KINEZI ŽELE INVESTIRATI U HRVATSKU: / Zainteresirani su za brodogradilišta, nacionalni stadion, snimanje filmova...

Image
Foto: AFP, STEPHEN SHAVER

Posebno je zanimljiv interes Kine za ulaganja u hrvatsku brodogradnju, a neslužbeno se spominju i razgovori o mogućem ulasku kineskih brodogradilišta u Uljanik koja bi, u slučaju dogovora,

16.10.2018.
19:30
AFP, STEPHEN SHAVER
VOYO logo

Početkom sljedećeg mjeseca, 3. studenoga, u Pekingu će biti održan investicijski forum u organizaciji Međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije (UNIDO-ISEC), UN-ove organizacije za industrijski razvoj kojoj je trenutno na čelu Kina. U središtu tog foruma bit će Hrvatska, a odnosno 13 milijardi eura namijenjenih Hrvatskoj koji u različitim fondovima čekaju već dva desetljeća da budu aktivirani.

Image
KINEZI DOLAZE: /

Sa zadarskom lukom ovih dana potpisuju ugovor, a zainteresirani su i za riječku luku!

Image
KINEZI DOLAZE: /

Sa zadarskom lukom ovih dana potpisuju ugovor, a zainteresirani su i za riječku luku!

Već 20 godina Hrvatsku čeka 13 milijardi eura

"Agencija je na neki način “otkrila” stanoviti novac koji je Hrvatska trebala povući još prije 20 godina. Radi se i o nekim fondovima koji su bili namijenjeni obnovi ratom razorenih područja. Taj novac nije povučen i sada se tu otvara prilika da praktički ni krivi ni dužni povučemo određene fondove za koje se donedavno nije ni znalo da postoje", kazao je za Večernji listSiniša Malus, menadžer za komunikacije Poslovne udruge Kine i Jugoistočne Europe (CSEBA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, u Fondu za poslijeratnu obnovu već dva desetljeća stoje na raspolaganju 1,2 milijarde dolara. Malus kaže da bi u realizaciji projekata iz tog fonda osim UN-a sudjelovali i Svjetska banka te Kineska razvojna banka. Među potencijalno atraktivnim projektima je i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti, čime bi Zagreb i Hrvatska mogli postati važna točka novčarskog tržišta s obzirom na porast utjecaja kineske valute, piše Večernji list.

Kinezi su, osim toga zainteresirani - a o tome će biti govora i na investicisjkom forumu u Pekingu - za suradnju na izgradnji hrvatskog nacionalnog nogometnog stadiona, konkretno ugradnju solarnih panela na stadion. U planu je, također, snimanje prvog kineskog filma u Hrvatskoj te suradnja produkcijskih kuća iz Hrvatske i Kine, ali i pokretanje Hrvatskog filmskog festivala u NR Kini. Spominje se i suradnja na uspostavi 5G mreže te uspostava stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Bruxelles ovoga puta ne može ništa

Posebno je zanimljiv interes Kine za ulaganja u hrvatsku brodogradnju, a neslužbeno se spominju i razgovori o mogućem ulasku kineskih brodogradilišta u Uljanik koja bi, u slučaju dogovora, vrlo brzo mogla realizirati taj posao. Večernji list piše kako su kineska brodogradilišta u zadnjem desetljeću napravila velik iskorak te se u tom sektoru pozicionirala kao najozbiljniji konkurent Južnoj Koreji. Taj bi sporazum oko ulaska ponajvećih kineskih brodogradilišta u Hrvatsku bio i svojevrsno jamstvo održivosti i mogućeg rasta hrvatske brodogradnje u budućnosti.

Razlog zbog kojeg se navedeni fondovi i projekti nisu spominjali vjerojatno se krije u tome što Bruxelles ne gleda balgonaklono na suradnju pojedinih članica EU s Kinom, što se vidjelo i kod izbora izvođača za Pelješki most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malus kaže za večernji list kako je kinesko vodstvo UNIDO-a na neki način uklopilo ovaj investicijski forum u svoj megaprojekt “Jedan pojas, jedan put”. No ovoga puta, kaže, ne treba očekivati neformalne sugestije kako s Kinezima ne bi trebalo raditi budući da je u igri agencija UN-a na koju Europska komisija nema utjecaj. Doznaje se da je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac spremna ići u Peking na investicijski forum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo