s prošlosti su postali degutantni, to nećete naći ni u Njemačkoj ni u drugim zemljama, kontekst i konsenzus je ondje vrlo jasan, kod nas nije", kaže Klasić koji ne misli da su svi koji su bili u HOS-u podržavali ustaštvo, ali naglašava da oni kojisu ga osnovali su bili i ostali poklonici Ante Pavelića i NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na poziv Domovinskog pokreta Miroslava Škore znanstvenicima da napokon razjasne istinu oko Jasenovca.

'Ne treba podcjenjivati ni najmanju pojavnost ekstremizma'

"Već mi je dosta reagiranja na političare jer ja nemam problem što Hasanbegović, Glasnović, Škoro misle o prošlosti, mene je strah što su oni spremni učiniti u budućnosti", kaže i dodaje da je Hitler i njegova stranka 1928. dobila dva posto glasova i da su im se svi smijali, a nakon gospodarske krize Hitler je osvojio vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada ne treba podcjenjivati ni najmanju pojavnost ekstremizma, ni ustaše nisu predstavljale nikakav faktor dok ih Hitler i Mussolini nisu instalirali na vlast. Oni su uvijek u manjini, ali čekaju da dođu na poziciju moći", zaključuje Klasić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo