RIJEŠEN MISTERIJ STAR 36 GODINA? / 'Kišni čovjek s Raba moj je davno izgubljeni brat'

Image
Foto: Nova Tv

"Kišni čovjek" s Raba o kojem mediji pišu u posljednje vrijeme kao jedinoj osobi u Hrvatskoj koja nema identitet možda je nakon 36 godina pronašao svoju sestru. Točnije, ona je pronašla njega.

22.9.2016.
13:07
Nova Tv
VOYO logo

Nakon što je vidjela priču o Kišnom čovjeku s Raba u redakciju Provjerenog Nove TV javila se gospođa koja vjeruje da je on njezin brat koji je nestao dva tjedna prije nego što je 'Kišni čovjek', kako su ga prozvali mediji, pronađen kako luta. On je jednako tako imao mentalne tegobe. Sramio se u društvu nepoznatih ljudi, ograničeno je komunicirao, što se poklapa s karakterom osobe koja se danas bez utvrđenog identiteta nalazi u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

Perica Matas

Liječnici su mu po dolasku onamo, prije 36 godina, u karton upisali ime Perica Matas. No, do danas nitko nije utvrdio tko Perica doista jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perica je potkraj kolovoza 1980. pronađen kako bez ikakvih dokumenata luta na području Drniša. Tada se nagađalo da ima između 16 i 18 godina, dakle sada je prešao pedesetu. U bolnicu u Rabu dovezen je sanitetskim kolima iz splitske bolnice 9. rujna i otad nije kročio izvan bolničkog parka. Policija je tada provjeravala o kome je riječ, međutim identitet mu nije utvrđen. Država je potom na njega zaboravila. Službeno se vodi kao NN osoba.

Država mu uskratila novac za liječenje

Na novu okolinu pri dolasku u bolnicu teško se privikao i budući da je imao vrlo mali fond riječi teško je komunicirao. Danas je bolnički miljenik. "Vrlo je suradljiv s liječnicima i cijelim terapijskim timom, isto je i s bolesnicima. Ljudi ga vole, kao i posjeti koji dolaze. Susretljiv je, nije pretjerano nametljiv“, kaže Slavica Katalinić, liječnica u Psihijatrijskoj bolnici Rab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalna radnica Helena Grubišić tvrdi kako mu nije mjesto u psihijatrijskoj ustanovi te da bi možda trebao biti u nekom centru za rehabilitaciju ili u udomiteljskoj obitelji. Međutim, u udomiteljsku obitelj ne može jer za državu ne postoji, a ona mu je odnedavno ukinula i financiranje liječenja. No, iz bolnice ga nisu izbacili jer kažu da ne može živjeti sam.

Je li on nestali brat gospođe koja se javila u redakciju Provjerenog utvrdit će DNK analiza njihova novinara. Gospođa u međuvremenu, pak, kroz suze poručuje: "Voljela bih, ako jest sve tako, da ga dođem vidjeti. Voljela bih ga i primiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo